Bancile europene si-ar putea dubla imprumuturile la BCE

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 14:16
885 citiri
Bancile europene si-ar putea dubla imprumuturile la BCE
Foto:Arhiva Ziare.com

Bancile europene se pregatesc sa se imprumute de la Banca Centrala Europeana cu pana la de doua ori mai mult decat la prima licitatie din decembrie, cand acestea au atras 489 de miliarde de euro, in ceea ce reprezinta inca o dovada a crizei lichiditatilor din acest sector.

Mai multe dintre bancile mari ale zonei euro au declarat ca si-ar putea dubla sau tripla cererea de fonduri cu scadenta la trei ani, la urmatoarea licitatie a BCE, de pe 29 februarie, informeaza Financial Times.

"Bancile nu vor mai fi atat de timide de data aceasta", a declarat seful unei banci europene, adaugand ca ar fi trebuit sa ceara mai mult de prima data.

Trei sefi de banci care au decis sa-si pastreze anonimatul, au declarat, la Forumul Economic de la Davos, ca isi vor mari participarea la operatiuni de doua sau trei ori.

Goldman Sachs si-a informat clientii ca bancile ar putea cere de doua ori mai multi bani la licitatia din februarie, fata de decembrie, cand 500 de creditori au atras 489 de miliarde de euro.

"Ar putea imprumuta cu usurinta 1 trilion de euro in februarie", a declarat un bancher.

"Si ar putea fi chiar o suma mai mare, daca lucrurile se inrautatesc pe piata", a continuat acesta.

Banca Centrala Europeana, sub conducerea lui Mario Draghi, a lansat in decembrie aceasta facilitate de finantare pentru a evita o inghetare a pietei de creditare, bancile fiind nevoite sa plateasca o datorie de 230 de miliarde de euro in primul trimestru al lui 2012, in timp ce investitorii sunt reticenti sa mai investeasca in obligatiuni.

Draghi a ajutat, astfel sa destigmatizeze operatiunile de finantare ale BCE, persuadand cat mai multe investitii sa participe la licitatie. Inainte, bancile se fereau sa faca acest lucru, deoarece ar fi parut vulnerabile.

Bancherii se asteapta ca din ce in ce mai multe banci sa participe la licitatie in februarie, incurajate de participarea larga de data trecuta, cat si de promisiunea de bani la dobanzi mici, de doar 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#BCE credite euro banci, #banci europene imprumut BCE, #criza zona euro BCE , #stiri BCE