Criza din zona euro se reaprinde - Presa internationala

Marti, 02 August 2011, ora 14:33
2146 citiri
Criza din zona euro se reaprinde - Presa internationala

In pietele financiare se resimte tensiunea legata de datoriile suverane ale zonei euro, dobanzile continuand sa creasca pentru Italia si Spania; analistii se asteapta ca BCE sa mentina dobanzile pentru euro la nivelurile actuale din cauza crizei, iar BNP Paribas, cea mai mare banca din lume, este direct afectata de expunerea foarte mare pe datoria greceasca - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de marti.

Criza datoriei suverane din zona euro a amenintat cu reaprinderea mariti, costurile de finantare ale Italiei si Spaniei atingand noi maxime record si, pe de alta parte, costurile de finantare ale Marii Britanii atingand niveluri minime.

De asemenea, euro a pierdut teren in fata monedelor principalilor parteneri comerciali, in vreme ce piata de actiuni italiana a atins minimul ultimilor 27 de luni, investitorii parand ca-si pierd increderea in pachetul european de salvare, informeaza The Guardian.

Dobanda pe care investitorii o solicita, in prezent, pentru a credita Italia pe o perioada de 10 ani, este de aproape 6.3 procente, iar pentru cazul Spaniei, dobanda este de 6.5 procente. Daca dobanzile ating 7 procente, tara si-a pierdut efectiv sprijinul pietelor internationale.

De asemenea, au crescut si costurile asigurarilor impotriva falimentelor acestor tari - costurile acelor instrumente (CDS) prin care investitorii se asigura impotriva unui faliment al bondurilor emise de tarile respective. Desi Italia a implementat un plan de austeritate, nevoia de imprumuturi a acestei tari alarmeaza investitorii.

Autoritatile italiene se vor intalni marti pentru a discuta modalitati optime de a raspunde la tulburentele din pietele financiare. De asemenea, primul ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, se va adresa miercuri parlamentului italian cu un discurs despre criza prin care trece Italia.

BCE ar putea sugera o crestere a dobanzilor la euro

Pietele financiare vor urmari joi indeaproape declaratiile Bancii Centrale Europeane, in cautarea unor indicii cu privire posibila crestere a dobanzilor, analistii considerand totusi ca problemele legate de criza datoriilor suverane sunt suficient de mari pentru a determina o amanare din partea BCE.

BCE, care stabileste dobanzile pentru toate cele 17 tari care folosesc euro, va mentine, cel mai probabil, dobanzile la acelasi nivel luna aceasta, dupa ce acestea au fost ridicate la 1.5 procente in iulie, informeaza Reuters.

Desi, in mod normal, intalnirea lunara din august este cea mai linistita intalnire a BCE, situatia curenta - ca si in ultimele veri, dupa eruptia crizei financiare - nu este o perioada considerata "normala". Asta pentru ca, in Europa, criza datoriilor suverane pare a fi intrat intr-o faza mult mai periculoasa, Grecia fiind pe marginea falimentului iar Italia si Spania - doua dintre cele mai mari economii ale zonei - apropiindu-se de situatii critice.

In acest context, investitorii considera ca nu este cazul ca BCE sa mai creasca, prea curand, dobanzile la euro, ceea ce ar face moneda unica europeana si mai greu accesibila, in acele locuri in care este nevoie de ea.

BNP Paribas, afectata de criza din Grecia

Profiturile anuntate de BNP Paribas au fost sub nivelul asteptarilor, fiind direct afectate de expunerea bancii pe datoria greceasca.

Expunerea BNP Paribas, considerata in 2010 drept cea mai mare banca din lume, are cea mai mare expunere pe datoria greceasca dintre toate bancile franceze, aceasta fiind de aproape 5 miliarde de euro. A fost unul dintre jucatorii cheie in coordonarea sprijinului financiar pentru sectorul privat grecesc, ceea ce a determinat o atare expunere, noteaza Financial Times.

Banca a declarat ca detine bonduri grecesti in valoare de 2.3 miliarde de euro, care ating maturitatea in decembrie 2020. Totusi, va suporta o reducere de 21 de procente din acestea, astfel incat nu-si va putea recupera intreaga suma investita.

Conducerea bancii a respins ideea ca expunerea pe Italia ar putea determina probleme similare, insistand pe faptul ca este foarte probabil ca situatia din Grecia sa ramana unica si sa nu se extinda.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criza datorii suverane, #criza zona euro, #BNP Paribas, #expunere Grecia, #efecte criza Grecia , #zona euro