Rezultatele 1 - 30 din 1000 (0.348 secunde)
Schimba cuvintele cautate
Filtreaza dupa data
Data inceput
Data sfarsit

Filtreaza dupa publicatie

Cornelia Vlasin (Arhivele bistritene): Vom incerca sa realizam o monografie a Bistritei, de tipul celei nasaudene

Marti, 30 August 2016, ora 23:59

Cornelia Vlasin (Arhivele bistritene): Vom incerca sa realizam o monografie a Bistritei, de tipul celei nasaudeneSunteti recent instalata pe fotoliul de sef Serviciu al Directiei Judetene Bistrita-Nasaud a Arhivelor Nationale ale Romaniei, in urma concursului pe care l-ati sustinut.

Concursul pe care l-am castigat a avut loc in 10 iunie, insa eu lucrez la Arhivele Nationale din anul 1998, perioada in care am acumulat ceva experienta. Sunt absolventa a Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Practic, dupa ce am terminat facultatea am fost incadrata la Serviciul Arhivistica Bistrita-Nasaud. Am calificare in domeniu, am parcurs mai multe cursuri de specializare si am sustinut teza de doctorat cu tema "Rolul fondurilor graniceresti de la infiintarea in 1850 pana la desfiintare in 1947", in 2004. Precizez ca dupa venirea comunistilor, fondurile graniceresti si-au pastrat statutul pe care il aveau pana in 1953.

Care este istoricul Arhivelor?

Directia Arhivelor Nationale este cea mai veche institutie a Romaniei care functioneaza. A fost infiintata prin Regulamentele Organice, in 1831 in Esara Romaneasca si in 1832 in Moldova. In Transilvania au fost infiintate odata cu Unirea din 1918, iar in 1920 s-a constituit comisia Arhivelor din Transilvania, formata din personalitati culturale transilvanene, ca Ioan Lupas Alexandru Lepadatu, iar dintre cele locale il amintim ca membru pe Iulian Martian, cu un rol semnificativ in strangerea documentelor despre istoria zonala, si nu numai.

Care sunt obiectivele pe care si le propune noul manager al institutiei?

Obiectivele mele, ca nou ...

Actualitate / stiri Actualitate10 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Accident feroviar cu 12 victime in tunelul nr. 1 Sieut-Monor - scenariu pentru testarea Planului Rosu de Interventie

Marti, 30 August 2016, ora 16:55

Accident feroviar cu 12 victime in tunelul nr. 1 Sieut-Monor - scenariu pentru testarea Planului Rosu de InterventieUn automotor multifunctional apartinand Regionalei C.F.R. Cluj-Napoca, Sectia L8 CFR Bistrita, care circula pe itinerariul Saratel - Deda si care avea la bord 10 lucratori, inaintea sosirii in halta C.F.R. Monor Gledin, din cauza unei rupturi de linie in interiorul tunelului nr. 1 Sieut - Monor, a deraiat si a lovit peretii laterali ai acestuia, la aproximativ 50 m fata de iesirea din tunel, pe directia N - NV, ceea ce a dus la prabusirea partiala a peretilor laterali ai tunelului, la avarierea garniturii si blocarea partiala a caii de rulare si a iesirii tunelului.

Tinand cont de numarul mare de victime si de faptul ca zona este greu accesibila, a fost activat de urgenta Planul Rosu de Interventie pentru judetul Bistrita-Nasaud, fiind mobilizate resursele necesare pentru gestionarea situatiei de urgenta date. Numarul victimelor a ajuns la 12, la cele 10 initiale s-au adaugat un membru al echipajelor de interventie de la SVSU Sieut si un trecator care a intrat neautorizat in tunelul inundat cu fum.

Odata evacuate din tunelul feroviar, victimele au fost transportate cu un elicopter, o autosenilata si o drezina spre PMA (Punctul Medical Avansat), amplasat la 400 de m fata de tunelul feroviar, unde a avut loc trierea victimelor si directionarea lor spre unitati spitalicesti.

Interventia a avut o coordonare unitara din partea Comandantului Operatiunilor de Salvare si a fost realizata de forte si mijloace din cadrul I.S.U.J. Bistrita-Nasaud, Inspectoratului de Politie Judetean ...

Actualitate / stiri Actualitate25 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Floarea Transilvaniei", donata municipalitatii

Marti, 30 August 2016, ora 11:53

"Floarea Transilvaniei", donata municipalitatiiSocietatea comerciala VRG S.A. Bistrita a inaintat Primariei Bistrita oferta de donatie a lucrarii denumite "Floarea Transilvaniei", creatie amplasata in fata Palatului Administrativ. Proiectul de Hotarare va fi supus la vot in cadrul sedintei Consiliului Local programate pentru miercuri.

"Prin adresa nr. 505/13.05.2016 si inregistrata la sediul Primariei municipiului Bistrita cu nr. 49.685/16.05.2016, Societatea Comerciala VRG S.A. Bistrita inainteaza oferta de donatie a lucrarii denumita , creatie realizata de sculptorul Patriciu Mateescu. In municipiul Bistrita s-au realizat lucrari de reabilitare si modernizare a zonei istorice, luandu-se in considerare si amenajarea Pietei Petru Rares, aceasta fiind situata in zona administrativa cea mai importanta a municipiului Bistrita. Avand in vedere oferta de donatie a S.C. VRG S.A. Bistrita, este necesara efectuarea platii pentru autentificarea actelor de donatie. Sumele necesare se vor suporta din bugetul local al municipiului Bistrita, Directia Patrimoniu", se explica in proiect.

Valoarea donatiei este de 45.000 de lei, potrivit documentatiei depuse la proiect. Fantana are o structura in forma de floare de crin, din fibra de sticla, cu o inaltime de 3,2 metri, si jeturi de spuma iluminate in rosu, galben si albastru.

Primaria a alocat pentru lucrarile din fata Palatului Administrativ suma totala de 197.000 de lei.

Iulia Bartha

Actualitate / stiri Actualitate12 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ambasadorul SUA, James D. Pettit, promotorul interesului rusesc?

Luni, 29 August 2016, ora 23:59

Ambasadorul SUA, James D. Pettit, promotorul interesului rusesc?Pe cand ni se intarisera cat de cat sufletele ca avem in Statele Unite ale Americii un aliat care poate sa ne sprijine si pentru idealul nostru national, iata ca a venit ca o bomba declaratia ambasadorului SUA la Chisinau, James D. Pettit, care a afirmat ca moldovenii nu sunt romani, ca istoria lor este altceva, limba lor este diferita de romana si ar trebui sa ramana stat suveran si independent.

James D. Pettit a fost diplomat la Moscova si vorbeste exact pe limba propagandei ruse, difuzandu-i ideile prin prestigiul dat de statutul de diplomat american. Nestiind ce sta in spatele declaratiei, ce intentie, ne intrebam: reprezinta declaratia punctul de vedere personal al diplomatului? Daca da, inseamna ca omul este un prost (in sensul teoriei despre prostie a rafinatului D.I. Suchianu), pentru ca neinformat nu poate fi in functia in care se gaseste. Prost inseamna in acest caz confundarea adevarurilor evidente cu punctul de vedere al propagandei moscovite si al mancurzilor de la Chisinau. Cum adica limba romana si moldoveneasca sunt doua limbi diferite? Cum, adicatelea, istoria Moldovei si a Romaniei sunt diferite?

Luand in considerare ipoteza ca e prost, cu toata stiinta de carte pe care o are - cica, vorbeste rusa, spaniola, germana si chineza mandarina - gasim ca nu stie sa discearna intre sursele de informare, si atunci nu ambasador la Chisinau ar trebui sa fie, ci la o stana, unde sa exerseze deosebirea casului de urda. Nu e nicio mare scofala ca vorbeste limbile ...

Actualitate / stiri Actualitate16 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ardeii, vinetele si gogosarii de Monor sunt la mare cautare

Luni, 29 August 2016, ora 16:55

Ardeii, vinetele si gogosarii de Monor sunt la mare cautareDesi au intrat doar de anul trecut pe piata legumicola a judetului, Ioan si Cristina Simionca sunt deja cunoscuti si apreciati pentru legumele pe care le cultiva. Chiar daca unii erau sceptici, Ioan si Cristina, prin multa munca au demonstrat ca si la Monor, zona submontana, se pot cultiva legume cu succes. Pentru a ajunge azi sa fie cautati si acasa, cei doi au pus si mult suflet in munca pe care o fac.

