Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Megabugetul euro, asteptat ca un fel de "Sesam, deschide-te!"

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 20:22
1907 citiri
Megabugetul euro, asteptat ca un fel de "Sesam, deschide-te!"

In timp ce patru institutii demne de tot respectul (Comisia Europeana, Consiliul Europei, BCE si Eurogrupul) pregatesc un raport privind reformarea valutei comune, destui eurosceptici se intreaba in ce masura problema va rezolva adevaratele dificultati ale zonei euro.

Argumentul principal, poate chiar zdrobitor, in favoarea unui eurobuget este exemplul american, unde bugetul federal pare sa regleze toate dezechilibrele ivite in statele componente, din interiorul SUA, amineste o analiza a Project Syndicate.

Bugetul american nu astupa gauri negre.

Nu o data bugetul federal a compensat pierderile aduse de secete sau cutremure ori a reglat disfunctiile aparute ca din senin in economia locala.

Intr-o Europa care se confrunta si cu disfunctii, si cu socuri si cu niste enorme gauri negre, exemplul american pare exact medicamentul necesar, pentru ca boala sa evolueze spre convalescenta si nu spre coma.

Metaforele insa devin periculoase atunci cand operezi cu valute, parghii economice si operatiuni financiare de amploare.

In America, bugetul federal intervine ca sa sustina indeosebi statele sarace, atunci cand simt nevoia sa-si plateasca somerii, scolile sau au unele probleme sociale cum ar fi tichetele alimentare.

Bugetul federal nu se grabeste sa astupe niciun fel de gaura neagra, creata prin nechibzuinte sau abuzuri din partea unor oficiali locali - indiferent cine sunt ei. De altfel, niciun stat american nu poate conta pe interventii federale, care sa depaseasca 10-15% din PIB al acelui stat.

Niciun stat american n-a ajuns in situatia Greciei

Exista tari in sudul Europei, care asteapta din partea bugetului european sa le astupe goluri de peste 100% din PIB, situatie la care n-a ajuns vreodata un stat american si, chiar daca ar ajunge, ar pune in dificultate bugetul central.

Daca ne vom referi la faptul ca aceleasi state europene nu mai fac fata cheltuielilor privind somajul, merita amintit ca in SUA asemenea costuri se rezolva de regula in plan local si numai prin exceptie la nivel central.

Logica spune ca forta de munca este organizata in regiune, cotizatiile se percep tot de acolo, iar din ce s-a cotizat, trebuie sa se asigure fondurile celor aflati in nevoie.

De altfel, cheltuielile cu somajul n-ar trebui sa atarne atat de greu, cum pare. In majoritatea statelor ele nu depasesc 2-3% din PIB, chiar si in perioadele de criza severa.

Este clar ca nici in zona euro nu sunt stocate undeva, la nivel central, fonduri pentru somerii aparuti pe vreme de criza in Grecia sau Irlanda, unde PIB a scazut brusc cu peste 10%.

Cine plateste somajul din Spania?

In Spania, oficialii sunt speriati de nivelul somajului, ajuns la 30%. Dar somajul a fost totdeauna ridicat in Spania, care si-a rezolvat mereu problema cu mijloace proprii.

Somajul din Spania scazuse artificial in scurta perioada a boom-ului imobiliar, iar acum a revenit la situatia obisnuita pentru acea tara. Nu este firesc ca Spania sa ceara ajutor european pentru somerii ei. Firesc este ca oficalii sa creeze locuri de munca sustenabile, intrucat boom-ul imobiliar nu pare sa se mai intoarca.

Daca o autoritate internationala ar interveni sa injecteze fonduri ca sa sprijine plata somerilor din Spania, ea ar fi condamnata sa ramana vesnicul sponsor al inactivitatii spaniole, incurajand de fapt persistenta somajului.

Exista insa in America un exemplu foarte elocvent pentru situatia Europei. Este vorba despre recesiunea care a lovit statul Nevada, cam de aceeasi dimensiune cu Irlanda sau Spania.

Regulile bacare si cele administrative

Solutia insa era gata pregatita, ea n-a venit ca urmare a unor masuri pompieristice, luate in pripa la nivel federal.

Pentru asemenea situatii, exista mecanisme create anume ca sa absoarba pierderile si sa scada amploarea socului. In Nevada, a intervenit "Banking Union", dar si "Federal Deposit Insurance Corporation" (FDIC), precum si agentiile federale de refinantare ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, toate pregatite.

Statul Nevada a fost sustinut la un volum echivalent cu 10-20% din venitul propriu, ceea ce i-ar fi fost de mare utilitate Irlandei daca ar fi avut la indemana asemenea institutii.

Concluzia nu este in defavoarea eurobugetului, care intareste indiscutabil puterea financiara a zonei, dar stabilitatea pe termen lung a monedei se poate baza mult mai bine pe o Uniune Bancara Europeana, care sa functioneze dupa reguli bancare si financiare, decat pe un buget, care functioneaza dupa reguli strict administrative.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#bugetul euro, #Comisia Europeana buget european, #solutii buget UE , #euro