Toni Grebla: CCR nu se poate pronunta pe reprezentarea la Bruxelles

Luni, 25 Iunie 2012, ora 16:36
2102 citiri
Toni Grebla: CCR nu se poate pronunta pe reprezentarea la Bruxelles
Foto:Digi 24

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, considera ca nu intra in atributiile Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra reprezentarii Romaniei la Consiliul European, desi presedintele Traian Basescu a sesizat-o.

Grebla considera ca CCR s-ar sesiza, in acest caz, pe o declaratie politica a Parlamentului, prin care premierul Victor Ponta e desemnat reprezentantul Romaniei la Bruxelles, desi Traian Basescu a facut sesizarea privind un conflict institutional intre el si seful Guvernului.

"Curtea nu poate sa se pronunte decat asupra legilor si hotararilor Parlamentului. Nu Curtea Constitutionala e abilitata, cel care detine puterea suverana e Parlamentul Romaniei, care a hotarat ca Romania trebuie sa fie reprezentata cu primul ministru si nu cu presedintele tarii. La alte reuniuni presedintele tarii e cel care reprezinta Romania.

Daca imi aratati un text de lege in care Curtea da hotarari obligatorii pe interpretarea Constitutiei, as fi tentat sa va dau dreptate, altfel nu. Nu se cere punct oficial al Curtii inainte de adoptare. Dupa adoptarea unei hotarari, Curtea Constitutionala poate sa se pronunte asupra constitutionalitatii", s-a aratat de parere Grebla.

In opinia sa, daca CCR s-ar pronunta in acest caz, ar deveni un "rabin" al Romaniei.

"Deciziile Curtii sunt general obligatorii pentru ce inseamna controlul constitutional al legilor si hotararilor adoptate de Parlament. Pe interpretarea unui fapt politic nu e abilitata Curtea, altfel s-ar transforma intr-un rabin al tarii noastre", a mai opinat Grebla.

Basescu produce crize

Toni Grebla l-a acuzat pe Basescu de faptul ca a facut aceasta sesizare pentru a produce o noua criza politica.

"La Curtea Constitutionala va fi amanata pronuntarea o saptamana, pentru a fi lucrurile foarte clare. E o calitate a marilor oameni politici de a provoca conflicte politice, de a le amana el insusi.

A produs 2 crize guvernamentale in guvernele in care era ministru al Transporturilor, s-a certat cu toate puterile statului si a solicitat arbitratul Curtii Constitutionale in nenumarate randuri", a atacat Grebla.

Curtea are probleme - antepronuntarea si decorarea

"Curtea mai are 2 probleme - una e ca presedintele Curtii s-a antepronuntat pe speta si, din acest pt de vedere, il face necredibi. Al doilea lucru, presedintele, profitand de 20 de ani de existenta, a decorat judecatorii in exercitiu ai Curtii, macar daca avea abilitatea sa-i decoreze pe cei in viata. A solutiona arbitrajul Curtii e o inabilitate politica, n-are nicio sansa de izbanda", mai spune Grebla.

Basescu a sesizat CCR

Presedintele Traian Basescu a cerut luni Curtii Constitutionale sa se pronunte cu privire la cel care este indrituit sa reprezinte Romania la Consiliul European, presedintele tarii sau premierul.

Basescu a sesizat CCR cu privire la reprezentarea Romaniei la Bruxelles

Conform Digi24, Curtea Constitutionala va judeca miercuri sesizarea depusa de administratia prezidentiala, in conditiile in care reuniunea Consiliului European are loc in perioada 28-29 iunie.

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se vor intalni luni seara, la ora 17.00, la sedinta Consiliului Suprem de Aparare Nationala, si este de presupus ca cei doi vor aborda acest subiect, in afara intalnirii insa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Grebla reprezentarea Basescu CCR, #Grebla Basescu sesizare CCR , #Victor Ponta