Stanomir: Prezenta lui Becali in Parlament, un regres dramatic

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 07:31
5106 citiri
Stanomir: Prezenta lui Becali in Parlament, un regres dramatic
Foto: Arhiva

Un parlamentar roman trebuie sa aiba suficienta educatie si integritate profesionala, iar partidele trebuie sa constituie filtrul intermediar in desemnarea candidatilor, considera profesorul Ioan Stanomir.

Contactat de Ziare.com pentru a comenta oferta electorala bogata din aceasta toamna, Ioan Stanomir a subliniat faptul ca oricine se bucura de increderea celor din jur poate intra in Parlament, dar intr-o tara membra a comunitatii euro-atlantice, cum este Romania, profilul parlamentarului trebuie sa se bazeze pe doi "piloni".

"Pe o educatie suficienta, pentru a intelege problemele complexe ale reprezentarii politice, iar pe de alta parte pe o integritate profesionala fara niciun fel de pata. Dincolo de aceasta, nu cred ca un parlamentar trebuie sa fie antrenat special pentru a fi ales de concetatenii sai. In Parlament intri daca te bucuri de increderea celor din jurul tau, dar ceea ce ar trebui sa actioneze ca un filtru intermediar de cea mai mare importanta ar fi partidele politice.

Si aici exista solutii aplicate in tarile de democratie avansata, cum ar fi SUA - filtrul alegerilor primare. Mai multi candidati se inscriu intr-o competitie interna a partidelor dupa care, printr-un vot al simpatizantilor lor, ei sunt dusi mai departe. Exista foarte multe solutii", a precizat Ioan Stanomir.

Partidele ar trebui sa organizeze alegeri primare - Sondaj

Cunoscutul constitutionalist a mai precizat ca un candidat nu trebuie exclus din start doar pentru ca nu are studii de drept sau de stiinte politice.

"Ceea ce conteaza este o forma de expertiza care sa poata fi pusa in slujba celor din jurul sau. In plus, foarte direct vorbind, trebuie sa nu fie candidaturi care sa trimita cetatenilor un mesaj de deriziune, ridicol si bataie de joc pe fata", a mai adaugat acesta.

Moraru (IPP): Candidatii noi sunt hazlii. Parlamentul - o masina de vot predata Guvernului

Prezenta lui Becali, un regres dramatic

Intrebat cum califica listele de candidati propuse de USL si ARD, ca pe un progres sau ca pe un regres, Ioan Stanomir a raspuns: "Nu pot sa comentez in amanunt, nu am urmarit toate numele. Dar am sa fiu foarte explicit: un regres dramatic este prezenta lui George Becali in cadrul USL din partea PNL".

"Mie mi se pare ca George Becali reprezinta in Parlamentul Romaniei apoteoza si consacrarea valorilor care nu sunt valorile pe care noi dorim sa le imbratisam. Ca sa reformulez, prezenta lui George Becali este exact contrariul valorilor pe care eu personal le-as vedea intruchipate de un parlamentar", a subliniat profesorul Stanomir.

Electorate de veghe la starea democratiei

In acelasi timp, acesta a tinut sa sublinieze ca responsabilitatea pentru calitatea alesilor nu trebuie aruncata pe umerii electoratului, care ar trebui in schimb sa fie educat in permanenta pentru a se ridica la nivelul standardelor euro-atlantice.

"Alegatorul roman trebuie sa fie ocrotit de lege si de organele statului de drept impotriva oricaror incercari de a fi insultat, furat sau trisat. Alegatorul roman nu trebuie sa faca obiectul unor judecati de valoare. El trebuie respectat si trebuie ridicat printr-o educatie civica la nivelul pe care il au alti alegatori din tarile democratice.

Trebuie spus foarte limpede: Democratia este un proces de invatare, un proces de incercare si de esecuri. Democratia nu se naste perfecta. S-a spus cu o formula foarte plastica: 'Democratia este singurul sistem perfectibil'. Nu exista electorate perfecte, exista electorate care se pregatesc zi de zi, luna de luna, an de an, pentru a fi electorate de veghe la starea democratiei.

Nu trebuie sa cadem intr-o capcana specifica Romaniei, aceea de a cataloga electoratul nostru ca fiind inferior sau superior altor natiuni. Suntem o natiune membra a UE, o natiune membra a NATO, si cred ca avem obligatia de a ne raporta la standardele natiunilor celor mai avansate cu care suntem impreuna in aceasta mare familie euro-atlantica", a comentat Ioan Stanomir.

Cine ii educa pe alegatori?

Intrebat cine ar trebui sa se ocupe de educarea alegatorilor care acum sunt gata sa voteze candidati extrem de controversati, profesorul Stanomir a explicat ca sunt mai multe raspunsuri ce pot fi date.

"In primul rand, organizatiile non-guvernamentale, in al doilea rand - scoala, in al treilea rand, as indrazni sa spun, media, printr-o conduita responsabila si prin marginalizarea punctelor de vedere triviale, grotesti si anti-europene care incep sa se auda din ce in ce mai puternic.

Statul are un rol extraordinar in aceasta pedagogie a cetateniei, tocmai prin capacitatea lui de a explica cetateanului ca o conduita anti-constitutionala, anti-europeana, anti-democratica nu va fi niciodata rasplatita prin promovari publice.

Si ma gandesc aici la rolul pe care un organism al statului precum Consiliul National al Audiovizualului nu l-a jucat in toti acesti ani. Daca CNA-ul ar fi fost cu adevarat responsabil, personalitati ca Dan Diaconescu si George Becali nu ar fi ajuns in situatia de a reprezenta obiecte de preocupare pentru media si pentru cetateni", a conchis Ioan Stanomir.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Stanomir Becali candidat PNL, #Stanomir candidati alegeri 2012, #Stanomir alegeri 2012 , #candidat PNL