"Anul acesta am iesit chiar foarte repede cu marfa la piata, daca luam in calcul zona in care cultivam si lumea oarecum are unele semne de intrebare privind originea lor. Toata lumea spune ca astea nu se fac la noi. La Monor nu se poate face asa ceva. Asta fiind una dintre probleme. La inceput eram oarecum iritat, nervos, suparat. Mergeam in piata si vedeam lumea cum se uita la ardei si zicea ca nu sunt de aici si mergeau si cumparau de la olteni. Incet-incet s-au convins ca la Monor cultiv legume eco, naturale, frumoase si gustoase. In continuare mergem pe aceeasi linie. Anul viitor si peste doi ani nu o sa mai fie probleme pentru ca lumea incepe sa ne cunoasca si sa ne caute. Ne cauta in piata. Acum avem si mesele noastre rezervate in Piata Decebal. Suntem de gasit in zilele de marti si vineri, eu si sotia. Avem un baiat care ne ajuta la vanzari in fiecare zi", ne-a spus Ioan Simionca.

In aceasta perioada, gospodinele sunt ca furnicile, pun conserve de legume pentru iarna. "Cultivam o serie vasta de legume. Avem acum in perioada asta a anului o cerere foarte mare de ...

Actualitate / stiri Actualitate24 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Tircul" mare al Bistritei

Luni, 29 August 2016, ora 13:20

"Tircul" mare al BistriteiObserv cu amuzament, dar si cu tristete, modul in care se desfasoara marele eveniment al Bistritei: Targul Mare, Bistrita care ne iubeste sau cum doresc unii sa numeasca vechea si simpla manifestare cunoscuta de toata lumea sub numele de Zilele Bistritei.

Dincolo de faptul ca anul acesta sarbatoarea a picat in plina criza a gunoaielor, urmarind preferintele primarului Ovidiu Cretu in materie de evenimente si manifestari sunt tot mai sigur ca a suferit grave deceptii in copilarie pentru ca parintii nu l-au dus la circ sau la balciuri cu inghititori de sabii si scuipatori de foc. De asemenea, faptul ca n-a avut colectie de soldatei si posibilitatea de a urmari desene animate color cred ca si-a pus serios amprenta asupra lui. Doar asa se explica de ce, in ultima vreme, ne asalteaza tot mai des cu parade stradale cu dragoni, jonglerii cu foc, tobosari, personaje de desene animate si mascote de plus.

Totusi, mai exista o explicatie...

Programul tot mai anemic din ultimii ani al Zilelor Bistritei necesita mai multa animatie si agitatie inutila pentru a da impresia ca se intampla ceva in oras. Astfel, primarul simte, probabil, nevoia sa compenseze prin jocuri de glezna, focuri, lasere si luminite.

Numeroasele schimbari de organizare si brand ale zilelor orasului nu au adus, din pacate, si un plus calitativ.

Mutarea tarabelor cu marfuri, bere si mici in Heidenfeld poate parea o idee buna pentru unii, care nu agreeaza astfel de activitati in centrul orasului. Dar faptul ca ...

Life Show / stiri Life Show1 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Primarul Bistritei, Ovidiu Cretu, isi angajeaza consilieri

Luni, 29 August 2016, ora 13:20

Primarul Bistritei, Ovidiu Cretu, isi angajeaza consilieriIn cadrul sedintei Consiliului Local programate pentru miercuri, alesii locali vor supune la vot un proiect de Hotarare privind infiintarea Cabinetului Primarului, ca si compartiment distinct in cadrul aparatului de specialitate al edilului-sef al orasului. Potrivit legii, primarul Ovidiu Cretu poate angaja in cabinetul propriu patru persoane.

"Propunem infiintarea Cabinetului Primarului, cu un numar de patru posturi de natura contractuala, cu nivel de studii superioare de lunga durata, prevazute a fi ocupate pe perioada determinata, respectiv pe durata mandatului primarului", se explica in proiect.

Functiile vor fi ocupate de doi inspectori de specialitate gr. I A si de doi inspectori de specialitate debutanti.

Aflat la cel de-al treilea mandat, primarul Ovidiu Cretu nu a avut pana acum un cabinet propriu.

