Ziua minunilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:02
7635 citiri
Ziua minunilor (Opinii)
Foto: Arhiva

Ma bucur sa recunosc ca temerile mele nu s-au confirmat si consultarea presedinte-premier chiar a avut loc in mod serios si a avut concluzii.

Este adevarat ca toate chestiunile asupra carora Victor Ponta si Traian Basescu au cazut de acord, in principiu, sunt sub stricta monitorizare europeana si a FMI, asa ca mare spatiu de manevra la Bucuresti nu exista.

Nu cred ca in chestiunea fondurilor europene si a monitorizarii pe Justitie, spre exemplu, Guvernul Ponta isi poate permite sa iasa din conditiile impuse de Bruxelles. Dupa cum ma indoiesc ca in chestiunea bugetului pe 2013 are prea mare marja de manevra dincolo de conditiile impuse de FMI.

Dar chiar si asa, faptul ca Victor Ponta si Traian Basescu au reusit sa stea de vorba serios si institutional, dupa cum a definit insusi premierul discutia, vreme de 55 de minute, ca nu s-au trantit usi, ca nu au fost aruncate acuzatii si smetii, ca nu s-a lasat cu comunicate acide, ca s-au comportat nu ca doi oameni care se detesta, ci ca premierul si presedintele acestei tari este o mostra nesperata de normalitate.

N-ar trebui sa ne mire ca in conditii extrem de grave principalii factori ai puterii executive discuta serios. Dar pentru Romania e neasteptat.

Nu ma indoiesc ca atitudinea moderata, chiar concilianta a premierului la aceste discutii nu a picat bine in USL. Cu cat coabitarea va functiona mai bine, cu atat temele anti-Basescu si a suspendarii vor fi mai greu de folosit in campanie.

Ca dovada, presedintii celor doua Camere au refuzat sa participe seara la Palatul Cotroceni la ceremonia de investire a noului ministru al Sanatatii.

Crin Antonescu nu s-a sfiit sa mai dea o mostra de iresponsabilitate declarand explicit ca nu a participat pentru ca nu are ce discuta cu Traian Basescu. De parca ar fi refuzat o invitatie la bere facuta cetateanului Antonescu de catre cetateanul Basescu, nu presedintele Senatului ar fi refuzat sa participle la o ceremonie oficiala in care are un rol institutional, cu atat mai mult cu cat discutam despre un ministru propus de premierul USL.

Si, tocmai de aceea, ma intreb cat de adanca este fisura din USL. Daca la Teleorman se naste noul tandem al USL, ma intreb daca Victor Ponta nu isi pregateste cu adevarat o noua desemnare, si in plan intern, si in plan extern.

Interesant ca Traian Basescu s-a abtinut de la orice comentariu dupa intalnire, lasandu-i lui Victor Ponta un prim plan usor gonflat. Dar ma mai intreb si daca in conditiile coabitarii aceasta noua desemnare va mai fi atat de dorita de USL ca acum, cand Traian Basescu este amenintat din nou cu suspendarea daca nu-l va vrea pe Victor Ponta dupa 9 decembrie.

Daca Traian Basescu ar incepe sa-l vrea pe Victor Ponta, USL l-ar mai vrea si ea?

Si o a doua minune a zilei este ca pentru prima oara in 22 de ani Ministerul Sanatatii are in frunte un autentic profesionist. Un om dedicat, care intelege sistemul si care stie sa conceapa si sa puna in practica o politica publica.

Raed Arafat a spart din nou tiparele si a facut pasul pe care in mod logic nu avea niciun motiv sa-l faca, mai ales in prag de campanie electorala. Daca va fi lasat sa-si faca treaba, Raed Arafat ar putrea infrange din nou sistemul pentru un inceput de reforma in Sanatate.

Stiu ca mai e mult pana departe. Ca doua randunele nu fac primavara. Dar ar fi pacat sa nu le vedem si sa nu le salutam intr-o iarna atat de adanca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#discutii Basescu Ponta, #Arafat ministrul Sanatatii , #Victor Ponta
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5