Invazie de euro! Ce efecte vor fi in Romania? (Opinii)

Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 08:09
20403 citiri
Invazie de euro! Ce efecte vor fi in Romania? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Au trecut mai bine de sase ani de la declansarea crizei mondiale. Falimentul bancii Lehman Brothers din septembrie 2008 e considerat momentul intrarii intr-o tragedie economica fara sfarsit.

Criza creditelor in franci de care se vorbeste atat in aceste zile, dar si a celor in euro, de care se vorbeste mai putin, e un efect amanat al aceleasi crize economice incepute in SUA.

De atunci, economia Americii si-a revenit, somajul a scazut vertiginos. In fiecare luna, in SUA se creeaza in jur de 200.000 de joburi noi.

Dar acest lucru nu se intampla in Uniunea Europeana. Aici, criza s-a infipt adanc, iar guvernele nationale nu au reusit decat sa tina situatia pe linia de plutire.

Franta nu a mai inregistrat o crestere economica importanta din 1999, Germania, motorul Europei, nu a reusit sa relanseze afacerile si productia in intreaga comunitate.

Italia a fost in pragul colapsului, la fel ca Portugalia si Irlanda. Grecia a reprezentat si reprezinta imaginea falimentului, fiind blocata de cativa ani intr-o stagnare cronica.

Singura realizare din aceasta perioada tulbure a Uniunii Europena a fost salvarea monedei unice. De la criza profunda din ultimii trei ani si discutii importante despre renuntarea la moneda unica, cumva, intelepciunea a invins.

BCE (Banca Centrala Europeana) a pornit "tiparnita" de euro. Bancile vor avea la dispozitie lichiditati cu care pot relansa creditarea si finanta afacerile. E aceeasi strategie care a fost aplicata si in Statele Unite de catre FED (Banca Centrala a SUA). Efectele acestei injectii de 60 de miliarde de euro pe luna timp de 20 de luni vor fi stoparea deflatiei si devalorizarea euro in raport cu dolarul.

Cum se va comporta leul in acest nou context? In principiu, ar trebui sa se intareasca, dar o mare parte din fluctatie va fi stabilita de Banca Nationala. Un leu foarte puternic descurajeaza exporturile, dar si un leu foarte slab arunca in aer consumul intern si creeaza probleme sistemului bancar, debitorii (platiti in lei) nu-si mai pot onora creditele luate in euro.

Probabil ca intre aceste doua tendinte va plasa BNR cursul euro-leu. In opinia mea, 4,5 lei pentru un euro e un maxim al acestui an.

Aceste decizii luate miercuri nu vor avea efecte imediate nici pe piata muncii, nici in ce priveste dezvoltarea afacerilor. Dar investitorii s-ar putea sa aiba mai multa incredere pentru ca acum exista precedentul din SUA.

Intrebarea cea mai vehiculata in aceste momente este daca suma de euro aruncata pe piata de Mario Draghi, seful BCE, este suficienta.

O reusita a acestui program ar insemna scaderea poverii de pe umerii debitorilor din Romania. Economia nationala ar putea beneficia in multe feluri de pe urma acestei masuri, prima dintre ele e ca statul se poate imprumuta mai ieftin, iar a doua, investitorii straini s-ar putea intoarce din nou cu fata catre Romania in conditiile in care pot lua credite pentru dezvoltarea unor proiecte costisitoare.

Primul pas pentru relansarea a fost facut, dar oare va fi suficient in conditiile in care in Uniunea Europeana sunt atat de multe economii nereformate?

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#BCE euro, #BCE zona euro , #euro