Europa, aproape de o noua criza din cauza Greciei?

Duminica, 29 Mai 2011, ora 08:35
3126 citiri
Europa, aproape de o noua criza din cauza Greciei?
Foto: Arhiva

Membrii zonei euro si Banca Centrala Europeana (BCE) par sa fi cazut de acord cu privire la posibila reesalonare a datoriei grecesti, insa investitorii si agentiile de rating se indoiesc ca aceasta ar putea fi o rezolvare a problemelor, considerand ca acest lucru ar prabusi economia elena intr-o noua criza financiara.

Avertismenctul emis de Moody's cu privire la consecintele unei astfel de masuri, care considera ca Atena nu este capabila sa-si onoreze datoria, sunt de natura sa creeze confuzie pana si in randul celor mai optimisti analisti. De altfel, in aceasta primavara, Moody's a redus cu trei trepte ratingul Greciei, in urma anuntului inregistrandu-se o scadere a obligatiunilor grecesti, precum si a monedei euro.

Ratingul a scazut de la Ba1 la B1, acelasi acordat de Moody's unor tari ca Belarus sau Bolivia, motivul constituindu-l "preocuparile cu privire la colectarea impozitelor" si "riscurile de implementare" a reducerilor bugetare, conditii ale ajutorului international de 110 miliarde de euro acordat Greciei anul trecut.

"De la anuntarea planului de salvare a Greciei, in mai 2010, riscul de neplata a continuat sa creasca ca urmare a cresterii economice mai mici decat era de asteptat, dar si din cauza nerealizarii obiectivelor de consolidare a datoriilor, manifestatiilor impotriva masurilor de austeritate, scaderii increderii in piete si din cauza mesajelor echivoce de mai mult sprijin pentru Grecia", a explicat agentia decizia.

In ciuda tuturor avertismentelor, la intalnirea de saptamana trecuta de la Bruxelles, membrii zonei euro au pus problema unei reesalonari a datoriei sau unei reduceri a dobanzilor platite la imprumuturi. Si asta deoarece, in cazul in care Grecia ar trebui sa se imprumute de pe piete, in aceste zile, ar face-o la dobanzi destul de mari, de 17% la imprumuturi pe 10 ani si peste 22% la cele pe timp de doi ani.

In schimb, avantajul unei reesalonari a datoriei este acela ca se castiga timp pentru a i se permite Atenei sa efectueze un program ambitios, prin care ar putea reduce datoria care se ridica la mai mult de 150% din PIB. Un alt avantaj ar fi, de asemenea, acela ca bancile grecesti si europene, care detin o mare parte a datoriei acestei tari, ar putea sa se recapitalizeze, scrie La Presse Affaires.

Avantajul nu ar fi numai de partea Greciei, caci si alte tari vulnerabile, cum ar fi Irlanda, Portugalia sau Spania, ar putea beneficia de orice intarziere in stabilirea planului lor pentru a evita soarta Greciei. Reactia pietelor financiare va fi totusi imprevizibila si incontrolabila, sunt de parere adversarii acestei decizii.

Desi nu s-a stabilit nimic despre o eventuala reesalonare, Grecia beneficiaza oricum de sprijin. Ministrii de Finante din zona euro (Eurogroup) au aprobat, la inceputul lunii mai, un ajutor financiar in valoare de 110 miliarde de euro pentru Grecia, de 2,5 ori mai mare decat se discuta, in speranta ca astfel se va stopa intrarea in incapacitate de plata a tarii.

Suma a fost data punandu-se insa conditii stricte pentru Atena, principala reglementare fiind aceea de a reduce in mod semnificativ deficitul. Guvernul nu a stabilit insa o data-tinta.

Reesalonare vs. austeritate

In schimb, prim-ministrul George Papandreou a anuntat noi masuri de austeritate, care constau in reduceri bugetare egale cu 2,8% din produsul intern brut (PIB) al Greciei. Aceasta masura ar reduce deficitul la echivalentul a 7,5% din PIB in acest an, desi plafonul de reglementare din zona euro este de 3%. Masurile prevad, de asemenea, vanzari ale participatiilor detinute de stat in serviciile publice.

In replica la aceste masuri, populatia a anuntat ample masuri de prostest, la inceputul lunii mai. Insa nemultumirile nu vin doar din partea populatiei, caci, recent, guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, care este si membru al consiliului de administratie al BCE, a declarat ca "reesalonarea ridica intrebari foarte serioase si probabil ca acest lucru echivaleaza cu esec". In opinia sa, in afara de privatizari majore, Grecia trebuie sa reduca propriile costuri de productie.

La randul lor, alte voci din BCE sugereaza ca o reesalonare ar putea duce la situatia in care BCE sa refuze obligatiunile grecesti ca garantie. Si asta in situatia in care bancile grecesti sunt inca in imposibilitatea de a finanta pietele si trebuie sa bata la usa BCE pentru a obtine credite.

Numai in martie, ele s-au imprumutat, pentru o perioada maxima de trei luni, cu 87,9 miliarde de euro, de la BCE, prin vanzarea de obligatiuni guvernamentale pe termen nelimitat.

Bancile germane, belgiene, franceze si olandeze detin, de asemenea, pachete mari de obligatiuni grecesti, dar acestea reusesc sa finanteze pietele. Insa orice reesalonare sau, mai rau, depreciere a valorii nominale a titlurilor grecesti, ar afecta capacitatea lor de finantare, iar Europa ar cadea in recesiune.

Dar Grecia nu este singura tara cu probleme. In urma cu numai cateva zile, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a modificat perspectiva ratingului Italiei la negativa, de la stabila, acuzand perspectivele economice slabe si riscurile tot mai mari ca guvernul sa nu reuseasca sa reduca datoriile uriase ale tarii.

La randul sau, Economia Regatului Unit a stagnat timp de sase luni, in timp ce reducerea deficitului este mai lenta decat se astepta, din cauza lipsei de venituri fiscale suficiente si a dificultatilor in atingerea reducerilor anuntate.

Toate acestea demonstreaza ca austeritatea nu este o garantie a succesului pentru a face fata unei crize si ca riscurile ca o noua criza sa se apropie nu sunt deloc mici.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#criza Grecia, #criza Europa revine, #criza economica mondiala , #criza financiara
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Oare autorii programului economic al USL au tinut cumva cont de astfel de fenomene atunci cand au stabilit reduceri de incasari la buget prin relaxare fiscala? Ori s-au gandit ca vor imprumuta zeci de miliarde de la FMI pentru programul lor?