Traian Basescu - o lacrima pentru prietenul Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 19:03
13114 citiri
Traian Basescu - o lacrima pentru prietenul Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Traian Basescu cred ca s-a intrecut pe sine insusi vineri. Personal am avut rapid nevoie de o lamaie ca sa fac fata momentului. De fapt, momentelor, pentru ca fostul presedinte a dat un recital.

In primul rand, mi s-a parut ca doar batistuta ii lipsea pentru a face complet prohodul lui Victor Ponta in emisiunea de la Gandul Live. "Ca a fost numit Sova ca rasplata mi se pare o exagerare. Cel putin in diagnosticul penal conflict de interese il vad nevinovat. Nu mi se pare ca se poate forta atat de mult conflictul de interese incat sa ceri ridicarea imunitatii unui premier. (...) Cred ca orice sef de partid poate fi acuzat de conflict de interese. Cu multi colegi din PD am fost la un sprit, au platit ei. Oi fi platit si eu, dar ei au platit, a fost si randul lor", spune fostul presedinte.

Din start nu inteleg caderea cu care face Traian Basescu aceste aprecieri. De unde stie domnia sa ce e in dosar, care sunt problemele, care este rationamentul juridic. Eu zic ca niciun procuror nu poate conduce un petrolier mai iscusit decat dl Basescu. Dar si reciproca e valabila.

Dar, trecand peste asta, nu inteleg unde vede dl Basescu exagerarea? La un moment dat am obtinut un profit, legal sau nu, de pe urma ta, iar cand am ajuns in functie ti-am intors serviciul cu o numire.

Teoretic, dl Ponta nu avea de unde sa stie sigur in 2008 ca va deveni premier in 2012, dar cand a devenit premier stia ca a luat bani de la dl Sova in 2008. Conflictul, daca s-a comis, ceea ce vor stabili daca vor avea ocazia judecatorii, a fost comis in 2012, nu in 2008, la numirea in functie a dlui Sova. Daca procurorii pretindeau ca banii din 2008 au fost luati pentru numirea din 2012 ar fi fost luare de mita nu conflict de interese.

Cat despre aruncarea in derizoriu a conflictului de interese prin parabola spritului, ea mi se pare monumentala. Adica acuzatiile la adresa unui premier sunt in liga spritului, nici macar a tariei ca sa zic asa. Nu, nu e vorba de un sprit, de o masa, e vorba despre mii de euro platiti lunar.

Ca mare iubitor de justitie ce se dadea in anii trecuti, Traian Basescu, indiferent de dubiile personale pe care sigur ca le poate avea, cred ca ar fi trebuit sa astepte decizia justitiei. Simplu, ma gandesc, dar doar daca nu te doare sufletelul. Si pe el pare a-l durea nu numai pentru Victor Ponta, ci si pentru Guvern.

Traian Basescu este ingrijorat de "usurinta cu care sa poti forta caderea unui guvern. Fortezi putin un conflict de interese si faci clasa politica sa ceara demisia".

Nu va suna cunoscut? Asta zicea, ca sa vezi, si Sebastian Ghita. Vorba cantecului: ce bine ne intelegem noi doi, parca am fi unul singur, nu doi!

Apoi, nu pentru conflict de interese i se cere demisia lui Victor Ponta, ci pentru fals, spalare de bani si evaziune, adica faptele pentru care are deja calitate de suspect. Dar pe acestea Traian Basescu nu si le-a mai amintit.

Dar dupa ce plange de mila premierului si a Guvernului, Traian Basescu are momentul sau de eroism care insa mi se pare ca ii fractureaza total discursul: "Daca as fi fost prim-ministru la momentul in care s-ar fi formulat acuzatia, as fi demisionat imediat".

Pai, nu ne fuse vorba ca se forteaza caderea Guvernului, dupa cum zicea si dl Ghita? Si daca se forteaza, nu e bine ca dl Ponta rezista, ma intreb si eu?

Cu Gabriel Oprea, alta opera de arta: "El si-a tradat acum aliatul, interesul national nu poate fi tratat ca manta de vreme rea (...) Imi este foarte clar ca Gabriel Oprea a tradat, ascunzandu-se sub mantaua 'interesului national'. (...) Daca are o zona in care poate fi util fara sa fie cel mai mare specialist, e cea de securitate nationala. Sa il cocoti in fruntea Guvernului e inutil, nu are niciun fel de cunostinte economice (...) Din economie nu intelege nimic".

Dar cand dl Oprea a aspirat pesedistii necesari pentru reinstalarea Guvernului Boc in 2010, cum era cu tradarea si interesul national? Cum era cu interesul national cand UNPR a completat doi ani si ceva majoritatea pentru guvernele Boc si Ungureanu? Era bun atunci interesul national, ca mantaua era aceeasi? Mana cereasca si mai multe nu.

Cat despre partea cu economia, fara a pretinde sub nicio forma ca dl Oprea are vreo treaba cu functia de premier fie el si interimar, imi aduc aminte ca nici dl Boc nu era chiar un geniu al economiei cand a fost numit premier, cu criza la usa. Nici nu mai stiu cati membri ai Guvernului de atunci imi povesteau ca omul era absolut depasit de subiect si a fost necesara o autentica alfabetizare ca sa inteleaga ceva. Si nu era interimar. Si venea criza.

Trista mi se pare prabusirea lui Traian Basescu. Jalnica mi se pare aceasta devoalare a marelui blat Basescu-Udrea-Ponta. Pe Traian Basescu nu cred ca trebuie sa il dinamiteze cineva. Nu e nevoie. O face singur, iesire publica, cu iesire publica, pana cand ma tem ca din imaginea presedintelui al carui principal obiectiv a fost independenta Justitiei nu va mai ramane nimic.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Traian Basescu Victor Ponta conflict interese, #Basescu Oprea tradare , #Victor Ponta