FT: Anii profitabili in Romania, o amintire indepartata pentru BCR

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 18:03
3019 citiri
FT: Anii profitabili in Romania, o amintire indepartata pentru BCR

Economia Romaniei pare sa isi revina din criza profunda, dar nu suficient de rapid pentru cea mai mare banca a tarii, BCR, detinuta de Erste Group.

Grupul austriac Erste a anuntat in aceasta saptamana amortizarea fondului comercial al BCR cu 300 de milioane de euro, ca urmare a problemelor cu care se confrunta banca in Romania.

Astfel, chiar daca Fondul Monetar International este multumit de progresele economice ale tarii, un investitor strain important este departe de a fi fericit, noteaza Financial Times pe unul dintre blogurile sale.

Erste Group estimeaza ca va avea un profit net de aproximativ 450 milioane euro in 2012.

Performanta bancii a fost afectata si de vanzarea subsidiarei din Ucraina, in decembrie, pentru suma de 83 de milioane de euro, inregistrand o pierdere de 151 de milioane de euro.

Institutia a anuntat ca va propune Adunarii Generale a Actionarilor sa acorde dividende pentru 2012.

BCR a fost afectata de problemele economice ale Romaniei, confruntata cu o recesiune puternica in urma adoptarii unui program dur de austeritate.

In decembrie, BCR a anuntat ca va concedia 1.600 de angajati, aproximativ 18% din totalul fortei de munca. De asemenea, Erste a anuntat o majorare de capital de aproape 111 milioane de euro.

In iunie agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat institutia de creditare.

Intr-o declaratie pentru blogul beyondbrics, Erste sustine ca "am inceput un program intens de restructurare la BCR in decembrie 2012, care ar trebui sa ne permita sa obtinem un usor profit pe 2013".

Erste se asteapta ca rata creditelor neperformante sa scada semnificativ in 2013, insa, in contextul in care cresterea economica este estimata la doar 1,1%, anii profitabili sunt doar o amintire indepartata, incheie FT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#BCR pierderi Romania, #BCR Erste masuri restructurare , #stiri BCR