O "victima" in cazul Becali si-a schimbat declaratia: "M-am oferit sa intru in portbagaj"

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 19:07
4243 citiri
O "victima" in cazul Becali si-a schimbat declaratia: "M-am oferit sa intru in portbagaj"
Foto: Arhiva

Partile vatamate din dosarul in care George Becali era acuzat ca i-a sechestrat pe cei care i-au furat automobilul si-au schimbat, luni, din nou, declaratiile in fata judecatorilor ICCJ.

Asa-zisele victime sustin acum ca asupra lor nu s-au exercitat acte de violenta din partea garzilor de corp ale finantatorului Stelei, insa au fost determinati de anchetatori sa declare contrariul, in faza de urmarire penala.

Una dintre partile vatamate, Tinel Niculae, a precizat ca a intrat de bunavoie in portbagajul unui autoturism de teren apartinand garzilor de corp ale lui Becali, pentru a nu murdari scaunele de sange.

"Dupa ce am intrat cu masina in stalp si m-am lovit la cap, am coborat si l-am vazut pe Popa Marcel, care m-a intrebat daca eu am furat masina lui Becali si parea ca vrea sa ma bata, asa ca am scos un briceag pe care il aveam la mine, de dimensiuni mai mari.

In portbagaj, din proprie initiativa

Mi-a spus ca daca nu las briceagul ma impusca, dar eu nu stiam ce sa fac si nu l-am lasat, asa ca el a tras si m-a zgariat usor, la picior. Apoi m-a intrebat daca am curaj sa merg in fata lui Gigi Becali sa-i spun ca nu eu am furat masina, am zis ca sunt de acord. Deoarece imi curgea sange din zona capului, pentru a nu murdari autoturismul cu care urma sa ne deplasam, m-am oferit sa intru in portbagajul de la X5", a spus Tinel Niculae.

Acesta a adaugat ca declaratiile date initial au fost facute la indicatiile anchetatorilor si a povestit faptul ca in biroul de la Politia Capitalei, unde a fost audiat initial, se afla si Ilie Alexandru, zis Sandu Geamanu, care le-ar fi spus sa declare impotriva lui Becali pentru a obtine beneficii in dosarul in care Geamanu era cercetat pentru tentativa de omor.

"Declaratia a fost data intr-un birou de la Politia Capitalei, unde se afla Sandu Geamanu, care atunci era arestat preventiv intr-un dosar, cat si procurorul si doi politisti", a afirmat Tinel Niculae.

Fortat de procurori sa minta?

De asemenea, o alta parte vatamata in dosar, Stan Constantin David, a sustinut luni ca procurorul a exercitat presiuni asupra sa pentru a declara ca a fost batut de garzile de corp ale lui Becali, in caz contrar urmand sa primeasca o pedeapsa de 10 ani pentru furtul autoturismului.

Stan Constantin David s-a aratat revoltat de faptul ca, desi a respectat indicatiile anchetatorilor, a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru furt calificat, el fiind nevinovat, de aceea s-a hotarat sa spuna adevarul.

Acesta a povestit firul evenimentelor din noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009 si a precizat ca nu au fost exercitate violente asupra sa, nici in momentul in care au fost prinsi de garzile de corp ale lui Becali, nici ulterior, in barul unde au mers de bunavoie, pentru a discuta cu finantatorul FC Steaua.

Aparatorii lui George Becali au cerut admiterea unei probe cu inscrisuri constand in prezentarea unei scrisori a lui Sandu Geamanu catre sotia sa, in care sunt explicate mai multe amanunte in legatura cu acest dosar, cat si audierea lui Geamanu.

Judecatorii au admis probele cerute de procurori si au decis citarea lui Sandu Geamanu si a altor trei martori pentru termenul din 17 decembrie.]

Zmarandescu nu stie ce sa mai creada

Completul de 5 judecatori al ICCJ l-a audiat luni si pe Catalin Zmarandescu, fosta garda de corp a lui Becali, care si-a mentinut declaratiile date anterior.

Dupa terminarea procesului, Zmarandescu a spus ca partile vatamate si-au schimbat declaratiile de mai multe ori si nu stie ce sa mai creada, insa din ceea ce au spus la acest termen reiese ca el este nevinovat.

Magistratii ICCJ au judecat luni recursul procurorilor la decizia prin care Sectia penala a ICCJ l-a achitat, pe 19 octombrie 2011, pe omul de afaceri George Becali in dosarul in care acesta era acuzat ca i-a sechestrat pe cei care i-au furat automobilul.

Alaturi de George Becali au mai fost achitati si ceilalti coinculpati, bodyguarzii lui Becali - Stefan Fanus Dediu, Catalin Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu -, dar si Romulus Dumitrescu.

Judecatorii l-au condamnat la o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare pe angajatul lui Becali Marcel Popa, pentru uz fara drept de arma neletala supusa autorizarii.

George Becali a fost trimis in judecata pe 16 octombrie 2009 de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru sechestrarea persoanelor care i-ar fi furat autoturismul.

Potrivit procurorilor, in noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Stefan Fanus Dediu, Catalin Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu si Marcel Popa, instigati de George Becali, actionand impreuna si folosind violenta, au imobilizat trei persoane, pe care le-au transportat, impotriva vointei lor, intr-un local din orasul Voluntari, judetul Ilfov, sechestrandu-le aproximativ doua ore si supunandu-le la suferinte fizice si psihice.

De asemenea, inculpatii i-ar fi obligat pe cei trei sa scrie declaratii prin care recunosteau comiterea unei infractiuni.

"S-a mai retinut, totodata, faptul ca inculpatul Romulus Dumitrescu a acordat sprijin celorlalti inculpati in actiunea acestora de sechestrare a partilor vatamate, neluand masurile legale impuse de calitatea sa de politist", sustin anchetatorii.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#declaratii schimbate dosar Gigi Becali, #parti vatamate dosar Becali, #declaratii schimbate sechestrati Becali , #DNA