Cum va arata urmatorul Bill Gates? Iata cum raspunde sotia miliardarului

Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 13:15
11664 citiri
Cum va arata urmatorul Bill Gates? Iata cum raspunde sotia miliardarului
Foto: Wikimedia Commons

Melinda Gates, sotia faimosului co-fondator al Microsoft, pledeaza pentru ca femeile sa fie incurajate sa urmeze o cariera in tehnologie.

"Cand ma gandesc la oamenii care au avut cel mai mare impact pozitiv asupra mea, Susan Bauer se afla in fruntea listei. A predat matematica fetelor in scoala in care am invatat, la finalul anilor '70 si inceputul anilor '80, in Dallas, fiind cea care mi-a deschis calea catre o cariera in tehnologie", povesteste Melinda Gates intr-un editorial publicat de Quartz.

Ea isi aminteste ca profesoara ei a vazut, la acea vreme, un demo al Apple II, unul dintre primele PC-uri din lume, in cadrul unei conferinte. "A fost pur si simplu fascinata de ce stia masinaria aceea sa faca", isi aminteste sotia co-fondatorului Microsoft.

Prin urmare, Susan Bauer a decis ca si elevii trebuie sa invete sa foloseasca acea tehnologie. Asa ca a vorbit cu calugaritele care conduceau scoala respectiva pentru a face aceasta investitie. Si le-a convins. Apoi, pentru ca nimeni nu stia cum sa le foloseasca, profesoara a mers la facultatea de profil si apoi a creat un departament de Stiinta Calculatoarelor.

"In copilarie nu am vazut foarte multe femei mergand la munca, asa ca doamna Bauer reprezinta unul dintre motivele pentru care am indraznit sa visez la o cariera in tehnologie si ulterior sa imi vad visul implinit", explica Melinda Gates.

Ea marturiseste ca nu si-a dat seama cat de speciala era aceasta femeie, care a razbit intr-un domeniu dominat de barbati, pana in momentul in care ea insasi a intrat la facultate.

"La cursurile de Stiinta Calculatoarelor se vedea cu ochiul liber ca noi, fetele, eram in minoritate. Ulterior, odata ce avansam cu materia, am observat ca unele dintre colegele mele - care chiar si asa erau putine - isi schimbasera specializarea", rememoreaza co-fondatoarea Fundatiei Bill & Melinda Gates.

Ea recunoaste ca a receptionat mesajul subtil pe care societatea si sistemul de invatamant american i-l transmiteau: domeniul IT era clar perceput ca unul destinat barbatilor.

"Puteam sa inteleg de ce situatia era asa. Nu era numai faptul ca cei mai multi profesori si studenti erau de sex masculin. De asemenea, mediul era bazat pe competitivitate si pe o usoara agresivitate, iar acest lucru le-a indepartat pe unele dintre colegele mele", mai spune aceasta.

Cum a fost la Microsoft

Melinda Gates povesteste ca, atunci cand s-a angajat la Microsoft, in 1987, situatia era cam la fel. Ba mai mult, ea nu s-a simtit deloc confortabil intr-un mediu care iti dadea impresia ca sunt rasplatiti doar cei care sunt combativi.

"Nu cred ca sunt singura femeie din industria IT care s-a gandit sa se lase de job din aceste motive. M-am gandit mult sa renunt. Iar, ca multi altii, ma asteptam ca situatia femeilor care urmeaza o cariera de acest gen sa se imbunatateasca cu timpul. Insa, din pacate, din unele puncte de vedere, acest lucru nu s-a intamplat.

Ba din contra, unele aspecte s-au inrautatit: in ultimele doua decenii, diferentele salariale dintre femeile si barbatii care lucreaza in IT s-au adancit mai mult", arata Melinda Gates.

Ce e in neregula cu IT-ul din SUA?

Acest domeniu se numara printre putinele in care proportia femeilor a scazut, in SUA. In 1985, doamnele reprezentau 37% dintre studentii care au absolvit o facultate cu profil IT, iar in prezent s-a ajuns la numai 19%!

Prin urmare, Melinda Gates se intreaba - si pe buna dreptate - de ce s-a intamplat acest lucru? Si care ar putea fi solutia?

"Raspunsul la prima intrebare e complicat. Multi factori s-au unit si au creat un bulgare de zapada care s-a tot rostogolit, impingand femeile departe de o cariera in tehnologie. Testele de aptitudini pe care companiile de profil le dadeau candidatilor erau pe profilul barbatului priceput la matematica si antisocial.

Campaniile de marketing la calculatoare, jocuri si electronice erau targetate tot pe domni. Nici filmele nu au ajutat prea mult, caci pe marele ecran, portretul unui IT-ist era cel al unui tocilar de sex masculin.

Cumva in mintea noastra colectiva ne-a intrat ideea ca urmatorul Bill Gates va arata la fel ca acesta. Iar cand societatea pune etichete, atunci femeiele sunt descurajate sa faca ceva ce iese din stereotipuri", explica Melinda Gates.

Dar lucrurile incep usor, usor sa se schimbe

Din fericire, se vede luminita de la capatul tunelului.

Melinda Gates spune ca multi lideri din IT iau in serios dezechilibrul balantei dintre sexe si adopta solutii inovatoare pentru a rezolva aceasta problema.

Melinda Gates da exemplul Universitatii Washington din Seattle, care are o proportie de absolvente ale cursurilor de IT de doua ori mai mare decat media nationala. Si asta nu s-a intamplat din noroc chior, ci oamenii de acolo au muncit si s-au luptat foarte mult pentru a obtine o astfel de performanta.

Un program relevant il reprezinta prezentarile tinute de doctoranzi in fata femeilor fara studii superioare pentru a le arata ca exista o cariera promitatoare in acest domeniu.

Melinda Gates mai mentioneaza si organizatii precum Girls Who Code si Black Girls Code, care ajung la fete chiar din liceu si joaca rolul de liant intre mentori si novice.

De asemenea, Code.org organizeaza in scoli o saptamana dedicata familiarizarii cu domeniul IT, care se incheie cu un concurs de scriere de coduri, sub sloganul "Code your own party!".

Melinda Gates spune ca trezirea interesului in fete pentru o cariera in IT reprezinta o solutie la o parte a problemei. "De asemenea, trebuie sa vedem si cum sa facem ca acestea sa ramana in domeniu, dar si sa aiba la dispozitie toate instrumentele pentru a-si crea o cariera de succes. Totusi, macar sa facem ceva la firul ierbii - ar fi un urias pas inainte", incheie Melinda Gates.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Bill Gates cariera IT, #femei cariera IT, #fete cariera IT, #cariera IT, #Melinda Gates fete cariera IT, #femei in IT , #Microsoft