Fara sprijinul BCE, Italia ar intra in faliment - Presa internationala

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 15:58
805 citiri
Fara sprijinul BCE, Italia ar intra in faliment - Presa internationala

Doar interventia in piata a Bancii Centrale Europene mentine titlurile de stat italiene la un nivel rezonabil - in lipsa acestei interventii Italia ar fi nevoita sa-si declare falimentul; ministrii de finante ai G20 se intalnesc pentru a treia oara in ultimele 2 saptamani, semnalizand inca o data gravitatea crizei din Europa - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Ministrul de finante italian, Giulio Tremonti, pregateste noul set de reforme menit sa ridice economia stagnanta a Italiei, ca raspuns la presiunile pietei imediat dupa retrogradarea de catre S&P a ratingului de tara.

Oficialii au declarat, dupa negocierile avute cu reprezentantii mediului de afaceri si ai mediului bancar ca masurile care vor fi adoptate vor incepe cu oferirea unor stimulente fiscale sectorului privat pentru investitiile in infrastructura si Internet, informeaza Financial Times.

Primul ministru italian a criticat masura S&P, acuzand-o de calcule politice. Diferenta dintre dobanzile la titlurile de stat italiene si cele la titlurile de stat germane a crescut pana la cotele atinse in august, cote care la momentul respectiv au determinat interventia Bancii Centrale Europene pentru calmarea situatiei.

Reformele italiene vin in conditiile in care Grecia incearca sa convinga investitorii sa acorde guvernului elen un imprumut de 8 miliarde de euro, necesar pentru plata costurilor de refinantare pentru imprumuturile deja accesate.

Printre masurile anuntate de guvernul italian se numara si construirea unei autostrazi in valoare de 8 miliarde de euro, intre Roma si Venetia. Alte masuri presupun liberalizarea sectorului de servicii, dar si multe alte privatizari, in primul rand utilitatile detinute de catre autoritatile locale.

Analistii considera ca, fara interventia constanta a BCE in piete, tranzactionarea titlurilor de stat italiene ar fi foarte aproape de nivelul la care statul italian ar fi fortat sa-si declare falimentul, chiar daca majoritatea agentiilor de rating nu considera ca guvernul italian este insolvent.

Presiune politica in crestere, in Europa

Europa se gaseste sub presiune saptamana aceasta din cauza adancirii crizei datoriilor, iar discutiile intre institutiile auto-proclamate gardienii finantelor globale nu vor putea avea efectul de linistire a pietelor financiare.

Raspandirea si adancirea temerilor cu privire la situatia din Grecia si posibilitatea ca statul grec sa-si declare falimentul, dar si riscul ca aceasta situatie sa fie contagioasa, afectand si celelalte economii din zona, atarna greu pe optiunile investitionale ale participantilor la piata, noteaza Reuters.

Toate discutiile intre marile economii din cadrul G20, FMI, Statele Unite si marile economii emergente precum China, Brazilia si India ar putea avea ca efect o impulsionare a deciziilor politice necesare Europei pentru a depasi actuala criza.

Intalnirea reprezinta a treia intrevedere dintre ministrii de finante din ultimele trei saptamani, dupa ce G7 si ministrii din UE nu au ajuns la rezultate notabile la capatul discutiilor din ultimele doua saptamani.

Subliniind gravitatea situatiei, secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a participat la toate aceaste intalniri. A fost primit mai degraba rece de catre oficialii europeni, in conditiile in care a solicitat statelor bogate - in special Germania - sa faca mai mult in directia sprijinirii economiilor cu probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #faliment Italia, #interventie BCE, #intalnire G20 , #criza financiara