Autostrada unde ne-au dat teapa toti guvernantii, dar nu recunoaste niciunul (Opinii)

Joi, 30 Mai 2013, ora 21:59
2909 citiri
Autostrada unde ne-au dat teapa toti guvernantii, dar nu recunoaste niciunul (Opinii)
Foto: Business 24

Dupa o oarecare balbaiala, privind transparenta informatiilor, ministrul Dan Sova a revenit miercuri seara la un post de televiziune, reconfirmand prima sa mare victorie, de cand a preluat mandatul: rezilierea contractului Bechtel.

Numai rezilierea costa 37,5 milioane euro (cam 2 euro pe cap de locuitor), basca 1,4 miliarde deja platite (cam 74 euro de la gura fiecaruia), pentru care ne-am ales cu 52 km de autostrada, care leaga o comuna din judetul Cluj cu un deal din acelasi judet.

Pacatul originar

Prevazand impactul inevitabil al acestui deznodamant tragicomic, unii dintre actorii principali au iesit la rampa cu putin timp inainte de caderea cortinei, incercand sa culeaga aplauze.

Domnul Miron Mitrea, mai degajat ca oricand si gata sa muste pe oricine ataca, reamintea ca treaba lui a fost numai incheierea contractului, un adevarat succes. O capodopera.

Inevitabil, domnul Boc a sarit la contraatac, declarand pentru Mediafax: "Vad ca toata lumea vorbeste de situatia legata de Bechtel, dar nimeni nu merge la pacatul originar, care este incheierea contractului din 2004, de catre Guvernul PSD de atunci, care este cel mai scandalos si fraudulos contract din istoria Romaniei care s-a incheiat vreodata".

La fel de inevitabil, a explicat si actualul premier de ce am ajuns la reziliere: "din cauza prostiei celor care au condus in 2005 Ministerul Transporturilor si care, in loc sa aplice un contract foarte bun, au inceput renegocieri si tergiversari".

Rezumand, rezulta ca, dupa ce PSD a facut o capodopera de contract acum 9 ani, urmasii la guvernare n-au facut nimic pana anul trecut, cand a venit din nou PSD, care nici el n-a facut altceva, decat tot nimic.

Programul in trei pasi

Intrucat din nimic nu iese nimic, capodopera a ramas nevalorificata nici in ceasul al treisprezecelea, situatie in fata careia iti vine sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni - intrucat rezilierea unui lucru bine facut este cam asa ceva.

Nici in Kafka nu intalnesti asemenea gandire, nici in Eugen Ionescu asemenea replici. Parca zici ca discuta Rinocerii cu Cantareata Cheala si se intreaba de ce nu-i gata autostrada.

Joi, interventiile televizate au continuat. Doamna Anca Boagiu a explicat telespectatorilor ce catastrofa e acest contract iar domnul Nastase, intors recent cu forte proaspete din concediu, a demonstrat ca, dimpotriva, cotractul era foarte bun.

De altfel, n-are nicio importanta daca e bun sau rau un contract trimis deja pe apa sambetei, important este ce va urma de acum incolo. Aici ne-a lamurit domnul Sova: urmeaza un mare program, in trei pasi.

Primul pas este chiar rezilierea contractului, care tocmai s-a incheiat si pe care domnul Sova il considera un mare succes. Hai, noroc si la mai mare.

Al doilea pas este inceperea concesiunii autostrazii, pe scurt "vom incepe discutiile cu toti reprezentantii autoritatilor locale si centrale, sa se implice toata lumea, si vom incepe sa promovam proceduri de dialog competitiv si pentru Autostrada Transilvania". Bla-bla-bla. Ca sa vezi: daca facea asta guvernul Boc, astazi aveam autostrada!

Al treilea pas este si mai simplu: "Sa realizam aceasta autostrada". Este atat de simplu, incat imi vine sa adaug si al patrulea pas: sa aducem foarfeca si sa taiem panglica.

Mai e mult pana departe

N-am avea niciun drept sa ne indoim de vorba domnului ministru, daca l-am sti ca a mai fi facut vreodata autostrazi, eventual vreo sosea undeva, un trotuar sau macar o bordura, din cele cu care a umplut domnul Videanu strazile capitalei.

Nimic din toate astea. Ba, din contra: spre deosebire de domnnul Videanu care este inginer, profesia domnului Sova n-are alta legatura cu autostrazile, decat algoritmul politic, prietenia cu premierul si cea cu niste firme de avocatura care se zice ca ar fi acordat ceva consultanta la proiectul Bechtel - zic unii la tv, dar nu garantez.

Deocamdata, singurul lucru clar despre perspectiva e ca daca executia va merge cu aceeasi viteza ca pana acum, lucrarile ar trebui sa dureze 42 de ani. Asta, cu ingineri. Cu avocati, poate mai mult.

Nu se stie cine va taia panglica in anul 2055, intrucat atat domnul Sova, cat si domnul Ponta vor fi deja demult la pensie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#contract Bechtel reziliat, #Autostrada Transilvania Bechtel contract , #autostrada Transilvania