Ponta: Observatori OSCE au fost si in SUA sau Franta, dar Basescu spune ca e rusinos (Video)

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:56
1903 citiri
Ponta: Observatori OSCE au fost si in SUA sau Franta, dar Basescu spune ca e rusinos (Video)

Observatori OSCE au fost trimisi si la alegerile organizate in alte tari, precum SUA, Franta, Lituania, astfel ca Romania se afla intr-o companie onoranta, chiar daca presedintele Traian Basescu o trateaza ca rusinoasa, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

"Multumesc Ministerului de Externe care ne-a informat in mod corect sa suntem intr-o companie onoranta, chiar daca rusinoasa cum a zis presedintele, adica observatori OSCE au fost la alegerile din Statele Unite, Franta, Lituania. Deci, suntem toti niste rusinosi ca ne monitorizeaza OSCE-ul impreuna cu America, Franta, Norvegia", a spus Ponta la inceputul sedintei de guvern.

El a multumit si ministrului Justitiei pentru faptul ca l-a informat ca "milioanele de fraude invocate de presedinte" sunt doar 600 de cazuri, conform documentelor puse la dispozitie de Parchet, fata de miile de sesizari inaintate la campania locala si alegerile prezidentiale din 2009.

"Deci va rog sa fiti calmi si sa raspundeti calm, cu date. Cui rusine e, e problema respectivului, cum e si cu OSCE-ul, cu fraudele de la referendum, cu Oltchim si fondurile europene", a mai spus Ponta ministrilor, aratand ca astfel trebuie trecut peste ultimele saptamani din campania electorala.

Basescu: Romania, suspectata ca nu poate organiza alegeri libere

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Romania este suspectata ca nu mai este capabila sa organizeze alegeri libere, dupa fraudele de la referendum, mentionand ca va trebui ca fraudele sa fie investigate pana la capat.

El a spus ca in aceste conditii va trebui sa suportam situatia in care vor fi trimisi in tara observatori OSCE la alegeri, Romania fiind stat UE.

"Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Si nu exclud posibilitatea ca si alte organizatii sa ceara prezenta la alegeri", a precizat Basescu.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis insa ca observarea alegerilor de catre OSCE este o practica obisnuita international, pentru asigurarea transparentei si confirmarea bunei functionari a mecanismelor institutionale implicate.

MAE aminteste ca in ultimii ani OSCE a monitorizat, printre altele, alegerile anticipate din 6 iunie 2010 si din 12 septembrie 2012 din Olanda, alegerile parlamentare din 10 si 17 iunie 2012 din Franta, alegerile parlamentare anticipate din 6 mai 2012 Grecia, parlamentarele din 14 octombrie 2012 din Lituania, generalele din 6 mai 2010 din Marea Britanie, prezidentialele din 25 aprilie 2010 din Austria, europarlamentarele din 4-7 iunie 2009 din 15 state membre UE, parlamentarele din 17 aprilie 2011 si prezidentialele din 22 ianuarie 2012 din Finlanda, parlamentarele din 11 aprilie 2010 din Ungaria, parlamentarele din 9 octombrie 2011 din Polonia, parlamentarele anticipate din 20 noiembrie 2011 din Spania, parlamentarele din 27 septembrie 2009 din Germania, federalele din 23 octombrie 2011 din Elvetia, Alegerile pentru Congres la jumatate de mandat din 2 noiembrie 2010 si alegerile prezidentiale din 6 noiembrie 2012 din SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#observatori OSCE Romania, #Victor Ponta declaratii Traian Basescu rusinos, #monitorizare alegeri Romania OSCE , #Victor Ponta