Iulia Bartha

Life Show / stiri Life Show3 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Tircul" mare al Bistritei

Luni, 29 August 2016, ora 13:20

"Tircul" mare al BistriteiObserv cu amuzament, dar si cu tristete, modul in care se desfasoara marele eveniment al Bistritei: Targul Mare, Bistrita care ne iubeste sau cum doresc unii sa numeasca vechea si simpla manifestare cunoscuta de toata lumea sub numele de Zilele Bistritei.

Dincolo de faptul ca anul acesta sarbatoarea a picat in plina criza a gunoaielor, urmarind preferintele primarului Ovidiu Cretu in materie de evenimente si manifestari sunt tot mai sigur ca a suferit grave deceptii in copilarie pentru ca parintii nu l-au dus la circ sau la balciuri cu inghititori de sabii si scuipatori de foc. De asemenea, faptul ca n-a avut colectie de soldatei si posibilitatea de a urmari desene animate color cred ca si-a pus serios amprenta asupra lui. Doar asa se explica de ce, in ultima vreme, ne asalteaza tot mai des cu parade stradale cu dragoni, jonglerii cu foc, tobosari, personaje de desene animate si mascote de plus.

Totusi, mai exista o explicatie...

Programul tot mai anemic din ultimii ani al Zilelor Bistritei necesita mai multa animatie si agitatie inutila pentru a da impresia ca se intampla ceva in oras. Astfel, primarul simte, probabil, nevoia sa compenseze prin jocuri de glezna, focuri, lasere si luminite.

Numeroasele schimbari de organizare si brand ale zilelor orasului nu au adus, din pacate, si un plus calitativ.

Mutarea tarabelor cu marfuri, bere si mici in Heidenfeld poate parea o idee buna pentru unii, care nu agreeaza astfel de activitati in centrul orasului. Dar faptul ca ...

Life Show / stiri Life Show2 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

(FOTO) Distractie la cote maxime in prima zi de sarbatoare a comunei Sant

Luni, 29 August 2016, ora 11:56

(FOTO) Distractie la cote maxime in prima zi de sarbatoare a comunei SantMuzica de buna calitate cu artisti speciali, delicatese culinare pe saturate, intr-un cuvant distractie. Aceasta a fost atmosfera care a domnit, duminica, pe platoul din fata salii de sport a comunei Sant, in prima zi de sarbatoare a localitatii. Vremea buna a adunat sute de localnici, si nu numai, la o sarbatoare ce a ajuns in acest an la cea de-a treia editie.

Inainte de a da oficial startul manifestarilor, primarul comunei Sant, inginerul Ioan Szabo, a marturisit ca isi doreste ca acest eveniment sa fie o reusita. "Vreau sa multumesc Consiliului Local si agentilor economici care au fost alaturi de noi, administratia locala, in stradania de a oferi conditii santenilor, invitatilor si prietenilor veniti de departe sa se adune laolalta, sa se distreze si sa discute despre viata de zi cu zi. Acesta, ca un semn al respectului pe care il purtam cetatenilor, care prin munca lor mentin prestigiul comunei. Totodata, ma folosesc de acest prilej pentru a multumi presedintelui Consiliului Judetean, Radu Moldovan, aici de fata, pentru sprijinul constant acordat pentru modernizarea comunei. Cu increderea ca vom continua sa realizam lucruri frumoase in comuna Sant, vreau sa asigur intreaga comunitate de toata pretuirea si dragostea mea. Bunul Dumnezeu sa va dea sanatate la toti!", a spus primarul Ioan Szabo

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean, Radu Moldovan, s-a aratat mandru si onorat sa participe la sarbatorile Santului: "E o mare bucurie pentru mine sa fiu alaturi de ...

Actualitate / stiri Actualitate23 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Omagiu grafic adus Bistritei de elevi de la Chisinau

Luni, 29 August 2016, ora 11:55

Omagiu grafic adus Bistritei de elevi de la ChisinauElevii moldoveni de la Liceul "Principesa Natalia Dadiani" din Chisinau participanti la un proiect comun cu Liceul "Corneliu Baba" din Bistrita au fost impresionati de centrul istoric al municipiului nostru si, sub indrumarea profesorilor coordonatori Marian Coman si Petra Baciu (Romania), Elena Maritoi si Cristina Trif (Moldova), au realizat un set de lucrari expuse in prezent in Biserica Evanghelica.

