Traian Basescu nu are nimic de pierdut (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Iulie 2012, ora 12:45
8994 citiri
Traian Basescu nu are nimic de pierdut (Opinii)
Foto: presidency.ro

Nu cred ca Traian Basescu a avut vreo clipa intentia sa conditioneze investirea lui Puiu Hasotti si a Ecaterinei Andronescu de semnarea declaratiilor pe proprie raspundere solicitate.

Ca dovada, daca in cazul ministrului Culturii a existat macar o declaratie depusa la secretariatul Guvernului, in cazul ministrului Educatiei, presedintele a luat in considerare o declaratie facuta ziaristilor pe holurile Parlamentului. Asta pentru ca Traian Basescu stie ca nu are temei legal sa solicite aceste declaratii.

Traian Basescu nu era omul care sa se resemneze in fata unui atac frontal la una dintre prerogativele sale constitutionale. Nu era omul care sa stea acasa lasand de buna voie liber locul pentru uzurpator. Nu era omul care sa raspunda declaratiei unui tatar intaratat, precum jalnicul fost ministru al Educatiei, grajdanu Pop, care si-a desavarsit penibilul printr-o tampenie monumentala pe care o putea evita prin simpla consultare a CV-ului presedintelui, de unde ar fi aflat ca acesta nu are nici mastrat si nici doctorat.

Si totusi i-a raspuns: "N-am nevoie nici de doctorate, nici de masterate false, ca sa am senzatia ca, profesional, sunt un om implinit. Nu poti sa fii un profesionist mediocru sau neafirmat si sa vrei sa fii important in politica, atunci cand tu nu ai reusit in viata. Am ajuns in momentul in care impostura din politica trebuie sa dispara".

Si totusi, oficial, presedintele a evitat cu obstinatie orice referire la scandalul Ponta - plagiat.

De ce face Traian Basescu toate aceste lucruri? Pentru ca transformandu-l in tinta, incercand sa-l anihilieze prin mijloace neconstitutionale, USL l-a pus in situatia care i se potriveste cel mai bine, una limita. Ba chiar mai mult, USL l-a adus in situatia in care nu mai are nimic de pierdut.

USL il ameninta de luni de zile cu suspendarea. Dar aceasta nu este o amenintare pentru presedinte. Nu mai este raul cel mare. Raul cel mare pentru Traian Basescu este ceea ce i se intampla acum si ceea ce ar putea trai dupa alegeri castigate cu 85% de USL. Nu suspendarea, ci transformarea in papusa neputincioasa la Cotroceni este raul cel mare pentru presedinte.

Asadar, Traian Basescu nu mai are nimic de pierdut. Ca un jucator de tenis condus aflat in fata game-ului de care depinde intregul meci, el se poate arunca in joc cu toata puterea pentru ca singura sa sansa este sa castige. Doar ca Traian Basescu, dupa 7 ani de mandat foarte dificil, nu mai este cel din 2005. Este cu mult mai abil, mai rabdator, tot jucator, dar jucator la limita.

Asa ca Traian Basescu joaca la limita cu liderii USL, ii lasa sa faca si sa spuna toate neroziile, sa scoata la iveala toti demonii bolsevici si dictatoriali care ii bantuie. De doua luni amandoi nu fac decat sa se dea in stamba si in tara, si in strainatate, sa-si expuna toata goliciunea.

O avalansa de ordonante de urgenta absolut nejustificate, institutii desfiintate peste noapte, declaratii urlate a la Hitler, incalcari ale hotararilor CCR, atacuri fara precedent la magistratii CCR si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pana la ridicolul suprem: Traian Basescu nu lasa Guvernul sa lucreze. Dar ce-i face? Il tine de mana? "Il greseste"? (dupa cum ziceam noi in scoala generala). Dar oare seceta n-o fi tot din cauza lui Traian Basescu?

Si toate acestea in timp ce Traian Basescu este cu mult mai tacut si mai putin acid decat a fost vreodata in ultimii sapte ani, iar liderii USL fac spume la gura atacandu-l din zori si pana in noapte, amenintandu-l cu suspendarea inclusiv pentru ca respecta hotararile CCR.

In aceeasi cheie, poate fi citita si contrapropunerea privind demisia.

Dupa ce Victor Ponta a incercat sa-l puna in sah prin propunerea demisiilor concomitente, Traian Basescu a ridicat miza prin revenirea la o propunere respinsa sfidator de liderii USL in urma cu cateva luni: demisie contra revizuirii Constitutiei.

Presedintele a ridicat miza dincolo de razboiul dintre doua persoane, la nivelul unui interes national. Pentru ca, dupa toate scandalurile recente, nimeni nu cred ca se mai indoieste de necesitatea presanta a modificatii Constitutiei.

Cum va refuza Victor Ponta aceasta contrapropunere cu argumente cat de cat credibile? Asta cu atat mai mult cu cat, potrivit ziarului Gandul, USL ia in calcul amanarea alegerilor pentru a mentine uninominalul intr-un tur, deci timp de modificarea Constitutiei ar fi suficient.

Liderii USL cad in toate capcanele pe care incearca sa i le intinda lui Traian Basescu, in speranta ca va calca stramb, ca va face o prostie. Spre nenorocul lor, presedintele este un expert al jocului la limita, in exercitiul caruia face cele mai putine greseli.

Joaca cu demisia pe masa si joaca bine. Ce doreste, de fapt, Traian Basescu? Sa-si recapete puterea sau sa plece eroic, prin suspendare sau printr-o demisie ca pret pentru modificarea Constitutiei.

Atat doar ca, dupa acest spectacol teribil pe care il da USL, nu este exclus ca o noua suspendare sa se sfarseasca la fel ca aceea din 2007, iar procentele actuale ale Puterii sa se topeasca intr-un razboi cu mult prea fierbinte pe care nu stie sa-l duca. Liderii USL au totul de pierdut.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Basescu demisie Constitutie Ponta, #Basescu acuzatii masterat Norvegia , #Victor Ponta