Miliardarii europeni vor impozite mai mari - Presa internationala

Marti, 30 August 2011, ora 12:15
1607 citiri
Miliardarii europeni vor impozite mai mari - Presa internationala

Trendul lansat de Warren Buffett in SUA este preluat si in Europa, unde cei mai bogati oameni ai continentului solicita marirea impozitarii pentru cei mai bogati; presedintele BCE, Jean Claude Trichet, avertizeaza cu privire la cresterea riscului de inflatie in zona euro, ceea ce ar putea modifica politica monetara a bancii centrale - aceastea sunt principalele stiri din presa economica internationala.

Dupa ce Warren Buffett a facut public faptul ca un impozit mai mare pentru cei foarte bogati ar fi un lucru cat se poate de normal, criticand autoritatile care se arata prea prietenoase fata de cei avuti, aceeasi tendinta se poate observa si in Europa.

Cea mai bogata femeie din Franta, Liliane Bettencourt, care a fost in centrul unui scandal legat de impozite in 2010, a semnat o scrisoare, impreuna cu alti 15 miliardari, in care isi arata disponibilitatea de a-si mari contributia la bugetul de stat pentru a ajuta extragerea Frantei din criza financiara, noteaza The Guardian.

Tendinte similare se pot observa si in Italia, unde presedintele Ferrari a declarat ca, dat fiind faptul ca este bogat, i se pare normal sa fie impozitat mai mult decat alti oameni.

In contextul in care atat Franta cat si Spania iau in calcul introducerea unei taxe pe bogatie, un grup de 50 de germani s-a alaturat, solicitandu-i Angelei Merkel "sa faca ceva pentru ca distanta dintre saraci si bogati sa nu devina si mai mare".

"Niciunul dintre noi nu este in situatia lui Buffett sau Bettencourt", a declarat initiatorul miscarii, Dieter Lehmkuhl, un doctor cu active in valoare de 1,5 milioane de euro. "Suntem doctori, profesori, antreprenori. Mare parte din averea noastra este mostenita. Insa avem mai multi bani decat avem nevoie".

Grupul pretinde ca Germania ar putea obtine 100 miliarde de euro daca introduce o taxa pe avere de 5 procente, in urmatorii doi ani. In prezent, cei mai bogati germani sunt impozitati cu maxim 42 de procente, dupa ce cancelarul precedent a redus impozitul maxim de la 53 de procente.

Si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a propus o idee similara: o impozitare temporara si suplimentara pentru cei foarte bogati. Aceasta ar urma sa fie introdusa sub forma unei contributii exceptionale de 3 procente pentru veniturile taxabile, pentru acele venituri care depasesc 500.000 de euro. Aceasta ar urma sa dureze pana in 2013.

BCE reafirma riscurile de inflatie in zona euro

Riscurile de inflatie din zona euro au fost reafirmate de catre Banca Centrala Europeana, presedintele BCE aratand in comentariile sale ca ia in calcul o modificare a strategiei dobanzilor din cauza contextului economic devenit din ce in ce mai pesimist.

Prognozele pentru inflatie in zona euro vor fi discutate oficial de catre BCE pe 8 septembrie, cand vor fi disponibile si perspectivele economice pentru cei 17 membri ai zonei euro. In prezent, riscurile pe termen mediu sunt sub observatie, informeaza Financial Times.

Comentariile lui Trichet reprezinta indicatii clare cu privire la faptul ca incetinirea economica recenta din zona euro, dar si tulburarile financiare declansate de criza datoriilor suverane ar putea determina politici monetare mult mai precaute.

Modificarile de politica monetara in zona euro vor fi graduale. Trichet a avertizat ca inflatia va ramane peste tinta oficiala de 2 procente pentru lunile urmatoare. Totusi, economia regiunii ar trebui sa continue sa se dezvolte cu o rata de crestere modesta, dat fiind faptul ca se mentine un context relativ sanatos, iar datele fundamentale se mentin optimiste.

Inflatia anuala in Germania a scazut de la 2,6 procente, in iulie, pana la 2,4% in august, situatie care repeta pe cea din zona euro, in ansamblu. Desi continua sa fie o inflatie ridicata, dupa standardele germane, totusi pentru zona euro situatia este in continuare optimista.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#criza financiara, #impozitare avere, #marire impozite Europa, #inflatie zona euro, #dobanda euro , #zona euro