Grafica elevilor surprinde perspectiva proaspata a sensibilitatii tinerilor si este, intr-un anumit fel, o contrapondere la uriasele tablouri ale pictorului Eugen Tautu, aflate pe simeze, cum se spune, de mai multe luni.

Potrivit lui Vasile Gatlan, coordonatorul proiectului din partea moldoveneasca, lucrarile sunt omagiul pe care elevii l-au adus, prin priceperea lor, orasului de care s-au atasat sufleteste si in care au promis sa revina si individual.

Life Show / stiri Life Show2 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

De la "ne trebuie Ardealul", la "ne trebuie Romania"

Duminica, 28 August 2016, ora 16:52

De la "ne trebuie Ardealul", la "ne trebuie Romania"S-au implinit, in 27 august, o suta de ani de la intrarea Regatului Romaniei in Primul Razboi Mondial, dupa doi ani de neutralitate si negocieri pragmatice care tinteau intrarea Transilvaniei, leaganul poporului roman, in componenta unitatii statale reprezentate de asezarea impreuna a Moldovei si Esarii Romanesti, sub aceeasi coroana. Este de notat ca regele Carol I semnase in 1883 un tratat secret de alianta cu Austro-Ungaria si Germania, care prevedea intrarea Romaniei in razboi alaturi de Puterile Centrale si, in consecinta, ramanerea Transilvaniei pe mai departe ca parte instrainata a romanimii si sangeranda, prin desprinderea din trupul fostei Dacii. Este explicabila duritatea rasfranta din tratatul secret asupra lui Mihai Eminescu, luptatorul atat de hotarat pentru desprinderea Transilvaniei din Imperiul Austro-Ungar. Sunt tot mai multe opiniile care sustin ca de aici s-ar trage eliminarea sa din viata publica si tratamentul cu mercurul toxic care l-a trimis pe cealalta lume.

Fara a face apel la statistici, e usor de presupus ca armata nu avea dotarea tehnica pentru a infrunta Germania si Austro-Ungaria, dar oastea era formata din popor, din taranii majoritari, care erau "talpa tarii", care tineau tara si tara se baza pe ei.

Au trecut Carpatii soldatii din afara arcului carpatic cu o determinare, cu o credinta in ce trebuie sa fie Romania, incat, asezata in cant, ne spune si azi: ,,Ne trebuie Ardealul, de-ar fi sa ne-ngropam de vii!". Ce a urmat, se cunoaste: ...

Actualitate / stiri Actualitate27 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Sore si Connect-R, de neuitat la Targ

Duminica, 28 August 2016, ora 13:20

Sore si Connect-R, de neuitat la TargSambata, in cea de a patra seara a Targului Mare al Bistritei, pe scena de pe pietonal a inceput, la ora 21.00, recitalul sustinut de Sore, intr-o tinuta care o aminteste prin aparenta pe Sally Carr, de la Middle of Road, de altadata. Albul vestimentar a transmis sugestii de puritate si sensibilitate, iar vocea si jocul scenic au constituit o incantare pentru spectatori, care au putut urmari cele mai bune melodii ale repertoriului artistei. La aparitia sa pe scena, la ora 22.00, Connect-R a fost primit cu entuziasm, aplauze, si artistul a intretinut interesul pentru recital permanent, cu melodii ritmate, cu un joc scenic plin de energie si cu o apetenta pentru spectacol. Probabil ca, invocand cuvintele lui Ilie Cleopa, a vrut sa dea si o conotatie mistica prestatiei sale si, astfel, sa adjudece intru totul sufragiile publicului. In orice caz, publicul bistritean, numeros, a aratat ca stie sa faca atmosfera pentru concert si sa-i stimuleze, astfel, pe artisti.

Sport / stiri Sport2 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ne apropiem de o razmerita mondiala

Duminica, 28 August 2016, ora 13:20

Ne apropiem de o razmerita mondialaMai multi termeni vocali, scrisi si expresii sunt determinante pentru Romania si viitorul ei, de 26 de ani pana astazi:

"Sa facem totul..." - de la tov. Nicolae Ceausescu;

"Am implementat, sa implementam..." - de la Ion Iliescu, decembrie 1989;

"Sa nu aducem atingere..." - de la Dan Martian;

"Trebuie sa fim atenti"... - de la Andronache, un jurnalist;

"Va spun drept, sa traiti!"... - de la tovarasul Traian Basescu;

"Vom face..., avem performanta..." - de la Victor Ponta;

"Sunt vioaie" - de la Elena "Nuti" Udrea (spaima Constitutiei);

"Sa facem o Romanie pentru noi"... - de la Klaus Iohannis.

