BCR: Vom iesi din recesiune in primul trimestru din 2010

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 18:06
2479 citiri
BCR: Vom iesi din recesiune in primul trimestru din 2010
Foto: Lupushor.wordpress

Romania ar putea iesi din recesiune in al patrulea trimestru din acest an sau in primul trimestru din 2010, daca se mentine influenta pozitiva a zonei euro, potrivit analistilor de la Banca Comerciala Romana.

In schimb, rata somajului va continua sa creasca, ajungand la 7,8 procente la sfarsitul lui 2009, 9,4% in 2010 si 9,2%, in 2011, se arata in sinteza macroeconomica trimestriala "Romania - Moment de respiro", realizata de BCR, remisa Ziare.com.

In trimestrul al treilea din acest an, economia Romaniei a evoluat mai bine decat se estima anterior, existand o scadere anuala de numai 7,1%, fata de 9%, si o scadere de 0,6% fata de trimestrul anterior.

Un aport semnificativ la cresterea economica au avut-o exporturile, existand mai multe comenzi externe, mai ales din Germania si Franta, cele mai mari tari din zona euro.

In schimb, cererea interna a afectat produsul intern brut, in conditiile in care companiile si-au diminuat investitiile, iar acest lucru ar putea avea efecte negative asupra cresterii economice in urmatorii anii.

Pe fondul incetinirii cresterilor salariale si a majorarii ratei somajului, consumul populatiei a scazut, influentat si de posibila implementare a reformelor dure cerute de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in 2010.

De altfel, somajul a crescut in mod constant de la debutul crizei, in special in sectorul privat, care a fost obligat sa faca fata unor provocari majore determinate de contractia pietelor interne si externe. Desi rata somajului a crescut mai rapid decat in alte tari memebre ale Uniunii Europene, a ramas la un nivel inferior fata de media UE, fiind de 6,9% in septembrie.

"Perspectiva somajului ramane negativa in 2010, cu atat mai mult cu cat, conform acordului cu FMI, reducerile totale de costuri salariale in 2010 ar trebui sa corespunda unui echivalent al disponibilizarilor de circa 130.000 - 150.000 de persoane", se arata in raportul BCR.

Euro de 4,1 - 4,3 lei este benefic pentru economie

Leul s-a depreciat brusc dupa declansarea crizei politice la inceputul lunii octombrie si, avand in vedere depedenta cursului de schimb de reactiile emotionale ale investitorilor, estimarile raman rezervate.

Iar, din cauza amanarii celei de-a treia transe de la FMI, pana la formarea unui nou Guvern si adoptarea bugetului pe 2010, investitorii nu isi vor recapata increderea, cel putin pe termen scurt.

Dupa deprecierea pana la nivelul de 4,3 de lei/euro, cursul a coborat la 4,24 - 4,26 de lei/euro, indicand un posibil final al crizei politice. "Un curs de schimb de 4,1-4,3 mentine exporturile la un nivel mai competitiv iar acest lucru ar putea fi benefic si pentru economie, in conditiile in care cererea interna este scazuta", se arata in studiu.

Inflatia, afectata de preturile tutunului

Pana la finalul acestui an, inflatia ar putea ajunge la peste 4,5%, mai ales ca producatorii locali de tigari au anuntat majorari de preturi in avans in noiembrie si decembrie, in contul anului 2010.

Daca majorarea pretului produselor din tutun ar fi fost mai temperata, ar fi fost posibila atingerea tintei de inflatie, cred analistii BCR.

Totusi, in conditiile in care taxa pe valoarea adaugata nu va fi majorata, sansele intrarii in intervalul de tinta a inflatiei sunt destul de mari.

"Ne mentinem opinia potrivita careia este mult mai important ca inflatia sa ramana in intervalul tintit o perioada cat mai lunga decat sa atinga tinta ocazional si pentru scurt timp. De altfel, dezinflatia sau chiar deflatia in perioade de recesiune sunt des intalnite in multe tari si nu reprezinta o realizare foarte mare", se arata in raportul institutiei financiare.

Situatia politica este esentiala

Potrivit analistilor BCR, situatia economica nu s-ar fi inrautatit atat de mult la inceputul trimestrului al patrulea, daca ar fi fost indeplinite cerintele din acordul cu FMI, in principal adoptarea legii salarizarii unice si reducerea pensiilor catorva categorii sociale privilegiate, precum si adoptarea bugetului pe 2010.

De asemenea, FMI si UE nu au considerat guvernul interimar, cu puteri limitate, un partener potrivit pentru negocieri.

Astfel, pe fondul instabilitatii politice, cursul de schimb a reactionat violent, depreciindu-se cu peste 2%. Banca centrala a intervenit, prevenind o scadere si mai accentuata.

Pentru ca Ministerul Finantelor sa se poata imprumuta direct in euro de pe piata interna, BNR a hotarat reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta.

In urmatorii ani, Romania ar trebui sa urmeze un program de consolidare fiscala, principalele provocari fiind structura necorespunzatoare a cheltuielilor publice, deficitul bugetar ridicat si dificultatile in acoperirea deficitului din surse interne, in lipsa unui sprijin financiar international.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#evolutie economica Romania, #raport BCR economie, #evolutie curs valutar , #stiri BCR