BCR a pierdut un proces cu peste 200 de clienti: Reactia bancii

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 12:59
7353 citiri
BCR a pierdut un proces cu peste 200 de clienti: Reactia bancii
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Comerciala Romana (BCR) a reactionat, miercuri, dupa ce a pierdut un proces intentat de peste 200 de clienti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de banca, este abuziva.

"BCR are o strategie clara de inchidere amiabila a tuturor litigiilor. Inclusiv clientii aflati in proces cu banca la instantele superioare au putut inchide litigiile pentru a beneficia imediat de rate mult mai reduse si una dintre cele mai bune dobanzi de pe piata.

Ramanem fermi in aceasta strategie indiferent de atmosfera creata de avocatii care promoveaza discordia in dauna parteneriatelor si a increderii. Solutiile sunt simple si la indemana, litigiile nu folosesc nimanui", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

BCR a pierdut un proces cu peste 200 de clienti: Ce clauze au fost declarate abuzive de Inalta Curte (Video)

Reprezentantii bancii sustin ca instanta nu poate stabili pretul unui contract dintre parti si nicio hotarare nu poate lasa un contract de credit fara dobanda.

"Ca atare, ne asteptam ca detalierea hotararii sa nu faca altceva decat sa consfinteasca decizia bancii din 2010 privind eliminarea modificarilor unilaterale ale nivelului dobanzii si modul de calcul al acesteia, ancorat in indicele Euribor sau Robor si respectand costurile de finantare ale bancii.

Asteptam redactarea hotararii instantei, in aceasta situatie fiind incerta interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila", se mai arata in comunicatul citat.

Instanta a dat castig de cauza clientilor

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, marti, ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de banca, este abuziva. Decizia este irevocabila si a fost data intr-un proces colectiv intentat de peste 200 de clienti BCR.

"Constata nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii. Obliga pe parata B.C.R. S.A. sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum si sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari", se arata in minuta deciziei de marti a instantei supreme.

De asemenea, judecatorii de la Inalta Curte au constatat caracterul abuziv si nulitatea absoluta a clauzei care permite BCR declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata.

Pentru ca decizia curtii supreme este irevocabila, BCR este obligata sa modifice contractele incheiate cu reclamantii.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#reactie BCR proces pierdut, #reactie BCR proces colectiv pierdut , #credite