Tronsonul Campia Turzii - Gilau, proiectat gresit de Bechtel

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 16:51
2107 citiri
Tronsonul Campia Turzii - Gilau, proiectat gresit de Bechtel

CNADNR a constatat pe tronsonul Campia Turzii - Gilau, unde executa lucrari compania Bechtel, mai multe abateri calitative care au dus la alunecari de teren, a declarat joi directorul de comunicare al companiei, Stefan Szobotca.

"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a solicitat consultantului GISC Scetauroute efectuarea unei analize pentru determinarea factorilor care au condus la aceste alunecari" a delarat Stefan Szobotka.

Acesta a adaugat ca in urma verificarilor pe Sectorul 2B cuprins intre Campia Turzii - Gilau, care are o lungime de 5,2 kilometri, au fost identificate mai multe abateri.

"In prezent, pe acest sector se desfasoara lucrari de terasamente si structuri pe un segment de 36 kilometri, unde au fost identificate alunecari si ravinari ale talazurilor. In urma analizei au fost descoperite greseli de proiectare prevazute la pantele speciale ale talazurilor pentru anumite tipuri de pamant care s-au dovedit a fi la limita inferioara de stabilitate" a mai spus Szobotka.

De asemenea s-a constatat ignorarea de catre proiectant a recomandarilor din studiile geotehnice si greseli de executie.

Reprezentantii CNADNR au declarat ca aceste greseli apartin companiei Bechtel care are si calitatea de proiectant general. Lucrarile de refacere si consolidare vor fi realizate de Bechtel, costurile reparatilor vor fi suportate de compania americana.

Szobotca sustine ca vor mai fi alunecari de teren, iar dupa aceea se va face o evaluare a lucarilor de refacere.

Directorul de comunicare al CNADNR, Stefan Szobotka a declarat in urma cu o saptamana, ca Bechtel ar putea sa suporte cheltuieli de reparatii de circa 100 mil. euro la tronsonul de autostrada Turda-Gilau, in urma evaluarii efectuate de CNADNR.

Conform proiectului, Autostrada Transilvania (415 km) parcurge ruta de la nord-vest de la Brasov pana la Oradea, la granita cu Ungaria si va trece prin Brasov, Fagaras, Sighisoara, Targu Mures, Cluj Napoca si Oradea. Contractul de proiectare si executie a lucrarilor a fost semnat in decembrie 2003 intre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si Bechtel International (USA).

In februarie 2006, in urma renegocierii contractului, a fost prelungit termenul de finalizare din decembrie 2012 pentru decembrie 2013. Proiectul este impartit in opt tronsoane. In iunie 2004 lucrarile au fost demarate simultan pe doua dintre acestea - 2B Campia Turzii - Cluj Vest (Gilau) si 3C Suplacu de Barcau - Bors.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a achitat, la sfarsitul lunii mai, 90 de milioane de euro reprezentand datoria fata de Bechtel.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Bechtel, #autostrada, #greseli proiectare, #alunecari de teren , #stiri Bechtel