Presa internationala: BCE solicita politici de austeritate in Europa

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 09:59
1269 citiri
Presa internationala: BCE solicita politici de austeritate in Europa

Taierea cheltuielilor publice si cresterea taxelor ar trebui sa fie impuse imediat in toata lumea industrializata, ca politica coerenta la nivel european pentru refacerea economica, considera Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.

Intr-un articol publicat in Financial Times, Tricet argumenteaza ca politicienii care intentioneaza sa prelungeasca pachetele de stimuli se inseala iar reducerea imprumuturilor vor avea efecte limitate asupra cresterii economice.

Perspectiva lui Trichet, unul dintre cei mia importanti decidenti economici din zona euro, contrasteaza cu cea americana care insista pe relaxare fiscala prelungita cel putin pana in 2011 ceea ce sugereaza ca exista in continuare un acord realtiv mic cu privire la modalitatile optime de identificare si realizare a unei refaceri economice globale dupa criza financiara si economica a ultimilor doi ani.

Orientandu-si ciriticile catre administratia americana, Trichet si-a exprimat dezacordul fata de presiunile anului trecut pentru stimuli bugetari.

"Vedem in momentul de fata cat de nefericit a fost mesajul simplist al stimulului fiscal dat catre toate economiile industriale sub motto-ul: stimulati, activati, cheltuiti", a spus el.

Perspectiva americana in favoarea continuarii stimularii pe termen scurt a economiei a fost reafirmata joi, de catre Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve. Vorbind in fata Congresului american, Bernanke a sustinut eforturile fiscale menite sa revigoreze cererea, inainte ca Statele Unite sa se orienteze catre un plan de reducere a deficitului "bine controlat", pe termen lung.

"Pe termen scurt consider ca ar trebui sa ne mentinem un grad rezonabil de sprijin fiscal si stimulare a a economiei", a declarat Bernanke.

Dupa ce miercuri a facut remarci legate de perspectivele "neobisnuit de nesigure" ale economiei americane, joi Bernanke a explicitat in fata legislativului american strategia de crestere economica a FED cu masurile pe care banca centrala le-ar putea lua in situatia in care cifrele de crestere sunt unele dezamagitoare. Bernanke e exprimat clar faptul ca FED-ul ia in calcul o gama larga de masuri pentru situatia in care crestere economica da semne de slabiciune si este nevoie de o si mai mare relaxare fiscala pe viitor.

Diferentele legate de sincronizarea reducerilor bugetare reflecta, partial, potentialul si bogatiile diferite ale economiilor de pe cele doua parti ale Atlanticului. Datele privind economia americana de marti au fost amestecate, cu scaderea pietei imobiliare mai putin decat asteptarile insa cu un somaj mai mare decat cel asteptat.

Desi cresterea economica europeana a fost slaba in prima parte a anului, datele mai recente au fost surprinzator de robuste, sugerand ca depasirea crizei debitelor din Grecia a relaxat suficient de mult investitorii din piete.

In iulie, atat productia cat si serviciile din zona euro au crescut semnificativ mai repede decat asteptarile, conform celor mai recente cifre facute publice. Cresterea a fost impulsionata de performante solide in ambele sectoare, in Germania, dar si de cresterea din servicii in Franta. Indicele zonei euro pentru increderea consumatorilor a fost, de asemenea, la niveluri maxime in iulie, in comparatie cu ultimii doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#criza mondiala, #criza Europa, #austeritate Europa, #crestere economica Europa , #Jean Claude Trichet