Mario Draghi: BCE va interveni pentru a solutiona criza datoriilor

Joi, 02 August 2012, ora 18:18
2392 citiri
Mario Draghi: BCE va interveni pentru a solutiona criza datoriilor
Foto: Daylife

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut rata dobanzii de politica monetara neschimbata, la 0,75 la suta, acesta fiind si nivelul minim istoric.

Presedintele institutiei, Mario Draghi, a declarat ca va propune mai multe masuri pentru rezolvarea crizei euro, "in urmatoarele saptamani".

"Euro este ireversibil", a spus Draghi, adaugand ca randamentele imense cerute de investitori pentru obligatiunile guvernamentale sunt inacceptabile.

De asemenea, el a spus ca BCE ar putea sa intervina in piata obligatiunilor, pentru a spijini tarile cu probleme financiare.

Noua schema de ajutor ar implica achizitia de obligatiuni cu maturitate pe termen scurt, prin care ar atenua temerile guvernului german privind expunerile riscante pe termen lung.

Totusi, Draghi a subliniat faptul ca interventia in pieta este o solutie pe termen scurt, pentru a mentine investitorii "fericiti" pana cand guvernele isi vor rezolva problemele. "Factorii de decizie din zona euro trebuie sa continue consolidarea fiscala, reformele structurale si reconstruirea institutiilor europene, cu o mare determinare", a spus presedintele BCE.

Ingrijorarea investitorilor privind un posibil ajutor financiar de care ar avea nevoie Spania a condus la speculatii ca BCE va lua masuri fara precedent pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro.

Joi, costurile de finantare pentru Spania au crescut din nou, ajungand la 6,65 la suta, de la 6,43%, cat era in iulie, pentru obligatiunile cu maturitate la zece ani. Totusi, guvernul a vandut in piata obligatiuni in valoare de 3,1 miliarde de euro.

BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara

Costurile de finantare sunt mai scazute decat saptamana trecuta, cand atinsesera nivelul maxim istoric, de 7,6 la suta pentru obligatiunile cu maturitate la zece ani. Grecia, Portugalia si Irlanda au fost nevoite sa ceara ajutor financiar international la un nivel similar.

Dupa anuntarea deciziei, euro s-a apreciat in fata dolarului american pana la 1,2285 dolari/unitatea, fata de 1,2264 dolari/unitate, inainte de hotararile BCE.

Ce masuri ar putea lua BCE?

Printre masurile pe care le-ar putea lua BCE, pentru a calma pietele financiare, astfel incat sa scada costurile de finantare, se numara:

- Folosirea banilor din fondurile de salvare - Fondul European de Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate (care urmeaza a fi pus in functiune) - pentru a cumpara obligatiuni direct de la guvernele din zona euro;

- Reducerea ratelor cheie, folosite pentru a calcula costul creditarii. Totusi, BCE a decis deja sa mentina aceasta rata la nivelul de 0,75%, ceea ce ar putea trimite un semnal negativ in piata;

- Rata a depozitelor negativa: BCE a mentinut-o la 0%. Astfel, se incurajeaza bancile sa faca imprumuturi overnight catre alte banci, de unde primesc o dobanda mai mare, de 0,1%.

- Stabilirea unei tinte pentru diferenta dintre randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile emise de Germania si cele ale obligatiunilor emise de alte state din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#BCE rata dobanda cheie, #Mario Draghi decizii BCE, #BCE salvare zona euro , #Mario Draghi