Presa de azi: Becali incheie sezonul la DNA

Vineri, 09 Mai 2008, ora 00:07
2355 citiri
Presa de azi: Becali incheie sezonul la DNA

Jiji pe geanta, titreaza Ziua in editia de vineri, precizand ca in loc de titul de campioana, valiza cu 1,7 milioane de "ingerasi" i- a adus pe cap patronului Stelei procurorii anticoruptie.

Cel mai mare scandal din fotbalul romanesc a izbucnit, miercuri seara, la Cluj. Directia Nationala Anticoruptie a "interceptat" o geanta cu 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali, care trebuia sa ajunga la Universitatea Cluj in cazul in care aceasta reusea sa obtina un rezultat pozitiv in fata CFR-ului.

Patronul Stelei, presedintele "U" Cluj, Anton Dobos, dar si alte persoane au fost puse sub invinuire pentru dare si luare de mita. Chiar daca banii nu au mai fost dati, potrivit Codului penal, acuzatiile raman valabile intrucat infractiunea s-a consumat in momentul in care patronul Stelei a promis celor de la "U" Cluj banii.

Gigi Becali incheie sezonul la DNA, ne informeaza Romania libera. Gigi Becali este protagonistul unei premiere postdecembriste in fotbalul romanesc. Patronul Stelei este primul manager din Liga I care este urmarit penal pentru mita deoarece ar fi intentionat sa dea 1,7 milioane de euro jucatorilor de la Universitatea Cluj pentru ca acestia sa-si apere corect sansele pe terenul de fotbal in meciul cu CFR.

Principalele probe ale procurorilor sunt interceptarile telefonice ale unor convorbiri, banii confiscati si autodenunturile unora dintre jucatorii de la Universitatea Cluj. Procurorii anticoruptie au obtinut mandat de judecator pentru interceptarile convorbirilor dupa ce au aflat de intentiile lui Becali, din alte interceptari facute cu mandat intr-un alt dosar penal.

Pana acum, "recidivistul" Becali, inventatorul ofertelor de bani in sacosa, la purtator, a scapat de dosar penal deoarece de fiecare data s-a invocat faptul ca un jucator de fotbal nu este functionar public pentru a putea fi mituit.

De aceasta data, Becali risca sa fie inculpat deoarece echipa Universitatea Cluj apartine municipalitatii, care este institutie publica, iar printre cei invinuiti se afla si presedintele consiliului de administratie, Anton Dobos, ajuns in functie prin votul unicipalitatii. Nu este exclus ca si jucatorii sa fie considerati functionari daca au un contract de munca.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Gigi Becali risca 5 ani de inchisoare. Patronul Stelei este urmarit penal pentru dare de mita. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au formulat aceasta acuzatie dupa ce au descoperit la Cluj o valiza cu 1,7 milioane de euro, bani care-i apartin lui Becali si care ar fi trebuit sa ajunga la jucatorii echipei Universitatea Cluj, daca acestia reuseau sa invinga sau sa obtina macar un scor egal in meciul cu CFR Cluj.

Intr-un astfel de caz, Steaua ar fi devenit campioana. Avocatul lui Becali, Catalin Dancu, a precizat joi ca in acest caz mai sunt urmariti penal si vicepresedintele Consiliului de Administratie al FC Steaua, Teia Sponte (complicitate la dare de mita), dar si presedintele "U" Cluj, Anton Dobos (luare de mita).

Potrivit articolului 255 din Codul Penal, infractiunea de dare de mita se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Potrivit unor surse judiciare, valiza cu bani a fost gasita de procurori la Teia Sponte, care se afla in seara meciului pe terasa Restaurantului Aroma din Cluj, impreuna cu jucatorul Universitatii Cluj, Gigel Coman (fost jucator la Steaua pana in vara anului trecut) si alte doua persoane.

Coman ar fi trebuit sa preia banii de la Teia Sponte in cazul in care rezultatul meciului i-ar fi fost favorabil Stelei. Audierea celor patru a durat pana la ora 3.00 dimineata. DNA a ridicat de la sediul clubului Universitatea contractele de munca ale jucatorilor si ale presedintelui Dobos.

Radoi l-a sfatuit pe nasul Becali sa nu se incurce cu valiza, ne informeaza Gandul. Dosarul "Valiza", al carui principal protagonist este patronul Stelei, Gigi Becali, ii tine in priza in priza atat pe procurorii anticoruptie, cat si pe o serie de nume cunoscute din fotbalul romanesc. si aceasta pentru ca intreaga afacere - monitorizata, interceptata si filata de catre DNA - a fost pusa la punct de cateva zile si a fost cunoscuta de mai multe persoane.

Astfel, surse din anturajul lui Gigi Becali spun ca finul acestuia, Mirel Radoi - care ar fi cunoscut si el la randul sau ce urma a se pune la cale - l-ar fi sfatuit pe nas sa nu se incurce cu asa ceva si astfel sa intre in conflict cu legea. George Becali si-ar fi urmat insa planul si s-ar fi gandit si la un alibi in caz ca acesta nu ar fi putut fi dus la bun sfarsit.

"Am sa le spun ca aveam de gand sa-mi cumpar 500 de hectare de teren" - acesta a fost raspunsul pe care Becali i l-a dat lui Radoi in cadrul discutiilor purtate pe aceasta tema.

Strain de aceasta "blatuire" nu a fost nici jucatorul Gigel Co-man, care - potrivit unor sur-se judiciare - ar fi recunoscut ca destinatia banilor ar fi fost Anton Dobos, presedintele Universitatii Cluj. De altfel, in dosarul penal, Gigel Coman are calitatea de martor.

Gardianul este insa de alta parere si scrie ca DNA este un jucator pe scena politica a Clujului iar valiza cu bani a lui Becali era pentru cumpararea unui teren.

Patronul Stelei, Gigi Becali, sustine ca geanta confiscata de DNA, la Cluj-Napoca, continea 1,7 milioane de euro, nu un milion, iar banii nu erau pentru premierea sau mituirea jucatorilor de la "U" Cluj, ci pentru cumpararea unui teren.

Ziarul Gardianul afirma ca a descoperit un clujean care sustine ca a negociat cu latifundiarul din Pipera pentru cumpararea unui teren in zona Faget, langa un altul detinut de Iuliu Muresan, presedintele CFR.

El se numeste Radu Marino si locuieste pe strada Ceahlau nr. 3, in Cluj-Napoca. Barbatul a declarat ca l-a cunoscut personal pe Becali si ca a negociat cu acesta vanzarea unui teren in zona padurii Faget, la pretul de 225 euro/mp. Zona numita generic Faget cuprinde atat padurea Faget, cat si Colonia Faget (grupare de case si gospodarii de tip semirural).

Marino a spus pentru gardianul ca Becali isi dorea terenul pentru ca langa acesta Iuliu Muresan, presedintele CFR Cluj, detine si el o suprafata. Acum, Radu Marino este ingrijorat ca nu-si va mai primi banii promisi, dupa ce DNA a confiscat intreaga suma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#mita, #Cluj, #DNA, #Gigi Becali, #procurori , #DNA