Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Grecia refuza falimentul - Presa internationala

Luni, 18 Iulie 2011, ora 13:04
2423 citiri
Grecia refuza falimentul - Presa internationala

Autoritatile grecesti se arata foarte hotarate in respingerea falimentului; presedintele BCE face declaratii contrastante cu cele ale cancelarului german, opunandu-se falimentului tehnic al titlurilor de stat grecesti iar in SUA, Moody's sugereaza anularea limitei datoriilor publice pentru a evita incertitudinile periodice din piete - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.

Primul ministru grec, George Papandreou, a avertizat ca tara sa nu va intra in faliment precizand insa ca este nevoie ca liderii europeni sa se puna in acord in decizia cu privire la cea mai dura criza a datoriilor suverane cu care s-au confruntat pana in prezent.

Inaintea intalnirii de urgenta a liderilor din zona euro, menita sa gaseasca o solutie pentru situatia din Grecia care ameninta stabilitatea intregii europe, primul ministru grec a denuntat climatul de teama instituit de catre acele banci care joaca pe incapacitatea Greciei de a evita colapsul economic, informeaza The Guardian.

"Putem da asigurari ca Grecia nu a intrat si nu va intra in faliment. Din contra, suntem in plin proces de stabilire a unui acord pe termen lung in privinta datoriei publice", a declarat Papandreou. De asemenea, a sugerat ca liderii europeni vor ajunge la un acord, in viitoare intalnire care va avea loc joi, cu privire la noul pachet financiar de sprijin, in valoare de 115 miliarde de euro.

Aceasta intalnire este general acceptata ca fiind ultima tentativa de a opri raspandirea crizei datoriilor suverane inspre alte parti ale continentului.

Declaratiile lui Papandreou vin in contextul in care secretarul de stat american, Hillary Clinton, a sosit in Atena pentru a-si arata sprijinul pentur programul de austeritate menit sa reface finantele publice ale Greciei. Clinton a asociat acest pachet e austeritate cu tratamentul prin chimoterapie.

Seful BCE, in conflict cu Angela Merkel

Seful Bancii Centrale Europene a plasat un obstacol major in calea noului acord cu privire la sprijinul financiar pentru Grecia, spunand ca banca nu poate accepta titluri de stat falimentare drept colateral, ceea ce inseamna ca sistemul bancar grecesc ramana fara singura sursa de finantare.

Jean-Claude Trichet, intr-un interviu pentru Financial Times, declara ca celelalte guverne ale zonei euro vor fi nevoite sa vina cu noi metode de a mentine bancile grecesti in stare de functiune, daca continua sa faca presiuni pentru o strategie de falimentare.

"Daca o tara intra in faliment, nu vom mai fi apti sa acceptam titlurile de stat emise de respectivul guvern falimentar, drept colateral normal si eligibil pentru creditele acordate", a declarat Trichet.

Declaratia lui Trichet, care apare cu cateva zile inaintea unei intalniri de urgenta a liderilor europeni, il plaseaza pe acesta in conflict direct cu Angela Merkel, cancelarul german, care a insistat ca detinatorii de titluri de stat sa imparta din povara pachetului de sprijin in valoare de 115 miliarde de euro. Asta in conditiile in care Merkel a avertizat ca va participa la summitul de urgenta doar daca se va ajunge la un acord cu privire la problema Greciei.

Moody's sugereaza anularea limitei la datoria nationala SUA

Agentia de rating Moody's a sugerat ca SUA sa elimine limita datoriei publice americane, astfel incat sa reduca gradul de incertitudine printre detinatorii de titluri de stat americane.

Statele Unite este una dintre putinele tari in care Congresul fixeaza limite ale datoriei gvuernamentale, fapt ce determina "incertitudini periodice" in pietele financiare, cu privire la capacitatea guvernului de a-si indeplini obligatiile financiare, se arata intr-un raport al agentiei, citat de Reuters.

Agentia a avertizat saptamana trecuta ca va reduce ratingul de tara al SUA, fapt deosebit de grav intrucat stabilitatea SUA reprezinta o garantie pentru dolarul american, utilizat extensiv in relatiile comerciale si, pe de alta parte, cresterea dobanzilor la titlurile de stat americane ar determina o crestere generalizata a dobanzilor pentru toate titlurile de stat, bondurile americane fiind un etalon in acest sens.

De asemenea, agentia de rating considera ca aceasta limita nu are niciun efect benefic asupra cheltuielilor, dat fiind faptul ca de fiecare data cand este nevoie de cresterea limitei, Congresul adopta aceasta crestere - nefiind, astfel, o stavila impotriva cheltuielilor guvernamentale.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#criza Grecia, #datorie Grecia, #conflict Trichet Merkel, #datorie nationala SUA , #criza financiara