Ce ajutor primesc tinerii care infiinteaza firme

   

Tinerii in varsta de pana la 35 de ani vor primi finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi, dar trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern.

Tinerii care indeplinesc conditiile vor beneficia prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinantare, conform proiectului de ordonanta de urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, informeaza Mediafax.
Premierul a explicat ca tinerii debutanti in afaceri nu vor primi ajutorul financiar "in forma cash, pentru a putea face ce vor cu banii", deoarece fondurile vor fi transferate in cont si eliberate pe baza de factura.
Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.
"Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se utilizeaza venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale", se mentioneaza in document.
Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale si vor primi consiliere si sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.
De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.
Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii firmei dupa trei ani si daca cifra de afaceri pe anul in curs a microintreprinderii a atins echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro.
In ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, acestia trebuie sa reinvesteasca anual 50% profitul realizat in anul fiscal precedent, sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa mentina in activitate cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand tanarului debutant.
Premierul a apreciat ca noul program ii va sprijini pe tinerii intreprinzatori, in conditiile in care 1 din 5 tineri au dificultati in gasirea unui loc de munca.
El a precizat totodata ca nu vor fi sprijinite proiecte de afaceri legate de intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
.
Citeste mai multe despre ajutor tineri infiintare firme
Joi, 03 Februarie 2011, ora 09:43
Sursa: Bistrita 24

Articol citit de 510 ori


Bistrita 24
Cele mai citite stiri
Crima odioasa! Un bistritean a fost decapitat si transat. Criminalii i-au taiat inclusiv organele genitale VIDEO
Ieri, potistii au retinut un cuplu de tineri si inca un barbat, banuiti ca au omorat si sectionat un ...
Accident grav la Viisoara. Un copil este inconstient. El va fi preluat de elicopterul SMURD
Accidentul rutier s-a produs cu putin timp in urma in cartierul bistritean Viisoara, pe sensul de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor