USL, condamnata la dezastru (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 17 August 2013, ora 23:59
9278 citiri
USL, condamnata la dezastru (Opinii)
Foto: Jurnalul National

In discursul de investire a Guvernului Ponta de la Palatul Cotroceni, din decembrie 2012, Traian Basescu a strecurat o fraza care a ramas infipta in memoria celor atenti la viata politica. "Sunteti obligati, sunteti condamnati sa aveti succes!" le spunea presedintele membrilor Executivului Ponta II, o urare pe care fiecare a interpretat-o dupa cum i-a cazut mai bine.

Inca o ipocrizie marca Traian Basescu sau o urare sincera intr-una din rarele clipe de responsabilitate prezidentiala, pe masura incarcaturii momentului istoric? Pana la urma nu se intampla o data la fiecare patru ani ca o majoritate parlamentara de 70% sa marsaluiasca la guvernare. O astfel de forta s-ar presupune a nu se impiedica de nimic. Opozitia parea stearsa de pe harta politicii. Dar nu si Cotroceniul care tocmai rezistase asaltului prost calculat si calibrat al USL din vara.

In fata unei astfel de puteri, Traian Basescu a ales sa joace preventiv si a incheiat un acord pe o foaie A4, prin care l-a prostit pe Ponta si a adormit aproape tot USL, obtinand cel mai important lucru - numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA. Iar dupa ce a ridicat stacheta asteptarilor votantilor USL la un maxim irealizabil, prin "condamnare la succes", Traian Basescu a asteptat momentul pentru a demonstra adevarul avertismentului care a venit in continuarea frazei:

"Daca veti avea succes, va avea succes Romania. Daca insa nu veti avea, si nu doresc acest lucru, veti fi singurii responsabili" - Traian Basescu, 21 decembrie 2012.

Iar momentul a sosit. Aducerea lui Hayssam, CFR Marfa si plecarea in vacanta a liderilor USL au constituit ocazia perfecta pentru ca presedintele sa iasa la atac si sa demonstreze ce a vrut sa spuna cand a condamnat Guvernul USL. Succes in Romania nu a avut nimeni in fond, cu atat mai putin ar fi fost probabil ca o alianta conjucturala si imposibil de gandit ideologic sa reuseasca acolo unde au esuat 23 de ani de politica mai mult sau mai putin asezata.

USL a ratat in primul rand promisiunea cea mai puternica pe care au facut-o in campanie - "dreptate pana la capat". Sloganul a fost omorat din fasa prin acel pact de coabitare si apoi prin intelegerea dintre Ponta si Basescu de la numirea procurorilor sefi. Apoi toti liderii PDL, despre care USL striga in gura mare ca au devalizat tara, sunt bine mersi in libertate si niciun procuror nu-i intreaba nici macar ce au mai facut in ultimii patru ani.

Despre regionalizare, un alt mare proiect asumat de USL la inceputul guvernarii, chiar mana dreapta a lui Crin Antonescu a spus ca nu se va mai face. Corectura pe care premierul Ponta a aplicat-o recent planului la care Dragnea lucreaza in tacere de o jumatate de an e doar bomboana de pe coliva. Cat despre revizuirea Constitutiei mai bine sa nu mai vorbim, proiectul a intrat intr-o zona crepusculara, la fel ca si bizara vacanta a domnului Crin Antonescu.

Cu toate acestea fiind spuse, in mod paradoxal, PDL si intreaga Opozitie cu Traian Basescu in frunte nu au niciun motiv de bucurie. Le-a scapat esentialul din esecul USL si din cauza asta au declansat prea rapid campania electorala. Au luat prin surprindere liderii social liberali, dar nu au lasat sa se vindece ranile adanci pe care le-au produs printr-o guvernare care a ranit mii si mii de oameni. Executivul lui Ponta inca nu a inregistrat aceasta performanta, chiar daca si-a ratat aproape toate tintele de campanie.

In concluzie, precipitarea lui Traian Basescu si a Elenei Udrea de a iesi la atac la prima ocazie ivita s-ar putea sa li se intoarca impotriva. Un alt efect involuntar ar fi strangerea randurilor in interiorul USL intr-un moment in care Uniunea era ca si dezmembrata. Ironia e ca nimeni altcineva nu poate condamna mai bine USL sa aiba succes decat Traian Basescu. Lucru la care presedintele pare sa lucreze cu drag.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Basescu Ponta coabitare, #Basescu procurori Kovesi Ponta, #Basescu PDL campanie elctorala , #Victor Ponta