BCR: Terenurile agricole vor continua sa se scumpeasca

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 18:21
3468 citiri
BCR: Terenurile agricole vor continua sa se scumpeasca

Pretul terenului agricol din tara noastra a crescut de cinci ori in ultimii 5 ani pana la nivelul de 1.000-3.500 euro/ha, dar inca se mentine de 3 pana la 7 ori mai scazut decat media europeana.

Aceasta este una dintre concluziile unui raport realizat de divizia de cercetare a BCR. Potrivit sursei citate, estimarile din piata de profil indica o mentinere a tendintei de crestere a preturilor terenurilor agricole in urmatorii ani.

Raportul mentioneaza ca pana in prezent Romania a fost afectata doar indirect de criza internationala, investitiile straine directe mentinandu-si trendul ascendent (+66% in primele sapte luni).

"Este posibil insa ca pe termen scurt situatia din agricultura sa nu se schimbe prea mult daca luam in calcul o acutizare a actualei crize financiare si o posibila extindere a acesteia spre Uniunea Europeana, principalul investitor si partener comercial al Romaniei", se arata in documentul citat.

In plus, raportul arata ca Romania are cel mai mare nivel de utilizare a lucratorilor familiali neremunerati in agricultura din UE 27. In plus, ratele scazute de investitii au crescut vulnerabilitatea agriculturii romanesti in fata conditiilor meteo.

Desi potrivit Eurostat Romania este al saptelea mare producator de cereale din UE, cel putin la nivel productiilor din 2006, taranii romani ca nu prea au motiv de bucurie. Fara absortia fondurilor europene de circa 7,5 miliarde euro in perioada 2007-2013, in domeniu nu se vor putea realiza prea multe.

Romania si standardele europene

Nici la capitolul standardede europene nu stam grozav. Doar o treime din totalul exploatatiilor agricole sunt aliniate la standardele europene. Tara noastra are cel mai inalt nivel de utilizare a lucratorilor pe cont propriu si a lucratorilor familiali neremunerati in agricultura din intreaga Uniune Europeana (aproximativ 3 milioane persoane in 2005).

"Diferenta semnificativa dintre Romania si marile puteri agricole europene (Franta, Spania) reflecta structura proprietatii in agricultura (lucratori pe cont propriu ce muncesc pamantul proprietate personala in Romania fata de salariati ce lucre aza pamantul altor proprietari in alte tari). Aceasta structura a fortei de munca precum si investitiile reduse din agricultura au determinat o productivitate foarte scazuta", se arata in documentul citat.

Ca urmare recolta medie la hectar pentru cereale este cu mult sub standardele europene (doar 40% din recolta medie obtinuta de Franta de exemplu). Analistii BCR fac si un scenariu optimist, care are la baza un nivel bun de absorbtie a fondurilor europene (in jur de 80%) si investitii straine directe inalte.

S-ar putea dubla productia medie de cereale la hectar

In acest caz Romania ar putea sa-si dubleze productia medie de cereale la hectar pana in 2013-2015. Deficitul comercial pe segmentul alimentelor, bauturilor si tutunului situat in prezent la 1,8% din PIB ar putea fi astfel acoperit pe termen lung.

"Anul 2008 ar putea fi primul an din 2002 cand deficitul comercial generat de alimente, bauturi si tutun ar cunoaste o contractie in termeni nominali fata de anul anterior ca urmare a productiei agricole record si a cresterii capacitatilor de prelucrare in industria alimentara", arata sursa citata, adaugand ca "Romania poate deveni a treia putere agricola a Europei dupa Franta si Germania in conditiile unei absorbtii bune a fondurilor europene pana in 2013,a unor investitii straine directe semnificative si a unui anumit sprijin guvernamental".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#teren agricol, #pret, #scumpire, #cercetare, #BCR , #stiri BCR