Mircea Kivu: Becali va fi un "electron liber" in Parlament. PNL risca!

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 13:11
3592 citiri
Mircea Kivu: Becali va fi un "electron liber" in Parlament. PNL risca!

PNL risca foarte mult acceptandu-l pe Gigi Becali, pe de o parte pentru ca nimeni nu garanteaza ca electoratul sau il va urma, iar pe de alta pentru ca patronul Stelei este imprevizibil. In plus, electoratul liberal autentic se va reduce, considera sociologul Mircea Kivu.

"Oamenii din zona aceasta, care au votat intotdeauna cu liberalii si care sunt in jur de 10-15% din electorat, sunt oameni care nu agreeaza un om prost crescut si xenofob", subliniaza acesta intr-un scurt interviu acordat Ziare.com.

Mircea Kivu reaminteste ca PNG a obtinut ca scor politic la alegerile din iunie doar 0,2%, deci Gigi Becali nu va aduce un mare castig electoral PNL.

Pe de alta parte, sociologul atrage atentia ca sub umbrela politica a USL si ARD vor ajunge in Parlament 7-8 partide mici care nu vor fi votate direct, iar asta va crea o foarte mare instabilitate, daca ne amintim cum a oscilat UNPR in actuala legislatura.

Decapitari cu scandal in PNL - Vezi ce spun rebelii si candidaturile finale

Cine are nevoie de cine? PNL de Becali sau Becali de PNL?

Eu cred ca PNL nu are nevoie de Becali. Am auzit pana acum doua argumente serioase, ca sa spun asa. Unul ar fi fost ca Becali conteaza si el pe un electorat si ca electoratul asta e bine sa vina in tabara USL. Chestia asta nu mi se pare ca tine, pentru ca, pe de o parte, electoratul lui Becali e extrem de mic si nu ma refer la sondaje, uitati-va la rezultatele alegerilor locale din iunie, unde la votul politic, la consiliile judetene, PNG a obtinut 0,2%.

Pe de alta parte, nu are nimeni garantia ca, daca Becali intra in PNL, oamenii care l-ar fi votat vor vota PNL. Nu este genul de electorat disciplinat, care sa isi asculte seful.

Sunt foarte mari sanse ca oamenii respectivi sa voteze mai degraba partidul lui Dan Diaconescu.

Cum comentati faptul ca i se ofera lui Gigi Becali un colegiu in sectorul 6, dominat oricum de USL? Daca sunt siguri ca va castiga, asa cum sustin, de ce nu este trimis in tara, sa smulga un colegiu din fiefurile PDL?

Nu stiu, asta ar trebui sa ii intrebati pe liberali. Pe de alta parte, parerea mea este ca riscul este foarte mare. Chiar daca or sa vina cateva mii de voturi, eu am auzit deja multi oameni care se considera liberali ca orientare si care spun: "In conditiile astea, eu nu ii mai votez! Eu nu am de gand sa imi dau, indirect, votul meu ca sa ajunga la Becali, la Prigoana jr. si alte persoane de genul asta".

Deci exista riscul ca PNL sa castige, poate, niste bani de campanie, dar pe termen mediu si lung sa piarda propriul electorat.

Si as mai spune ceva: un Becali in Parlament este un fel de "electron liber" asa, care la primul diferend trece imediat in barca cealalta, nu e cineva pe care poti sa contezi. Deci privind din perspectiva asta, ca au nevoie de peste 50% din locurile din Parlament, locul lui Becali este foarte nesigur. Au mai patit-o si altii, in trecut, cu persoane de acest fel.

Vi se par normale aceste derogari de vechime care se dau unor personalitati care nu aduc nici pe departe voturi pentru PNL, cum ar fi Daniel Barbu sau Vlad Nistor? Putem vorbi in aceste cazuri de "clientelism politic" sau e o expresie prea dura?

Sunt persoane destul de cunoscute si macar in cazul lor nu putem vorbi de o imagine foarte diferita de cea pe care ne-am format-o in legatura cu politicianul liberal. Nu e, ca sa spun asa, o stridenta foarte mare. Si putem spune ca, la limita, intotdeauna inainte de alegeri si de depunerea listelor se fac, asa, ca la fotbal, niste "transferuri".

Dar, repet, sunt situatii in care riscurile sunt foarte mari. Se tot vorbeste despre pragmatism si nevoia de a face compromisuri, dar costurile compromisului sunt ca imagine in ochii electoratului, iar electoratul nu e dispus sa faca compromisuri.

Si asa electoratul liberal a fost, saracul, obligat sa voteze cu partidul lui Iliescu, sa se alieze cu partidul lui Voiculescu si asa mai departe. Oamenii din zona aceasta, care au votat intotdeauna cu liberalii si care sunt in jur de 10-15% din electorat, sunt oameni care nu agreeaza un om prost crescut si xenofob.

Radu Portocala: PNL e pe cale sa devina un trist bordel

Cum comentati tertipurile legale folosite pentru ca Gigi Becali sa ocupe locul unui liberal autentic in Parlament? Si Crin Antonescu si Gigi Becali au declarat in fata camerelor ca inscrierea acestuia din urma in PNL e doar formala, el urmand sa ramana de facto presedinte PNG.

E un fenomen mai ciudat, care se intampla la acest alegeri. Practic, cele doua aliante principale (USL si ARD - n.red.) devin niste umbrele, niste vehicule, in care intra tot felul de partidulete. Practic, in parlamentul viitor, vom avea 7-8 partide care nu au fost niciodata votate.

Trecem de la atat de contestatul UNPR, la mai multe?

Da. La urma urmei nu imi e clar cum candideaza oameni din Noua Republica pe listele PNTCD. Si acolo se ocoleste legea. Se inscriu formal in PNTCD? Nu mi-e clar ce se intampla. E o practica foarte ingrijoratoare.

In parlamentul viitor vor intra tot felul de partidulete care, dupa aceea, vor crea instabilitate. Pentru ca asa cum s-a intamplat in legistatura aceasta cu UNPR, care a oscilat intre doua mari blocuri, asa o sa se intample si cu celelalte.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Becali PNL, #Becali electorat PNL, #Becali Crin Antonescu , #candidat PNL