Cred ca toti acesti indivizi si individe, cu aere de vedete politice, ar avea ori au nevoie de cate un "supozitor natural" - ca la turcii lui Retard Erdogan, ma rog... Recep... - pentru ca tocmai unii dintre ei, ai nostri si supusii lor, au hotarat sa se valideze intre ei. Asa, pe rand. Incepand din 1965. Iar de atunci tot asa o ducem: Cu "ar trebui", cu "o sa realizam", cu "sa facem"...

Tabloul politic romanesc din 1989 pana in prezent este deplorabil, dezamagitor. Nicodata nu mi-am inchpuit ca vom ajunge intr-o astfel de stare. Romania a ajuns un fel de nimic. Cred ca existam numai pentru ca, incet-incet, ne-am invatat cu un trai la limita.

Am mai spus-o si repet (dar oricum nu m-a luat nimeni in seama): buba Romanie a inceput cu Ion Iliescu, cu Petre Roman, Silviu Brucan si cu Mugur Isarescu.

Am observat ca nu da nimeni doi bani pe "scrisele" mele (vorba unui prieten)... ...

Sport / stiri Sport7 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Poftiti de va dedulciti cu numarul XIV din noua serie a "Arhivei Somesene"

Duminica, 28 August 2016, ora 11:52

Poftiti de va dedulciti cu numarul XIV din noua serie a "Arhivei Somesene"De curand, a vazut lumina tiparului cel de-al XIV-lea numar din noua editie a prestigioasei reviste literare, culturale si istorice "Arhiva Somesana", publicatie ingrijita si promovata de Muzeul Graniceresc Nasaudean, in colaborare cu Universitatea "Babes-Bolyai" si Institutul de Istorie "George Barit" din Cluj-Napoca. Lucrarea are 380 de pagini, avandu-i drept referenti de specialitate pe profesorii Francesco Guida de la Universitatea "Roma Tre" din Roma, Ardian Ndreca - Universitatea Pontificala "Urbaniana" din Roma, Jakov Kulici - Institutul Pontifical din Roma, precum si pe profesorii universitari clujeni Nicolae Bocsan si Toader Nicoara, in timp ce colegiul redactional este coordonat de istoricul Lucian Vaida, directorul Muzeul Graniceresc Nasaudean, si de Mirela Andrei de la Institutul de Istorie "George Barit".

Volumul cuprinde mai multe lucrari de cercetare, structurate pe patru capitole. Primul dintre acestea este intitulat: "Tara Nasaudului - istorie si cultura", fiind deschis de "Aspecte ale Revolutiei de la 1848-1849 in circularele vicarului Macedon Pop" de profesorul de istorie Doru Mati. Reputatul cercetator Adrian Onofreiu vine cu doua interesante materiale despre liceul graniceresc nasaudean: "Gimnaziul nasaudean - inceputuri", respectiv "La cumpana veacurilor si vremurilor. Leon Scridon senior, in apararea averilor si a liecului granicersec nasaudean". Tot in acest capitol ne sunt relevate portretele unor eroi care au luptat in Primul Razboi Mondial, din ...

Actualitate / stiri Actualitate29 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Poeme de Maria Pop Ujica

Sambata, 27 August 2016, ora 16:54

Poeme de Maria Pop UjicaLa Editura Charmides din Bistrita a aparut volumul de poeme "Sub imperiul clipei", de Maria Pop Ujica. Cartea a fost lansata la Centrul Sinagoga Bistrita.

In asistenta unui public numeros si interesat, cartea poetei a fost prezentata de scriitorii Virgil Ratiu, Alexandru Cristian Milos si Menut Maximinian. A vorbit despre volumul "Sub imperiul clipei" si parintele-profesor Vasile Feier.

Cartea Mariei Pop Ujica are in cuprins mai multe parti. Trece in "drumul" ei copilaria, adolescenta, parintii, prietenii, dar si "istoria" in care a trait. Nu lipsesc poeziile si poetii cu care Maria Pop Ujica s-a intalnit de-a lungul traseului, unul propriu, bine personalizat, bine reliefat.

