SUA si China incearca sa-si rezolve tensiunile - Presa internationala

Vineri, 06 Mai 2011, ora 12:51
1177 citiri
SUA si China incearca sa-si rezolve tensiunile - Presa internationala

China si SUA incearca sa-si rezolve o parte dintre tensiunile acumulate in ultimii ani printr-o intalnire oficiala; problema datoriei publice americane si a limitei maxime atinse de aceasta este de interes major pentru partea chineza, acestia fiind cei mai mari creditori ai SUA; in Europa, moneda unica se depreciaza, BCE nedand semne ca ar intentiona o noua marire a dobanzii pentru euro.

Oficiali de varf din cele doua cele mai puternice economii ale lumii - SUA si China - se vor intalni saptamana viitoare pentru a incerca sa calmeze tensiunile care au aparut intre cele doua tari in ultima perioada.

Tensiunile sunt atat pe plan economic cat si pe plan diplomatic, necesitand o atentie deosibita pentru a nu degenera intr-o disputa care sa afecteze refacerea economica, si asa destul de fragila, informeaza Reuters.

Una dintre principalele preocupari este legata de succesiunea actualului presedinte chinez, Hu Jintao, al carui mandat in fruntea Partidului Comunist chinez se incheia la finalul lui 2012, urmand sa paraseasca pozitia de presedinte in 2013 - ceea ce il face, in prezent, mai putin flexibil la modificarea politicilor de stat.

De exemplu, in problema ratelor de schimb - unul dintre subiectele fierbinti ale relatiilor SUA-China din ultimii ani - actuala conducere chineza va fi mai degraba orientata catre stabilitate si securitate economica, ceea ce inseamna ca disponibilitatea de a adopta masuri de liberalizare a cursului va fi una redusa, considera analistii.

SUA au facut presiuni de cativa ani pentru ca guvernul chinez sa permita o apreciere a yuanului pentru a creste competitivitatea celorlalte piete. China a permis in cele din urma aprecierea yuanului insa intr-un grad considerat insuficient de catre americani.

China, direct interesata de nivelul datoriei americane

China, care este in prezent cel mai mare creditor extern al SUA, este direct interesata de dezbaterea din SUA cu privire la ridicarea limitei datoriei publice americane si pune presiuni pe conducerea americana pentru a spori eforturile necesare reducerii deficitului.

"Urmarim cu multa antentie discutiile americane din SUA cu privire la datorii di deficite", a declarat vice-ministrul de finante chinez, Zhu Guangyo, citat de Bloomberg.

Declaratiile acestuia vin inaintea intalnirii la nivel inalt americano-chineze. Secretarul Trezoreriei americane - echivalentul ministrului de Finante - Tim Geithner, se va intalni cu omologul sau chinez pentru a discuta despre politicile ratelor de schimb chineze.

Geithner a explicat ca SUA se poate imprumuta pana pe 2 august, dupa ce luna aceasta a atins limita de 14.29 trilioane, datorie a bugetului de stat. Analistii considera ca daca aceasta limita nu va putea fi ridicata, astfel incat SUA sa poata accesa in continuare imprumuturi, efectul va fi catastrofic asupra economiei, fiind posibila declansarea unei alte crize globale.

Euro cade din cauza declaratiilor lui Trichet

Euro a scazut de la maximele ultimelor 17 luni fata de dolarul american, in conditiile in care guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a semnalat faptul ca dobanzile pentru zona euro vor ramane pentru moment la nivelurile actuale.

Analistii considera ca moneda unica europeana a primit un ptuernic sprijin in ultimele saptamani cand BCE, spre deosebire de Rezerva federala si Banca Angliei, a dat semnale ca ar intentiona o politica de restrangere monetara, ceea ce s-a tradus prin usoara marire a dobanzii, in incercarea de a combate inflatia tot mai puternica din zona euro, informeaza Financial Times.

Trichet a declarat ca BCE face o foarte atenta monitorizare a preturilor, nedeclarandu-si insa intentia de a opera o noua crestere a dobanzilor. Urmarea a fost ca presiunea de vanzare pe moneda unica a crescut.

Investitorii prefera sa investeasca intr-o moneda cu dobanda mai mare chiar daca diferentele sunt in continuare foarte mici intre dobanda euro si cea pentru dolarul american. Totusi, sporirea dobanzii poate indica o intarire a mediului economic iar aceasta functioneaza ca o garantie pentru plasamentul financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#relatii SUA China, #datorie publica americana, #deficite SUA, #depreciere euro , #euro