BCE, direct afectata de criza din Grecia - Presa internationala

Marti, 07 Iunie 2011, ora 10:38
1385 citiri
BCE, direct afectata de criza din Grecia - Presa internationala

Criza din Grecia are implicatii ample, care nu par evidente la prima vedere: printre acestea si faptul ca BCE ar fi direct afectata de un faliment al Greciei, avand o expunere financiara foarte mare pe titlurile de stat grecesti; conditiile impuse Greciei devin din ce in ce mai dure pentru acordarea noului pachet de sprijin financiar - acestea sunt principalele stiri din presa internationala economica de marti.

Pe masura ce politicienii din zona euro incearca sa mentina sub control situatia din Grecia, se impune analizarea variantei in care aceste actiuni nu vor avea succes iar Grecia va intra in faliment. In aceasta situatie, unul dintre marii perdanti investitori in economia greceasca este chiar Banca Centrala Europeana.

In ultimul an, BCE a investit 75 miliarde de euro in bonduri guvernamentale grecesti, garantand totodata acces nelimitat la lichiditati pentru bancile cu probleme din Grecia, acestea garantand imprumuturile de la BCE cu active a caror valoare era in continua depreciere. Ca urmare, in prezent, suspiciunile politicienilor cu privire la opozitia BCE la restructurarea datoriei grecesti vizeaza tocmai posibilitatea ca BCE sa fie o parte interesata in aceasta intelegere, informeaza Financial Times.

O agentie britanica de analiza estimeaza ca expunerea BCE pe economiile europene cu probleme - Spania, Italia, Portugalia, Grecia si Irlanda - este de 444 miliarde euro. "Exista un cost ascuns si foarte mare pe care contribuabilii europeni trebuie sa-l plateasca si care este ascuns in registrele contabile ale Bancii Centrale Europene", se arata intr-o declaratie a think-tank-ului britanic.

In situatia unui faliment al Greciei, BCE va administra direct doar o mica parte a pierderii. O povara mai mare va fi pusa pe bancile centrale nationale, care implementeaza politica monetara a zonei euro. Intr-un final, contribuabilii sunt cei care vor trebui sa plateasca pentru a recapitaliza BCE sau bancile centrale nationale, daca rezervele lor sunt afectate de o astfel de criza.

Austeritatea, necesara in Grecia

Primul ministru grec, George Papandreou, a declarat in fata cabinetului sau ca este crucial pentru Grecia sa accepte anii de austeritate pentru a obtine un nou pachet de sprijin international, ceea ce reprezinta o provocare destul de mare pentru o tara care are deja mari probleme sociale.

Tensiunile sociale cresc in Grecia, in conditiile in care peste 80.000 de oameni s-au adunat intr-o piata centrala din Atena pentru a-si manifesta nemultumirea fata de politicile de austeritate impuse de guvern, politici ce au reprezentat conditii pentru intelegerile succesive cu FMI si UE, noteaza Reuters.

Pe masura ce guvernul se lupta pentru a evita un faliment al tarii, cabinetul socialist a dezbatut timp de 8 ore un plan economic pe termen mediu care sa asigure o economisire de 6.4 miliarde euro de la bugetul de stat, doar pana la finalul lui 2011.

Pentru a-si arata simpatia pentru protestele de pe strazi, primul ministru grec s-a declarat deschis la organizarea unui referendum pentru obtinerea celui mai mare consens posibil in directia implementarii masurilor de austeritate.

Totusi, sondajele de opinie arata ca o larga majoritate a populatiei grecesti se opune deciziilor acestuia. Un referendum, considera analistii, este doar o varianta prin care masurile vor fi amanate, deschizand posibilitatea organizarii alegerilor anticipate - optiune care a fost scoasa din calcul pentru moment, dat fiind faptul ca ar agita si mai tare situatia economica a Greciei.

Creditorii internationali ai Greciei considera ca noul pachet financiar, care va inlocui acordul de 110 miliarde euro, la care s-a ajuns in urma cu un an, depinde de capacitatea Greciei de a implementa masurile de austeritate solicitate, dar si obtinerea unui consens national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#criza Grecia, #expunere BCE Grecia, #implicare BCE Grecia, #proteste Grecia , #criza financiara