Cutremurul din zona euro poate produce rupturi periculoase intre clasele sociale

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 19:36
4187 citiri
Cutremurul din zona euro poate produce rupturi periculoase intre clasele sociale
Sursa: slimbeleggen.net

Socul deflatiei din zona euro nu are efecte doar pe termen scurt si mediu in economie, ci poate face diferentieri majore in randul claselor sociale din Europa. Masurile adoptate de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, pot duce la o inechitate sociala in Uniunea Europeana care sa-si puna amprenta asupra societatii de pe batranul continent pe termen lung, avertizeaza analistii.

Draghi a fost fortat de nivelul scazut al dobanzilor sa adopte politica bancilor centrale din Anglia, Statele Unite si Japonia, aceea de a miza pe achizitia de active. Insa aceasta strategie creste riscul de a-i face pe bogatii continentului si mai bogati, avertizeaza laureatul Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, intr-un articol din publicatia Bloomberg.

Prapastie pe scara sociala

In Statele Unite, fenomenul inechitatii veniturilor este deja intalnit, bunurile celor avuti capatand o noua valoare, mai ridicata, prin prisma achizitiilor facute de Rezerva Federala, in timp ce veniturile paturii de jos a societatii stagneaza.

Incursiunea guvernatorilor bancilor centrale in piata de achizitii poate avea in spate intentia de a stabiliza economia statelor si regiunilor respective, insa acest fapt nu exclude riscul de a creste diferetele de venituri intre paturile sociale la nivelul unor adevarate prapastii, atat in Statele Unite, cat si in Europa.

"Cu cat se apeleaza la aceste instrumente monetare insolite, chiar fara precedent, cu atat mai mare este posibilitatea de a genera consecinte nedorite, inechitatea veniturilor fiind unul dintre acestea.

In momentul in care te confrunti cu un grad de indatorare ridicat, iar sistemul bancar este defect, sa sustii ca politica monetara poate indrepta problemele structurale ale sistemului este doar o iluzie periculoasa", sustine William White, fost coordonator al departamentului monetar si economic din cadrul Bancii Reglementelor Internationale.

Citeste intreaga analiza Cutremurul din zona euro poate produce rupturi periculoase intre clasele sociale pe Business24.ro

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#distributie venituri, #politici monetare BCE, #distributie inechitabila venituri, #diferente clase sociale , #zona euro