Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

BCE cere bancilor sa injecteze banii in economia reala

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 23:31
1367 citiri
BCE cere bancilor sa injecteze banii in economia reala
Foto: Daylife

Institutiile financiare ar trebui sa pompeze cele 442 de miliarde de euro primiti din partea Bancii Centrale Europene in economia reala, potrivit presedintelui acesteia, Jean-Claude Trichet.

Seful BCE a cerut bancilor din Europa sa reinceapa acordarea creditelor catre mediul privat si consumatori si a lasat sa se inteleaga ca rata dobanzii de referinta va ramane la nivelul minim istoric de 1% pentru o perioada lunga de timp.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut, Banca Centrala Europeana a alocat fonduri nelimitate pentru finantarea sistemului financiar, injectand, pana acum 442 de miliarde de euro.

Suma va creste considerabil incepand cu saptamana viitoare, avand in vedere ca, de pe 6 iulie, se va startul programului de achizitie a unor obligatiuni garantate, in valoare de 60 de miliarde de euro, tocmai pentru a stimula creditarea.

"Este pregatit totul, pentru ca programul sa se deruleze. Vom vedea mai tarziu care va fi termenul limita pentru aceasta actiune, dar ar putea dura intre trei si zece ani", a declarat Trichet, intr-o conferinta de presa din Luxemburg, citat de Reuters.

Cu toate acestea, bancile continua sa restrictioneze acordarea imprumuturilor, iar BCE se teme ca banii vor fi folositi de acestea pentru a-si reechilibra bilanturile contabile sau ii vor directiona spre alte active.

BCE se concentreaza asupra bancilor deoarece acestea sunt responsabile pentru aproximativ 75% din finantarile pentru companii, in zona euro, in timp ce, in Statele Unite, bancile furnizeaza doar un sfert din finantare.

Pierderi in crestere

In ciuda fondurilor BCE, bancile sunt inca ingrijorate ca vor avea pierderi cauzate de creditele neperformante, potrivit lui Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotlanda, citat de Bloomberg.

Chiar BCE a estimat, in luna iunie, ca bancile comerciale vor pierde 283 de miliarde de dolari, pana la sfarsitul anului, iar directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann a declarat, la inceputul saptamanii, ca industria financiara nu a "scapat de probleme".

Imprumuturile catre companii si persoane fizice au inregistrat cel mai lent ritm de crestere din 1991, majorandu-se cu doar 1,8 procente, intre mai 2008 - mai 2009. "Suntem cu adevarat ingrijorati de faptul ca bancile nu isi permit sa reia creditarea", a spus Peruzzo.

Marco Annunziata, de la Unicredit, este de parere ca institutiile financiare ar putea sa-si pastreze banii in active sigure sau, pur si simplu, sa-i lase la Banca Centrala Europeana. Vineri, bancile au depus nu mai putin de 288 de miliarde de euro la BCE, cea mai mare suma din 14 ianuarie, aceasta oferind o dobanda de 0,25% la depozite.

Astfel, exista dubii in privinta injectarii fondurilor oferite de BCE in economia reala, asa cum cere Jean-Claude Trichet.

Daca bancile nu vor reusi sa reia imprumuturile, Banca Centrala Europeana va fi nevoita sa intervina direct in piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Jean Claude Trichet, #Banca Centrala Europeana, #injectare lichiditati economie, #reluarea creditarii , #Jean Claude Trichet