Capitolul de haiku ii aduce poetei o prospetime aparte.

"Sub imperiul clipei" beneficiaza si de transpuneri ale versurilor in limba franceza, realizate de poetul Florin Avram. De asemenea, paginile sunt insotite din loc in loc de crochiuri realizate de artistul plastic Marcel Lupse.

Pe scena de la Sinagoga a urmat un spectacol de poezie si muzica, sustinut de actrita Camelia Dinca Ion, "Evocari nostalgice", dupa versuri din cartea propusa. Regia si scenariul recitalului au fost semnate de Emil Teodorescu.

Life Show / stiri Life Show6 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Literatura, "cetate in cetate", de Targul cel Mare al Bistritei

Vineri, 26 August 2016, ora 23:59

Literatura, "cetate in cetate", de Targul cel Mare al BistriteiIn cadrul Targului Mare al Bistritei, la Palatul Culturii, in sala Appassionata a avut loc vineri, de la ora 11.00, dezbaterea Literatura, cetate in cetate, organizata de Societatea Conexiuni a Scriitorilor Bistriteni. Intalnirea a fost deschisa de directorul Centrului Cultural Municipal George Cosbuc, prof. dr. Dorel Cosma, care a rostit cuvantul de salut adresat celor prezenti, apoi presedintele societatii amintite, Elena M. Cimpan, a transmis bucuria colegilorpentru prezenta prof.univ. dr. Andrei Marga, scritorilor Aurel Rau, Anca Sarghie, Ioan Radu Vacarescu-presedintele filialei Sibiu a Uniuni Scriitorilor Romani, alaturi de care, directorul Centrului Judetean pentru Cultura, dr. Gavril Esarmure, managerul dr. Alexandru Uiuiu, si scriitori,membri ai societatii.

Elena M. Cimpan a vorbit despre realizarile societatii: 7 antologii bilingve de poezie lansate in strainatate, 2 antologii-una de proza si alta de poezie, apoi antologia de la zece ani de activitate Conexiuni si revista care poarta acelasi nume si a implinit zece ani de aparitie.

Provocat la cuvant, filosoful Andrei Marga a vorbit despre miscarea culturala bistriteana, cu revistele pe care le publica, mai multe, pentru care a sugerat concentrarea in una mai puternica, vizibila. Marga a accentuat faptul ca Bistrita a dat performeri culturali de varf si i-a amintit pe nasaudenii George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Grigore Moisil, alaturi de dascalii nasaudeni care au tradus printre primii romani Platon din greaca. In ...

Life Show / stiri Life Show7 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Patru bistriteni mesteresc la o dracovenie pe patru roti, ca s-o impinga la vale la "Red Bull Soapbox" din Cluj-Napoca

Vineri, 26 August 2016, ora 16:54

Patru bistriteni mesteresc la o dracovenie pe patru roti, ca s-o impinga la vale la "Red Bull Soapbox" din Cluj-Napoca"DUM DUMmies" este echipa care va reprezenta judetul nostru, cu mandrie si un dram de necesara si benefica inconstienta, la "Red Bull Soapbox", un fel de cursa a trasnitilor cu vehicule improvizate, ce va avea loc pe 3 septembrie, la Cluj-Napoca.

"O echipa din Bistrita-Nasaud a ajuns pe lista de start pentru cea mai trasnita goana pe patru (sau mai putine) roti. Adica, acestia sunt cam cei mai smecheri si mai tacaniti piloti de curse urbane din tara. Marea cursa va avea loc pe 3 septembrie, in Parcul Colina din Cluj-Napoca, incepand cu ora 11.00 si are numele de ", se explica intr-un comunicat de presa al organizatorilor.

Echipa este formata din Adrian Mizgan (capitan echipa), Alexandru Jucan, Tudor Tcaciuc si Victor Livadaru, iar reteta lor pentru un impact garantat este urmatoarea: sasiu din profile metalice, caroserie din panouri de tabla, 4 roti si multa vopsea galbena.

