Cum au ajuns Ponta si Crin papagalii lui Becali (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:20
4876 citiri
Cum au ajuns Ponta si Crin papagalii lui Becali (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa ce Antonescu a spus ca nu are nimic impotriva candidaturii lui Becali pe listele PNL, nici Victor Ponta nu s-a putut abtine si s-a declarat fanul Stelei, deci implicit un mare admirator al ideii ca patronul echipei de suflet sa pastoreasca prin Parlament si cu obladuirea PSD. Pac - pac, doi dintr-un foc.

Daca la inceput l-am fi putut suspecta doar pe Crin de vreun deranj, daca si Ponta gaseste de cuviinta ca e bine ca slujitorii cei mai de seama ai lui Traian Basescu sa fie pusi paznici la oi, atunci zilele cuplului sunt numarate in fruntea Uniunii Social Liberale.

Sa ne imaginam urmatorul scenariu, care nu doar ca nu pare imposibil, dar potrivit ultimelor evolutii politice pare si foarte probabil. Cu putin ghinion si o mana de ajutor din partea "aliatilor" de conjuctura, a tradatorilor specilizati in arta profitului maxim din jocul la doua - trei capete, cuplul Ponta - Antonescu si, implicit, USL au toate sansele sa se trezeasca pe 10 decembrie precum Mircea Geoana dupa prima si ultima sa noapte de presedinte. Singuri impotriva tuturor.

Desigur, astazi inca sondajele dau ca sigura victoria USL, ba chiar la un scor reconfortant, care le asigure o guvernare si o majoritate fara emotii. Mai important, pare ca orice fel de prostie ar face Guvernul Ponta, cei hotarati sa voteze USL isi pastreaza pozitiile si ura impotriva "fostilor". Dar sondajele nu au exprimat niciodata fidel scorul final, abia daca au exprimat cat de cat trendurile.

Prapastia care ar exista astazi in unele sondaje de opinie intre USL si ARD (PDL) s-ar putea insa ca pana la alegerile de pe 9 decembrie sa se estompeze intr-o fragila diferenta de doar cateva procente, sa spunem, de exemplu, undeva in jur la 10 puncte. Daca il punem si pe Dan Diaconescu alaturi de ARD, daca mai trecem in jurul PDL si posibilii sateliti din Harghita si Covasna - fie ca vorbim de partidul lui Laszlo Tokes, fie de UDRM - plus cine stie ce alte inventii precum Noua Republica, avem deja un echilibru si mai fragil.

Va exista o lupta subterana apoi, pentru fiecare vot proaspat ales. Si, cat timp premierul va fi desemnat de presedinte, dupa consultarile cu partidele care vor intra in Parlament, ne putem astepta la orice. Iar daca nu va exista o diferenta majora intre USL si ARD & comp., meciul se va juca dupa acelasi tipar ca si cel din toamna lui 2009, dupa caderea Guvernului Boc I. Fortati pana la limita, bruscati, amenintati in culise, santajati fictiv sau nu, o majoritate USL si asa fragila, alcatuita din migratori si transfugi de ocazie, se va destrama intr-o singura zi - la votul Guvernului.

Si, asa cum majoritatea construita in jurul PDL s-a risipit la motiunea de cenzura impotriva Guvernului MRU - prin tradari masive de ultima ora, in acelasi fel, doar ca in sens invers, pot evolua lucrurile si dupa 9 decembrie. Cu cat mai multi tradatori exista deja in USL, cu atat mai multe sanse va avea formatiunea sa alerge de una singura si sa iasa pe locul doi. Iar in momentul cel mai important, cand majoritatea va sta in fiecare vot si in onestitatea tuturor, ce rol isi imagineaza oare Ponta si Crin ca vor juca toti transfugii pe care i-au primit cu bratele deschise, valuri dupa valuri?

Poate ca un Sorin Frunzaverde va mai sta o secunda pe ganduri, inainte sa revina alaturi de fostii parteneri de-o viata din PDL, insa cum isi imagineaza liderii USL ca va discuta "razboinicul luminii" din Ghencea momentul cheie al inclinarii balantei? Omul care l-a umilit pe Hagi, nasul si idolul sau din tinerete, care a sters pe jos cu toti antrenorii indiferent de nume si care s-a balacarit ca la usa cortului cu Vadim? Pac, pac v-am facut, papagalilor - parca aud deja cuvintele si rasul abia uman.

Gigi Becali intelege si simte raportul de forte intre diverse grupuri mai bine decat multi altii. Daca si pe Traian Basescu ba l-a pupat, ba l-a scuipat, sa ne imaginam ce ar putea sa le spuna celor doi lideri USL, daca alegerile nu le vor furniza o majoritate mai mult decat solida si indiferenta la jocurile presedintelui.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Gigi Becali candidat PNL, #Becali Ponta Antonescu alegeri, #majoritate parlamentara USL alegeri , #candidat PNL