BCE incepe sa ia in calcul falimentul Greciei - Presa internationala

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 12:15
1782 citiri
BCE incepe sa ia in calcul falimentul Greciei - Presa internationala

Unele voci din cadrul BCE incep sa discute despre posibilitatea unui faliment grecesc, indicand astfel tensiunile din cadrul principalei institutii care previne, in acest moment, falimentele din zona euro; din cauza riscurilor crescande prezentate de bancile europene, fondurile americane de investitii au atins un minim al expunerii pe sistemul bancar european - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

Situatia in care Grecia intra in incapacitate de plata nu mai poate fi exclusa, a declarat un membru al consiliului de guvernare al BCE, Klaas Knot, care este totodata presedintele bancii centrale olandeze.

Pana de curand, liderii europeni au respins orice posibilitate privitoare la intrarea Greciei in incapacitate de plata, noteaza Reuters.

In premiera, oficialul BCE recunoaste ca posibilitatea falimentului a fost studiata si luata in calcul. "Este unul dintre scenarii. Nu spun ca Grecia nu ar putea sa intre in faliment", a declarat Knot pentru presa. "Am fost multa vreme convins ca nu este necesar falimentul. Totusi, in prezent, vestile care vin de la Atena nu sunt deloc incurajatoare".

Oficialul olandez a precizat ca autoritatile europene au facut tot posibilul pentru a sprijini Grecia insa autoritatile de la atena par a nu intelege gravitatea situatiei.

"Toate eforturile sunt orientate catre prevenirea acestui deznodamant insa nu mai sunt la fel de sigur ca excluderea falimentului mai are aceeasi valoare ca in urma cu cateva luni", a precizat Knot, continuand sa se intrebe "daca grecii inteleg cat este de serioasa situatia".

Olli Rehn, comisarul european pe probleme economice si monetare, a declarat marti ca liderii europeni nu vor permite un faliment necontrolat al datoriei grecesti si nu vor permite ca Grecia sa paraseasca zona euro insa nu a exclus in mod explicit posibilitatea unui faliment, pe care multi economisti au ajuns sa-l considere inevitabil.

Chiar si BCE a publicat un studiu in care se arata ca intregul proiect legat de moneda unica europeana este, in prezent, in pericol din cauza dificultatilor prin care trece Grecia.

Fondurile americane lasa bancile europene fara lichiditati

Marile fonduri de investitii americane si-au retras mare parte din banii pe care ii aveau investiti in actiuni ale bancilor europene, sectorul bancar atingand astfel nivelul cel mai scazut pe care l-a inregistrat din 2006 pana in prezent, din cauza nervozitatii investitorilor cu privire la riscurile in crestere pe care le prezinta.

10 din cele mai mari fonduri financiare americane si-au redus creditarea pe termen scurt pentru bancile europene pana aproape de jumatate. Nivelul este cel mai scazut inregistrat din 2006, de cand se masoara aceste expuneri dar, totodata, nivelul actual este mai scazut decat cel din mijlocul crizei financiare din 2008, noteaza Financial Times.

Incepand inca din iunie, aceste fonduri financiare care investesc preponderent in titluri de debit sigure, si-au redus expunerea pe sistemul bancar european cu peste 55 miliarde, in termeni absoluti.

Totusi, bancile centrale incearca sa inlocuiasca aceasta sursa importanta de lichiditati pentru sistemul bancar european, asigurand creditare nelimitata, in dolari americani, impreuna cu BCE, bancilor din sistemul european.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #faliment Grecia, #criza Grecia, #sistem bancar european , #criza financiara