Dolarul da semne de crestere, leul o ia in jos

Vineri, 08 August 2008, ora 23:55
2823 citiri
Dolarul da semne de crestere, leul o ia in jos

Dolarul s-a apreciat, vineri, pana la valoarea maxima a ultimelor cinci luni fata de euro. De asemenea, moneda americana a crescut in fata lirei sterline, ajungand la cea mai mare valoare din ultimele 17 luni.

Aceasta evolutie a fost determinata de publicarea ultimelor date statistice despre piata imobiliara din SUA, care arata o usoara revigorare a a cesteia.

Astfel, Raportul Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari din SUA indica, pentru luna iunie, o crestere a vanzarilor de case. Potrivit statisticilor, indicele care urmareste tranzactiile imobiliare din SUA a crescut cu 5,3% in iunie, evolutie remarcabila fata de luna mai, cand a suferit o cadere serioasa.

Deoarece cresterea indicelui este cea mai mare din octombrie 2007 pana in prezent, unii analisti nu au ezitat sa isi arate increderea ca finalul crizei din piata imobiliara a SUA este tot mai aproape.

De asemenea, analistii se mai asteapta la o decizie de crestere a dobanzii cheie de catre Federal Reserve (Fed) in acest an, concomitent cu o relaxare a politicii monetare a Bancii Centrale Europene (BCE), ceea ce ar duce la o noua intarire a dolarului in fata monedei europene.

Leul, afectat de situatia din Georgia

Pe de alta parte, leul romanesc a incheiat pe scadere saptamana de glorie pe care a avut-o. Vineri, moneda nationala s-a depreciat semnificativ, cursul anuntat de BNR urcand pana la 3,5001 lei/euro, fata de 3,4719 lei/euro in ziua precedenta.

Marcarea profiturilor de catre jucatori si situatia tensionata din Georgia, care a determinat investitorii sa renunte la investitiile in monedele tarilor din zona si ale tarilor emergente, au fost principalele cauze care au dus la deprecierea leului.

Cresterea cursului a fost vizibila dupa anuntarea izbucnirii conflictului armat din Georgia, investitorii preferand investitiile cu un grad mai redus de risc.

Deprecierea leului a fost mai accentuata in raport cu dolarul, cursul anuntat de BNR urcand la 2,3156 lei/dolar, comparativ cu nivelul de 2,2441 lei/euro, cursul inregistrat joi.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#leu, #euro, #dolar, #valute, #evolutie, #FED, #BCE, #curs , #euro