BCR, obligata in instanta sa reduca de 6 ori dobanda unui credit

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 11:29
2744 citiri
BCR, obligata in instanta sa reduca de 6 ori dobanda unui credit

BCR a fost obligata de o decizie a instantei sa reduca de sase ori dobanda perceputa in cazul unui credit ipotecar - o Dobanda Anuala Efectiva scazuta de la 12 la 2 la suta. Acesta este doar unul dintre sutele de cazuri in care clientii BCR au dat in judecata banca, acuzand calculul neclar al dobanzii.

Cazul ar putea deveni un precedent pentru toti ceilalti clienti ai BCR, care au stipulat in contract o dobanda de referinta valabila, calculata fara transparenta, afirma avocatul Gheorghe Piperea, citat de Romania Libera.

Piperea considera ca, dupa pronuntarea unei astfel de decizii a instantei, bancile ar putea fi obligate sa ajusteze dobanzile din proprie initiativa si pentru ceilalti clienti. Avocatul reprezinta sute de astfel de persoane nemultumite de DAE pe care o platesc.

Unul dintre clientii acestuia, Daniel Munteanu, va plati o dobanda de sase ori mai mica in cazul unui credit ipotecar acordat de BCR. Barbatul a castigat in instanta un proces, in acest caz dandu-se o decizie irevocabila.

Noua dobanda ce va fi platita de clientul bancii va fi cu 1,5 la suta mai mare decat rata Euribor, potrivit deciziei instantei. Daniel Munteanu a fost nemultumit de dobanda de referinta valabila, care era stabilita intr-un mod neclar si incepea sa varieze dupa primul an de contract - perioada in care banca percepea o dobanda fixa.

Dobanda de referinta valabila este calculata de BCR prin metode interne si poate fi schimbata oricand, principalul argument al institutiei bancare fiind acela al variatiei in functie de costul resurselor de creditare.

BCR a transmis, insa, prin vocea lui Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al banii, ca decizia nu este definitva si ca poate fi atacata intr-o instanta superioara, fara insa a preciza daca acest lucru se va intampla. Cojocaru a precizat insa ca, in 80 la suta dintre cazurile de procese intentate de clienti impotriva bancilor, acestea din urma au castig de cauza in instanta.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#BCR reducere dobanda credit, #BCR reducere credit instanta, #BCR obligata reducere dobanda , #credite