Creditul intern in iulie: Ne-am imprumutat la banci cu 2,3 miliarde de lei

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 22:27
727 citiri
Creditul intern in iulie: Ne-am imprumutat la banci cu 2,3 miliarde de lei
shutterstock

Soldul creditului in lei acordat populatiei si companiilor a fost la sfarsitul lui iulie de 216 miliarde de lei, in crestere cu 1%, fata de luna precedenta, iulie fiind cea de-a patra luna consecutiva de crestere, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.

Cresterea lunara a revenit la "valorile istorice" dupa ce in iunie a fost de aproape 2,9%. Acest "derapaj" s-a produs in special pe componenta de credite in valuta pentru companii, dar si de credite in valuta pentru persoane fizice, in timp ce cresterea pe componenta creditelor acordate in lei a fost una modesta, de 1% si in iunie.

Daca in cazul creditelor acordate persoanelor juridice aceasta crestere in iunie ar putea fi explicata prin avansul asteptat al exporturilor pentru a doua jumatate a anului 2011 (care trebuie finantat prin achizitia de materii prime in avans), in schimb creditarea in valuta a persoanelor fizice nu este oportuna - decat eventual pentru creditele imobiliare si ipotecare- iar BNR pregateste masuri de limitare a acestor credite.

De altfel, creditarea in valuta a persoanelor fizice a continuat sa creasca si in iulie, cu aproape 1 miliard de lei echivalent in sold pentru creditele pe termen lung, dupa cresteri lunare de aproape 2 miliarde de lei lunar in mai si iunie. In ceea ce priveste soldul creditului acordat populatiei, acesta se ridica la aproape 103 miliarde lei in iulie, in crestere cu 0,9% fata de luna precedenta. Cu toate acestea, soldul creditului in lei pentru locuinte sau alte scopuri a scazut cu 0,56%.

Citeste mai multe despre Creditul intern in iulie: Ne-am imprumutat la banci cu 2,3 mld lei pe efin.ro

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#credite, #BNR, #statistici , #credite