Motivarea Curtii Supreme: Iata de ce a fost condamnat Gigi Becali in "dosarul Valiza"

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 21:28
6373 citiri
Motivarea Curtii Supreme: Iata de ce a fost condamnat Gigi Becali in "dosarul Valiza"
Foto: gsp.ro

Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut publica motivarea hotararilor din celebrul "dosar Valiza", in care Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare.

Potrivit magistratilor de la Curtea Suprema, finantatorul Stelei a vrut ca "ros-albastrii" sa castige campionatul prin "mijloace nesportive" pentru a pune mana pe banii ce ar fi venit de la UEFA, dupa participarea in Champions League.

Astfel, judecatorii spun ca Becali "a urmarit prin mijloace nesportive sa castige o competitie interna, nu prin propriile eforturi sportive, exclusive ale clubului pe care-l patrona, ci prin implicarea altor echipe de fotbal, in speta - echipa C.F. Gloria 1922 Bistrita, cu care era intr-o competitie directa in campionatul Diviziei A de fotbal. Miza o reprezenta posibilitatea ulterioara a echipei Steaua Bucuresti, patronata de inculpatul Becali George, de a se califica si de a participa in competitia europeana de fotbal intercluburi U.E.F.A. Champions League, sezonul 2006-2007, participare care ar fi adus clubului de fotbal Steaua Bucuresti si principalului sau actionar - inculpatului Becali George - importante venituri financiare", sustin magistratii, potrivit evz.ro.

In motivare se mai arata ca "intentia directa a inculpatului Becali George de a cumpara efortul sportiv al unei echipe concurente din campionatul Diviziei A la fotbal, a avut, asadar, scopul clar de a crea un avantaj in clasamentul acestei competitii, propriei sale echipe Steaua Bucuresti, prin castigarea titlului de campioana, deschizandu-i astfel calea calificarii in preliminarii si apoi in grupele competitiei europene de fotbal intercluburi U.E.F.A. Champions League, imprejurare care ar fi generat venituri suplimentare, atat clubului, cat si inculpatului personal.

Faptul ca inculpatul Becali George nu a manifestat nicio reticenta in a-si urmari si realiza scopul propus, in conditiile in care actiunile sale erau filmate de mai multe posturi de televiziune, nu este de natura a afecta, in plan subiectiv existenta infractiunii, punand in evidenta latura negativa a personalitatii inculpatului, caracterizata prin lipsa de respect fata de lege si autoritati".

De asemenea, valiza cu bani cu bani promisa jucatorilor Universitatii Cluj, Becali ar fi creat un avantaj extrasportiv Stelei in lupta pentru titlu.

"Prin oferirea celor 1,7 milioane de euro, jucatorii Universitatii Cluj Napoca au fost platiti/retribuiti sa joace in interesul echipei Steaua Bucuresti si, implicit, in interesul inculpatului Becali George. Practic jucatorii de fotbal profesionisti ai Clubului Universitatea Cluj nu mai jucau in interesul clubului cu care aveau relatii contractuale, ci in interesul unui club advers si a unei terte persoane", mai arata judecatorii, conform Romania TV.

Gigi Becali a fost condamnat in "dosarul Valiza" la trei ani de inchisoare in data de 4 iunie 2013.

Latifundiarul a fost condamnat de doua ori pentru dare de mita si o data pentru fals in inscrisuri.

Tot in acest caz, instanta suprema a dispus si confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflata sub sechestru la DNA dupa flagrantul din anul 2006.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gigi Becali condamnat dosar Valiza, #motivare dosar Valiza, #Becali condamnat Valiza, #Becali mita dosar Valiza , #condamnat