Vestitorul remanierii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Iunie 2013, ora 08:06
4169 citiri
Vestitorul remanierii (Opinii)
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Traian Basescu a vestit remanierea guvernamentala, cel putin in privinta celui mai controversat ministru al Cabinetului, Relu Fenechiu. Daca nu cumva, mai voalat, presedintele nu ne-a vestit cumva ca urmeaza chiar ruperea USL.

La Pro TV, presedintele a declarat ca premierul l-ar fi asigurat ca va rezolva problema Fenechiu in perspectiva raportului MCV din decembrie:

"Acum, hai sa fim cinstiti: eu nu sunt aici aparatorul lui Victor Ponta, dar este clar ca exista niste sensibilitati politice. Se pare ca liberalii tin foarte mult la prezenta domnului Fenechiu in Guvern. Premierul trebuie sa rezolve si problema legata de MCV si sa aiba grija sa nu creeze un moment de instabilitate politica ce ne-ar costa infinit mai mult".

Hai sa fim cunstiti, dupa cum ne indeamna presedintele, si sa despicam vorbele sale. Analiza pe text.

In primul rand, presedintele ne lasa sa intelegem ca Victor Ponta constientizeaza ca Relu Fenechiu este o problema pentru Cabinet, ceea ce pana acum premierul nu-mi amintesc sa fi rostit cu gura lui. Pana acum, dupa stiinta mea, in opinia premierului, Relu Fenechiu avea sa devina o problema doar daca si cand impotriva ministrului Transporturilor ar fi fost pronuntata o hotarare de condamnare fie ea si in prima instanta.

In al doilea rand, fara sa fie aparatorul premierului, Doamne fereste!, Traian Basescu muta intreaga responsabilitate a mentinerii unui inculpat in Guvern exclusiv pe umerii PNL. Premierul a fost asadar pus in fata unei alegeri dramatice, sfasietoare, intre integritatea pe care o pretuieste atat de mult, ca pe ochii din cap, si o criza politica grava pentru Romania.

Ce nu inteleg foarte bine este ce tensiuni extraordionare ar fi creat in coalitie inlocuirea sau mai precis nenumirea lui Dragnea cu al sau dosar penal pentru mortii votanti la referendum. Tot pe liberali ii lua cu lesin si criza guvernamentala? Asta n-a mai explicat Traian Basescu, daca e sa fim pana la capat cinstiti.

Daca nu ma insel, insa, intre timp si dl. Dragnea a fost reevaluat, deci nu mai conteaza dosarul.

Presedintele a ridicat mingile la fileu si, ca intr-un meci intre coabitanti, premierul Ponta a dat in ele cateva ore mai tarziu cand a explicat ce rezerve a avut la numirea lui Relu Fenechiu si cum asteapta sa vada ce verdict va da instanta in cazul ministrului Transporturilor in 4 iulie.

Iar nu inteleg ceva, sa-mi fie cu iertare pentru asta. Daca verdictul este o condamnare, nu va fi Ponta vinovat ca a acceptat si sustinut in cabinetul sau atatea luni cu infractor de drept comun care s-a pretat la o gainarie sinistra cu transformatoare in detrimentul unei societati de stat?

Faptul ca a pus pe mana unui astfel de om un minister atat de important, cu atat de multi bani si atat de multe contracte, desi avea toate motivele de indoiala, nu ar reprezenta un motiv de demisiei si pentru premier?

Iar daca va fi achitat, nu inseamna ca Relu Fenechiu nu isi pastreaza calitatea de inculpat pana la sentinta definitiva si irevocabila. Am mai vazut anchitati in prima instanta, bagati dupa gratii de a doua. Si deci problema pe MCV va ramane daca Fenechiu nu va fi demis. Iar ca sa fie demis trebuie infranta sau asumata rezistenta liberala. De altfel, Crin Antonescu si-a reafirmat ferm sprijinul pentru Relu Fenechiu.

Cum va iesi Victor Ponta din dilema dintre o criza politica si raportul MCV? Sau poate criza nici nu va mai conta atat de tare daca noua majoritate va fi coapta. Ca doar presedintele Basescu a anuntat deja ca problema va fi rezolvata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu Ponta Fenechiu MCV, #remaniere guvern USL Basescu , #Victor Ponta