Rezilierea contractului cu Bechtel, amanata - Sova nu stie cati bani sa le dea americanilor (Video)

Luni, 27 Mai 2013, ora 10:59
3377 citiri
Rezilierea contractului cu Bechtel, amanata - Sova nu stie cati bani sa le dea americanilor (Video)
Foto: Arhiva

Rezilierea contractului cu Bechtel pentru autostrada Transilvania, care ar fi trebuit sa aiba loc luni, a fost amanata.

Intarzierea are loc din cauza faptului ca, deocamdata, nu se cunoaste exact valoarea despagubirilor pe care Bechtel trebuie sa le primeasca, potrivit ministrului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova, relateaza Realitatea TV.

Saptamana trecuta, Dan Sova anuntase ca suma este stabilita si luni va avea loc rezilierea contractului. Atunci, el declarase ca mai sunt de discutat "mici amanunte, nu esentiale".

In acelasi timp, luni, premierul Victor Ponta a cerut verificarea contractului cu Bechtel de catre Corpul de Control al prim-ministrului.

Potrivit unor surse citate de Digi 24, amanarea rezilierii contractului ar fi avut loc din cauza faptului ca societatea americana nu ar fi fost de acord cu valoarea despagubirilor pe care trebuie sa le primeasca de la statul roman. Astfel, in timp ce oficialii romani ar fi oferit despagubiri de cateza zeci de milioane de euro, Bechtel ar fi cerut plata intregii sume restante din contract, respectiv aproximativ un miliard de euro.

Cum a ajuns Bechtel in Romania

Proiectul pentru construirea autostrazii Transilvania a inceput in 2004, cu traseul Brasov - Bors, contractul valorand 2,2 miliarde de euro. Lucrarile s-au intrerupt, insa, la jumatatea anului 2005, cand s-a inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta.

Din totalul de 415 kilometri pe care trebuia sa-i construiasca Bechtel, s-au facut doar 52, intre Turda si Campia Turzii, compania renuntand la tronsonul dintre Targu Mures si Brasov.

Pentru cei 52 de kilometri, statul roman a platit nu mai putin de 1,4 miliarde de euro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#reziliere contract Bechtel amanata, #contract Bechtel autostrada Transilvania , #autostrada Transilvania