Victor Ponta, desemnat premier - Primele reactii de la Putere si Opozitie

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 12:53
6391 citiri
Victor Ponta, desemnat premier - Primele reactii de la Putere si Opozitie

Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul privind desemnarea pentru a doua oara a lui Victor Ponta in functia de prim-ministru al Romaniei. In vreme ce PDL apreciaza ca fiind normala aceasta desemnare, partenerii lor din Forta Civica isi exprima "nemultumirea totala".

De cealalta parte, membrii USL catalogheaza consultarile despre "o parodie", apreciind ca Traian Basescu si-a inghitit propriul venin.

"Absolut da, era normal, am spus-o si inainte de a pleca la Palatul Cotroceni. Daca USL vine cu o singura propunere, firesc este sa isi asigure guvernarea, au castigat alegerile", a declarat liderul PDL Vasile Blaga.

Basescu a semnat decretul - Ponta este desemnat premier

Conform acestuia, Traian Basescu le-a cerut liderilor USL sa modifice Constitutia, legea electorala si sa adopte noua Lege a Sanatatii.

"Traian Basescu nu a pus conditii, a prezentat in fata tuturor delegatilor discutiile informale pe care le-a avut cu presedintele Senatului, cu premierul, si a mentionat obiectivele imediate ale Romaniei. (...) Presedintele a mentionat foarte clar ca un raport foarte bun pe MCV inseamna rezolvarea unor probleme restante pe care Parlamentul le are si le stim cu totii.

Consultarile au fost normale, nu au fost deloc tensionate. Daca erau si alte propuneri, probabil ca lucrurile tergiversau", a adaugat Blaga.

De asemenea, europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca "nu trebuie colaborat cu Ponta", indiferent de numele pe care le va aduce in guvern.

"Inevitabila, dupa scorul urias al USL, confirmarea lui Ponta ca premier ne arata ca o parte insemnata a campaniei electorale n-a avut obiect. Teama ca presedintele nu-l mai numeste pe dottore s-a stins, dupa ce a dat nastere unor pasiuni aprinse.Asta nu-l face pe Ponta mai bun de premier. Nu trebuie colaborat cu el, indiferent de numele pe care le va aduce in guvern", scrie Preda pe blog.

Totodata, liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, s-a declarat profund nemultumit de numirea lui Victor Ponta in functia de premier.

"In opinia mea, in cazul in care domnul Ponta este din nou premier, nemultumirea partidului pe care il reprezint este totala, nu avem deloc incredere in el. Nu putem sterge cu buretele felul in care lucrurile s-au desfasurat in ultimele sase luni. Nu imi aduc aminte de o masura economica luata de guvernarea USL, urmeaza o perioada extrem de grea. Facturile o sa vina cat de curand si vom vedea ca vom avea cu totii de suferit. Astept si eu sa vad propunerile pentru portofolile ministeriale.

In conditiile in care Guvernul va cuprinde persoane care au probleme cu legea, care au chestiuni de ascuns, in niciun caz nu ne gandim sa sprijinim acest guvern. Ba dimpotriva, sa facem o opozitie cat se poate de clara si de ferma", a declarat fostul premier, intr-o interventie la Realitatea Tv.

USL - Basescu si-a inghitit veninul

Din partea Puterii, deputatul PNL Ludovic Orban a apreciat, la Digi 24, ca seful statului "si-a inghitit propriul venin" semnanand decretul privind desemnarea lui Victor Ponta in functia de prim-ministru.

Ludovic Orban a declarat la Digi24 ca era evident faptul ca presedintele il va desemna pe domnul Ponta, pentru ca el "trebuia sa procedeze asa cum a hotarat populatia Romaniei prin votul exprimat la aceste alegeri".

Orban a mai spus ca a fost "neplacut surprins" atunci cand l-a vazut pe Traian Basescu inmanand hartii liderilor europeni, la Consiliul European. El a subliniat ca Traian Basescu "nu e in situatia de a pune conditii" si ca "statul roman este stat suveran, nu trebuie sa ceara acordul sau garantii din partea puterilor de la nivel european".

"Vreau sa cred ca domnul Basescu o sa temine cu circul pe care il face la Bruxelles si o sa se comporte ca presedintele unui stat suveran", a mai spus Orban. El s-a aratat la fel de neplacut surprins si de intalnirea informala care a avut loc miercuri seara intre liderii USL si presedinte si mai ales de faptul ca nu a existat nicio informatie oficiala de la acea intalnire.

"Sper sa nu existe nicio semnatura pe hartia fluturata de Traian Basescu la Consiliul European si, daca ar exista, ea nu poate sa reprezinte cetatenii care au votat USL", a mai spus el.

Gyorgy Frunda, senator UDMR, a declarat, la randul sau, ca desemnarea lui Ponta era previzibila.

"Era previzil, chiar daca ar fi fost o alta propunere, o alianta care are peste 67 la suta din locurile din Parlament are dreptul constitutional sa desemneze premierul. Decizia presedintelui este corecta si constitutionala. Toate partile implicate, partidele, presedintele, au actionat constitutional".

Legat de negocierile referitoare la componenta noului Guvern, Frunda a precizat ca "este o discutie normala, intre grupuri parlamentare si formatiuni politice care incearca o coabitare pentru viitor".

Presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, este imputernicit sa conduca delegatia ce participa la negocieri.

Victor Ponta a fost desemnat pentru functia de prim-ministru. La nici doua ore de la incheierea consultarilor de la Cotroceni, Presedintia a anuntat ca Ponta a fost nominalizat pentru un nou mandat in fruntea Executivului. In acest sens, presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care Victor Ponta este desemnat in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Ponta premier reactii, #Basescu semnat decret Ponta , #Victor Ponta