Ce cred romanii despre condamnarea lui Becali - sondaj IRES

Luni, 03 Iunie 2013, ora 14:53
3618 citiri
Ce cred romanii despre condamnarea lui Becali - sondaj IRES
Foto: B1 TV

Spectacolul mediatic prilejuit de condamnarea lui Gigi Becali a facut ca multi romani sa o considere injusta, vazand-o ca pe un fel de represiune politica, arata un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Realizat in trei reprize, in perioada 21-28 mai, sondajul arata ca procentul celor care au crezut ca decizia este corecta a scazut de la 36% la 32%, in timp ce procentul celor care au apreciat ca decizia este incorecta a crescut de la 46% la 47%, restul respondentilor spunand ca nu se pot pronunta.

82% dintre participantii la sondajul IRES au spus ca aceasta condamnare nu le-a schimbat parerea despre Gigi Becali, in schimb 14% au spus contrariul. Mai mult de jumatate dintre acestia (53%) au spus ca parerea li s-a schimbat in rau.

Majoritatea crede ca Gigi Becali are dreptate cand spune ca este victima unor decizii cu caracter politic, procentul evoluand de la 56% la 54% in perioada 21-28 mai. Daca ar mai candida pentru o functie in Parlament, 56% dintre respondenti au sustinut ca nu l-ar mai vota.

Intrebati daca aceasta decizie a instantei supreme le-a schimbat parerea despre justitia din Romania, procentul celor care au raspuns negativ a evoluat in perioda citata de la 55% la 47%, numarul celor carora condamnarea lui Becali le-a schimbat parerea in rau fiind in crestere.

Circa 60% dintre respondenti au spus ca nu au incredere in justitia din Romania, indiferent de decizia in cazul Becali.

Mai putin de o cincime au apreciat ca un lucru bun cooptarea lui Becali in PNL, in schimb putin peste jumatate considera ca presedintele ar trebui sa il gratieze.

Sondajul "Condamnarea lui Gheorghe Becali, Perceptii si atitudini" a fost realizat de IRES pe un esantion de 1.061 de persoane de 18 ani si peste, in perioada 21 mai - 28 mai si are o eroare maxima tolerata +-3%.

Vasile Dancu: Un viitor presedinte considera o nenorocire ca justitia face dreptate?!

Presedintele IRES, sociologul Vasile Dancu, remarca intr-o analiza atasata acestui sondaj, "jelania" de care s-a bucurat Gigi Becali si la care au participat atat politicieni, cat si formatori de opinie.

"Spectacolul national al jelaniei dupa Becali a fost un spectacol trist. Poti numara pe degetele de la doua maini jurnalistii de la televiziunile centrale care au incercat sa se opuna valului de bocitoare.

Un conducator al USL, om important, a spus ca este alaturi de omul napastuit pe care l-a

lovit o mare nenorocire. Cum adica: un viitor presedinte (chiar imaginat) al Romaniei considera ca este o nenorocire faptul ca Justitia face dreptate? Cohorte de politicieni se perindau pe la televizor si vorbeau despre drama familiei respective, despre faptul ca Gigi are o mama batrana, o sotie si doua fetite.

O gramada de popi se opinteau sa spuna ca se roaga zi si noapte pentru ca sa iasa din puscarie sau sa fie gratiat deoarece a facut multe gesturi de caritate si este un om credincios. Indiscutabil, fiinta tumultoasa a lui Gigi a produs mereu acte de caritate, ostentative sau nu, sincere sau generatoare de spectacol public, dar aici nu era vorba despre caritate, subiectul era altul, aflat chiar la antipodul acestor fapte crestinesti.

De ce nicio fata bisericeasca nu se ruga pentru sufletul lui Becali si pentru indreptarea lui, pentru ca sa-l lumineze Dumnezeu pentru a nu mai sfida legile si regulile colective de supravietuire?", comenteaza Vasile Dancu.

Acesta considera si ca jurnalistii au dat "un spectacol total degradant, dar interesant", apreciind ca daca unii dintre ei au fost platiti de Becali, altii urmeaza sa fie rasplatiti daca acesta iese din inchisoare.

"In mod logic, in scumpa noastra tarisoara, masele nu vor avea mai multa luciditate decat formatorii lor de opinie. In sondajele pe care le-am facut in ultimele doua saptamani, romanii tin cu Becali. Considera condamnarea injusta, cred ca i se face o nedreptate sau ca este vorba de un fel de represiune politica. Nici mai mult, nici mai putin, cer Presedintelui Romaniei sa fie gratiat. (...)

In prima faza m-am gandit ca nu face bine sa public asemenea cifre, ca poate alimenta un curent de ipocrizie sau imoralitate publica, de solidaritate cu delincventa. Dar acum mi-am schimbat opinia, nu cred ca am dreptul moral de a tainui aceasta imagine deplorabila a unei zone de mentalitate colectiva", mai arata Vasile Dancu in analiza sa.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sondaj IRES Becali condamnat, #Vasile Dancu Becali condamnat , #condamnat