Bancile importante din zona euro, supervizate de BCE?

Vineri, 17 August 2012, ora 20:59
1494 citiri
Bancile importante din zona euro, supervizate de BCE?
Foto: Arhiva

Comisia Europeana va propune luna viitoare ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze toate bancile importante din zona euro, inclusiv bancile de economii si bancile cooperatiste, informeaza un articol publicat vineri in cotidianul german Handelsblatt, transmite Reuters.

Citand surse din interiorul Comisiei Europene, Handelsblatt sustine ca executivul comunitar va propune ca autoritatile nationale sa supervizeze operatiunile de zi cu zi, iar BCE ar urma sa intervina numai acolo unde vede "riscuri periculoase". In cazul statelor din afara zonei euro, autoritatile nationale de supervizare vor fi responsabile in continuare cu supervizarea bancilor.

"Este greu de definit ce este o banca importanta, ce este o banca de importanta sistemica, astfel incat trebuie sa fim siguri ca in uniunea bancara sistemul de supervizare va fi in masura sa acopere toate bancile", a declarat Stefaan de Rynck, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier, cel care elaboreaza propunerea.

Proiectul Comisiei risca insa sa se loveasca de opozitia Germaniei, care vrea ca BCE sa supervizeze doar cele mai mari 25 de banci europene, exceptand insa casele de economii (Sparkassen) si bancile cooperatiste (Genossenschaftsbanken) care asigura aproape 40% din finantarea companiilor germane.

"Nu vad necesitatea de a supune unei supervizari europene banci care nu au o masa critica pentru stabilitatea sistemului financiar european si nici activitati internationale", a declarat parlamentarul german Michael Meister, unul dintre liderii CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.

La finele lunii iunie liderii Uniunii Europene au cazut de acord sa infiinteze o autoritate unica de supervizare bancara in Europa. Comisia Europeana ar urma sa-si prezinte pe data de 11 septembrie propunerile privind infiintarea unui organism de supervizare bancara in zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Banca Centrala Europeana supervizare banci, #Banca Centrala Europeana Comisia Europeana, #Banca Centrala Europeana zona euro , #zona euro