Majorarea ratei dobanzii de politica monetara va duce la deprecierea euro

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 07:16
1724 citiri
Majorarea ratei dobanzii de politica monetara va duce la deprecierea euro
Foto: Daylife

Strategia Bancii Centrale Europene de a majora rata dobanzii de politica monetara ar putea sa nu fie "potrivita" si ar putea determina deprecierea monedei euro cu 16 la suta sau chiar mai mult, pe masura ce criza fiscala din regiune persista, potrivit Standard Life Investments.

Potrivit lui Ken Dickson, directorul de investitii al companiei engleze, care administreaza fonduri de 157 de miliarde de lire sterline, euro ar putea scadea sub nivelul "corect", de 1,20 - 1,25 dolari, relateaza Bloomberg.

"Euro este o moneda deosebit de riscanta la acest nivel, deoarece politica din ce in ce mai restrictiva si conditiile economice nu se potrivesc. O serie de majorari a ratei dobanzii de politica monetara nu s-ar potrivi economiei europene per ansamblu", a spus Dickson.

Ewald Nowotny, membru al Consiliului BCE si guvernator al bancii centrale austriece a declarat ca asteptarile investitorilor ca rata sa se mai majoreze cu 50 de puncte de baza, in 2011, sunt "fondate", in timp ce omologul sau belgian, Luc Coene, a spus ca, in prezent, conditiile sunt prea relaxate.

Totusi, Dickson crede ca Banca Centrala Europeana ar putea creste costul creditarii mai mult decat s-ar justifica din estimarile economice si de inflatie, iar apoi va fi nevoita sa reduca din nou rata dobanzii de politica monetara.

BCE incearca sa echilibreze nevoie de politica fiscala mai stricta in unele tari, inclusiv in Germania, a carei economie este in plina crestere, dar si riscul de a exacerba criza datoriilor din Grecia, Irlanda si Portugalia. In plus, in martie, rata inflatiei a crescut la 2,7 la suta, cel mai rapid nivel de crestere din octombrie 2008.

Potrivit analistilor, ridicarea ratelor dobanzii de politica monetara in economiile avansate, inflatia din China, criza datoriilor din Europa si deficitul fiscal din Statele Unite reprezinta, separat, pericole mai mari pentru economia globala decat scumpirea petrolului.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Banca Centrala Europeana, #rata dobanda politica monetara, #depreciere euro , #stiri BCE