Pace intre Basescu si Ponta, Antonescu in picaj - sondaj CSCI

Joi, 28 Martie 2013, ora 22:02
7341 citiri
Pace intre Basescu si Ponta, Antonescu in picaj - sondaj CSCI
Foto: Arhiva

Un nou sondaj de opinie arata ca respondentii si-ar dori ca premierul Ponta sa se concentreze pe economia Romaniei si sa renunte la scandalul cu presedintele Traian Basescu.

Un sondaj realizat in perioada 20-28 martie de CSCI si prezentat de Romania TV arata faptul ca imbunatatirea imaginii Romaniei pe plan extern este mai importanta pentru respondenti decat scandalul presedinte-premier.

In ceea ce priveste increderea in politicieni, Sorin Oprescu are 52%, Victor Ponta - 51%, Crin Antonescu - 38%, Traian Basescu are 19%, iar Dan Diaconescu are 19 procente la acest capitol.

Referitor la intentia de vot, USL are 70% in sondaje. Cu mult in urma, pe locul secund, se afla PDL cu 16%. Urmeaza PP-DD cu 8%, in vreme se UDMR ar intruni 4% din voturi.

Totodata, 80% dintre cei care au raspuns chestionarului sustin ca premierul Ponta trebuie sa se concentreze pe economia tarii si pe imbunatatirea relatiilor externe ale tarii.

Doar 15% cred ca principala ocupatie a premierului ar trebui sa fie relatia cu Traian Basescu, in vreme ce 5% nu au raspuns.

De asemenea, 93% dintre respondenti considera ca USL trebuie sa sustina cresterea economica si creara locurilor de munca drept principal obiectiv mai mult decat lupta cu Traian Basescu si cu alte partide. 4% sunt partial de acord, in timp ce 1% dintre respondenti si-au exprimat dezacordul, respectiv dezacordul partial.

Relatia dintre presedinte si premier este catalogata drept tensionata de 56% dintre respondentii sondajului, in timp ce 34% sustin ca relatia dintre cei doi oficiali este neutra, iar 8% o eticheteaza drept apropiata. 2% nu au raspuns acestei intrebari in chestionar.

De asemenea, 65% dintre cei chestionati au raspuns ca Victor Ponta ar trebui sa colaboreze mai mult cu seful statului, 21% spun ca prim-ministrul trebuie sa isi pastreze atitudinea actuala, iar 10% cred ca Ponta ar trebui sa fie mai agresiv in relatia cu seful statului.

Dupa rarirea conflictelor majore cu presedintele Basescu, 34% dintre respondenti si-au schimbat parerea in bine despre premier. 39% dintre chestionati au declarat ca parerea lor despre seful Guvernului a ramas la fel de buna, in timp ce 16% au spus ca parerea lor despre prim-ministru e la fel de proasta.

La intrebarea "Sunteti de acord ca premierul Victor Ponta incearca sa normalizeze relatia cu presedintele pentru a imbunatati imaginea Romaniei in UE?", 63% din respondenti au fost de acord, 23% si-au exprimat acordul partial, iar 7,5% au declarat ca nu sunt deloc de acord.

USL trebuie sa continua sa sustina lupta cu Traian Basescu ca principal obiectiv, sustin 24% din cei chestionati, in timp ce 9% sunt doar partial de acord. 59% din cei chestionati sustin, insa, ca nu sunt deloc de acord cu aceasta afirmatie, in timp ce 5% si-au exprimat doar partial dezacordul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu Ponta relatie, #sondaj Basescu Ponta , #Victor Ponta