BCE ar putea anunta joi primii pasi de retragere a masurilor anticriza

Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 14:29
525 citiri
BCE ar putea anunta joi primii pasi de retragere a masurilor anticriza
Foto: Daylife

Dupa ce a furnizat masiv bancilor lichiditati timp de un an, Banca Centrala Europeana se pregateste sa retraga progresiv masurile de stimuli, in contextul in care pietele financiare si economia din zona euro par a fi in curs de revenire.

Consiliul guvernatorilor, ce va avea joi, ultima sedinta de politica monetara din acest an, va decide mentinerea dobanzii cheie la 1%, cel mai mic nivel istoric, anticipeaza economistii, relateaza AFP.

Insa BCE va anunta si primii pasi concreti ai politicii de iesire din criza, estimeaza Elga Bartsch, economist in cadrul Morgan Stanley.

"Anuntul nu trebuie interpretat ca inceputul unei inaspriri severe a politicii monetare din zona euro", a subliniat Michael Schubert, din cadrul Commerzbank. Noua scadere inregistrata de creditul neguvernamental in octombrie impinge BCE spre o abordare prudenta.

BCE vizeaza, mai degraba, o revenire treptata la normalitate, in contextul in care economia zonei euro, ce a iesit din recesiune in al treilea trimestru, se redreseaza, iar perspectivele sunt incurajatoare. Institutia urmeaza sa anunte si o imbunatatire a prognozelor de crestere economica.

Economistii avertizeaza ca politica de credite ieftine a BCE aduce cu sine riscuri inflationiste si risca sa genereze o noua bula speculativa, ce ar putea degenera intr-o alta criza.

Dupa falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers, in septembrie 2008, si tulburarile financiare ce au urmat, BCE a majorat maturitatea si frecventa operatiunilor de refinantare. Bancile au putut solicita orice volum de lichiditati, la o dobanda de 1%, iar BCE a dat dovada de multa flexibilitate in ceea ce priveste garantiile acceptate.

Obiectivul a fost acela de a stimula bancile sa acorde credite suficiente si in conditii rezonabile catre populatie si companii.

Insa efectul nu a fost cel scontat pentru economie, pentru ca bancile au investit banii ieftini luati de la BCE in principal pe pietele financiare, ceea ce le-a permis sa-si imbunatateasca bilanturile contabile, dar si sa ofere din nou bonusuri exagerate angajatilor, spre dezamagirea bancherilor centrali.

"Profiturile trebuie sa fie utilizate in principal pentru a consolida capitalul si rezervele, nu pentru plata dividendelor sau a unor prime nemeritate", a declarat, recent, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

Concret, BCE va anunta, joi, incheierea programelor de refinantare pe un an, ultima emisiune fiind planificata la sfarsitul lunii decembrie, si reducerea licitatiilor la trei si sase luni, estimeaza economistii Commerzbank.

Obiectivul este de a determina din nou bancile sa isi acorde credite unele altora, pentru a nu mai depinde de BCE pentru refinantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Banca Europeana Centrala, #retragere masuri anticriza , #zona euro