Analiza Vanguard Lira sterlina, in cadere libera fata de euro

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 09:41
2156 citiri
Analiza Vanguard Lira sterlina, in cadere libera fata de euro

Banca Centrala Europeana a anuntat pe 4 decembrie reducerea ratei cheie a dobanzii in zona euro cu 75 bps (puncte de baza), de la 3,25% la 2,5% (cel mai mic nivel al perioadei care a trecut din martie 2006) - marcand astfel cea mai agresiva ajustare de acest tip din istoria institutiei.

Media internationala continua sa speculeze asupra posibilitatii ca decizia in cauza sa fi provocat un conflict de opinii printre votanti.

Este posibil ca unii membri ai Consiliului de Guvernare din cadrul Bancii Centrale Europene sa fi optat pentru o taiere mai putin substantiala a dobanzii cheie.

Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, nu a oferit sugestii in privinta urmatoarei sedinte de politica monetara care va avea loc la inceputul lunii viitoare, pe 15 ianuarie.

"Pentru ianuarie, nu spun nimic" - a declarat Trichet la conferinta de presa care pe 4 decembrie a urmat traditional anuntului de politica monetara, adaugand insa ca "trebuie sa avem grija sa nu cadem in capcana unui nivel nominal prea mic al dobanzii cheie".

Banca Angliei a taiat in aceeasi zi de 4 decembrie rata cheie a dobanzii in Regatul Unit cu 100 bps, de la 3% la 2% - cel mai mic nivel al perioadei care a trecut din 1939.

"In ciuda actiunilor luate pentru recapitalizarea bancilor, ameliorarea conditiilor de imprumut si a lichiditatii, conditiile din piata monetara si cea a creditului raman extrem de dificile" - a precizat Banca Angliei in comunicatul care a insotit decizia sa de politica monetara.

Oficialii institutiei s-au declarat confortabili nu numai in privinta cursului recent al politicii monetare, dar si in cea a dinamicii lirei sterline, de vreme ce acelasi comunicat mentioneaza ca "o depreciere suplimentara a lirei sterline ar trebui sa modereze impactul contractiei economiei globale asupra Regatului Unit".

De la actiunea globala de taiere a dobanzilor din 8 octombrie, Banca Centrala Europeana si Banca Angliei au redus dobanzile cheie corespondente din zona euro si Regatul Unit cu 175 bps, si respectiv 300 bps.

La acest moment, rata cheie din zona euro (2,5%) este mai mare decat cea din Regatul Unit (2%) - o situatie diferita de cea vizibila in 13 septembrie anul trecut, cand in notele zilnice de piete internationale aparute pe site-ul VANGUARD indicam pentru prima data posibilitatea unei deprecieri masive a monedei britanice.

Totodata, tonul prudent al guvernatorului Trichet vizavi de posibilitatea unor reduceri aditionale ale dobanzii cheie in zona euro, precum si confortul afisat explicit de catre Banca Angliei in privinta propriei politici monetare si a deprecierii lirei sterline, explica cel putin partial de ce moneda britanica ramane anemica in fata dolarului american (dupa ce pe 1 decembrie a inregistrat cea mai mare depreciere a perioadei care a trecut de la iesirea precipitata din "Mecanismul European al Ratelor de Schimb" in septembrie 1992), atingand un nou minim istoric in fata monedei unice europene la un curs spot forex EUR/GBP de peste 0.89.

Urmatoarele decizii de politica monetara vor fi anuntate pe 8 ianuarie (Banca Angliei) si respectiv pe 15 ianuarie (Banca Centrala Europeana).

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

VANGUARD S.A.

vezi mai jos comentariul video

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#Mihai Nichisoiu, #BCE, #dobanda politica monetara, #lira sterlina, #euro, #analiza Vanguard , #zona euro