CSM: Patru dosare ale lui Bercea Mondialu, reanalizate - ce e in neregula cu ele

Marti, 26 August 2014, ora 13:24
5554 citiri
CSM: Patru dosare ale lui Bercea Mondialu, reanalizate - ce e in neregula cu ele

Patru dintre dosarele lui Bercea Mondialu, care au fost solutionate cu neinceperea urmarii penale, ar putea fi reanalizate de procurorul general, fiind descoperite diverse neregului.

Aceasta este concluzia raportului Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a verificat 28 de dosare de la Craiova in care este implicat Sandu Anghel.

Vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca au fost verificate toate dosarele inregistrate si solutionate incepand cu anul 2006, la Parchetul Tribunalului Olt, fiind vizate institutii precum DNA Craiova, DIICOT Craiova si Parchetul Curtii de Apel Olt.

Bercea Mondial, scapat de 100 de dosare penale - CSM a sesizat Inspectia Judiciara

El a mentionat ca nu vorbim despre 100 de dosare, lamurind ca, probabil, aceasta cifra se refera la cauzele in care este implicata toata familia lui Bercea Mondialu, inclusiv rudele indepartate.

"Raportul Inspectiei Judiciare este clar. Procurorii au respectat, in general, normele de procedura, termenele de solutionare au fost respectate", a precizat Muscalu, adaugand ca unele cazuri au fost solutionate intr-o luna sau doua, in timp ce majoritatea dosarelor au primit o solutie in mai putin de un an, existand totusi si cazuri mai complexe in care s-a ajuns la o decizie dupa trei ani.

Patru dosare, reanalizate

Muscalu i-a cerut procurorului general "sa verifice cateva cauze pe care le-am discutat si unde am apreciat ca exista posibilitatea ca procurorii sa fi gresit, sa fi incalcat anumite norme".

Este vorba despre patru dosare in care s-a dispus neinceperea urmariii penale. Vicepresedintele CSM a dat si doua exemple. El a vorbit despre o cauza a Parchetului de pe langa Tribunalul Olt, unde procurorul "nu s-a aplecat suficient de mult sa analizeze tranzactiile", fiind vorba despre un dosar ce viza infractiuni economice.

"Intr-o alta situatie, la DIICOT Olt, este necesar ca procurorul sa reanalizeze solutia, pentru ca exista posibilitarea ca neinceperea urmarii penale sa nu fi avut in vedere toate verificarile care ar fi trebuit sa fie realizate", a specificat Muscalu.

Decizie de ultima ora: Toate dosarele lui Bercea Mondial si verdictele primite, controlate

El a adaugat ca aceste patru dosare, toate referitoare la infractiuni economice, ar putea fi redeschise, insa nu se poate spune cu certitudine daca acest lucru se va intampla. Cele patru cauze sunt din anii 2008, 2010 si 2011.

Muscalu a mentionat ca una dintre cauze vizeaza si o infractiune de coruptie, amintind de scandalul in care Bercea Mondialu a fost prins cu permis de conducere, cu toate ca el nu stia sa scrie si sa citeasca. Vicepresedintele CSM a precizat ca, in acest dosar, procurorul "a cerut anularea permisului de conducere, obtinut ca urmare a unor fapte de coruptie, fara sa dovedeasca coruptia".

Acesta a subliniat ca, totusi, "structurile s-au implicat in solutionarea cauzelor", iar magistratii "au solicitat si valorificat informatii suplimentare de la structurile specializate", cum ar fi Politia.

Zeci de dosare ale lui Bercea de la Craiova, verificate de Inspectia Judiciara a CSM

Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat, in luna iulie, ca va verifica modul in care s-au solutionat 28 de dosare ale lui Bercea Mondial, la Craiova.

De asemenea, procurorul general Tiberiu Nitu a explicat, marti, ca in vreme ce Inspectia Judiciara a CSM vizeaza aspectele disciplinare, procedurale, in ceea ce ii priveste pe procurorii de caz, Parchetul General ia in discutie legalitatea solutiilor date in dosare, ceea ce inseamna ca verificarile facute in paralel de cele doua institutii nu merg pe aceeasi axa.

Referitor la sanctiunile ce ar putea fi aplicate procurorilor, in cazul constatarii unor abateri disciplinare, Tiberiu Nitu a lamurit ca acestea sunt prevazute in Legea statutului judecatorilor si procurorilor, evoluand "de la cele mai simple pana la cea mai dura, si anume excluderea din magistratura".

La insistentele jurnalistilor, Nitu a spus ca Parchetul General nu se va sesiza nici in cazul caselor lui Klaus Iohannis, nici in cazul scandalului adoptiilor in care ar fi implicat Cristian Burci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Bercea Mondialu dosare, #Bercea Mondialu dosare reanalizate, #Bercea Mondialu CSM raport , #proces
Comentarii