Mario Draghi, presedintele BCE: Mingea e in terenul Greciei

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 14:43
965 citiri
Mario Draghi, presedintele BCE: Mingea e in terenul Greciei
Foto: GlobalPost

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a comentat, intr-un interviu, ajutorul acordat Greciei, despre care spune ca este un semnal clar al institutiilor financiare, insa adauga ca "mingea este in terenul Greciei".

"Mingea este acum in terenul Greciei. Tara a inceput deja sa actioneze, a taiat salariul minim, spre exemplu. Dezbaterea politica din Grecia s-a schimbat. Cetatenii si politicienii au o atitudine diferita fata de responsabilitatile tarii. Cheia pentru controlul riscurilor este implementarea programului, care trebuie sa fie impecabila", a declarat Mario Draghi, intr-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, publicat de ECB.

Acesta adauga ca Guvernul va trebui sa sustina planul de masuri de austeritate, iar Grecia trebuie monitorizata in acest sens. Draghi a comentat si decizia UE de a reduce datoriile Greciei cu ajutorul creditorilor privati, care au acceptat pierderi la obligatiunile grecesti, spunand ca a fost o intelegere cu care bancile au fost de acord.

In ceea ce priveste garantiile pentru imprumuturile acordate Greciei, acesta vorbeste despre posibilitatea ca acestea sa fie asigurate de celelalte state membre ale Uniunii Europene.

"Nu suntem FMI-ul Europei. Principala noastra sarcina este sa asiguram stabilitatea preturilor in zona euro ca intreg, indiferent ce se intampla cu o tara precum Grecia", a spus Mario Draghi.

Grecia va avea deficit o perioada

Intrebat cum va evolua situatia din Grecia, Mario Draghi se arata optimist, sustinand ca reformele isi vor face simtit efectul.

"Vor fi deficite o perioada, insa Grecia face progrese. O parte din ajustarea salariilor care este necesara pentru cresterea competitivitatii deja a fost efectuata. Unele din reformele structurale se vor face simtite pe termen lung, insa altele, precum eforturile de a face piata mai flexibila, pot intari increderea imediat", a spus Draghi.

Draghi adauga ca exista semne pozitive in ultimele doua saptamani, cu privire la sanatatea sistemului bancar din Europa, desi exista in continuare un nivel mare de nesiguranta.

Intrebat daca Grecia ar putea avea un deceniu de crestere economica foarte inceata, cum s-a intamplat in Japonia, Draghi raspunde: "Nu. Ceea ce ma face increzator sunt reformele incepute in Europa in ultimele patru sau cinci luni".

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Mario Draghi, #BCE, #Draghi Grecia, #minge teren Grecia , #Mario Draghi