" este un bal mascat al curselor auto, spun unii, un Halloween pe roti, conform altora. Noi spunem ca este un Grand Prix unde soferii amatori se urca la volanul unor vehicule artizanale, care functioneaza pe baza de curaj, gravitatie si un pic de Red Bull. De fapt, cele mai importante unelte din cutia lor sunt creativitatea si bucuria competitiei. Si, bineinteles, setea de viteza. Acest eveniment unic de racing nemotorizat e o provocare si pentru soferii experimentati, si pentru amatorii care sunt in stare sa deseneze si sa construiasca niste grozavenii cu roti si sa concureze contratimp intr-o cursa la ..

Actualitate / stiri Actualitate31 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Serile de la Casa Poetului", sub semnul bucuriei intru poezie si al solidaritatii profesionale

Vineri, 26 August 2016, ora 16:54

"Serile de la Casa Poetului", sub semnul bucuriei intru poezie si al solidaritatii profesionaleSub generoasa cupola a "Serilor de la Casa Poetului", coordonate de directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc", Ioan Pintea, si organizate nemijlocit de David Dorian, Angela Costin, Gabriela Molnar si Alina Diana Pop, s-a desfasurat, joi, cea de a patra seara de lectura la filiala ,,Andrei Muresanu".

Cei prezenti au putut asculta texte de Dorina Manu (poezie), dr. Alexandru Uiuiu (proza), George Vasile Dancu (poezie), Melania Cuc (poezie), Rodica Fercana (poezie), Veronica Stir (poezie), Vasile Gaurean (poezie), Iacob Naros (consideratii despre Liviu Rebreanu), Icu Craciun (traducerea sonetului LXVI de Shakespeare), dr. Vasile V. Filip (despre o carte care valorifica motive mitice ale folclorului de la Budac) si Stefan Vescari (poezie). In partea de inceput a sirului lecturilor a avut loc un foarte frumos recital folk, sustinut de Alexandra Sidor, pe versuri proprii, ceea ce aratat o foarte interesanta artista pe calea confirmarii.

Scriitorul David Dorian a amintit in mai multe randuri aspecte ale operei si vietii lui Andrei Muresanu, poetul pasoptist care a copilarit in curtea casei in care s-au desfasurat recitalurile de poezie si de la a carui nastere se implinesc in acest an doua secole.

Lecturile si ambianta muzicala au compus o atmosfera foarte placuta de comunicare si solidaritate, exact ceea ce si-au propus organizatorii in invitatia adresata liber creatorilor, de a citi ceea ce scriu si de a-si exprima framantarile creatoare.

Life Show / stiri Life Show8 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Rugaciune ecumenica la trei ani de la ,,Declaratia de la Bistrita"

Vineri, 26 August 2016, ora 13:21

Rugaciune ecumenica la trei ani de la ,,Declaratia de la Bistrita"La Biserica Evanghelica CA a avut loc joi, de la ora 17.00, o rugaciune ecumenica la care au participat protopopii Alexandru Vidican (Biserica Ortodoxa), Ioan Vasile Frisan (Biserica Greco-Catolica), Johann Dieter Krauss (paroh Biserica Evanghelica CA Bistrita), Andras Peter (paroh Biserica Reformata Bistrita), Toth Zoltan (pastorul evanghelic Bistrita). Au fost prezenti, primarul Bstritei, Ovidiu Cretu, viceprimarul Adrian Gelu Muthi si administratorul municipiului George Avram, alaturi de care credinciosi de mai multe confesiuni.

A fost amintit momentul semnarii "Declaratiei de la Bistrita" din 25 august 2013, de catre mitropolitul Andrei arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, , episcopul Bisericii Evanghelice C A, Reinhart Guib, episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Kato Bela, reprezentat atunci de consilierul episcopal Kovacs Istvan, arhiepiscop romano-catolic Gyorgy Jakubinyi, reprezentat de monsienorul Gered Peter, paroh romano-catolic la Bistrita, episcopul Bisericii Evanghelice-Lutherane, Adorjani Dezso, reprezentat prin decanul Koncze Arpad. Esenta ,,Declaratiei" a fost evitarea atacurilor, relatii principiale bazate pe bua credinta.

A fost rostita ,,Rugaciunea Domneasca"-,,Tatal Nostru" in limbile romana, maghiara si germana, preotii si laicii find prinsi de maini in semn de solidaritate, de fratie intru Hristos.

Despre atmosfera ...

Life Show / stiri Life Show3 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Rugaciune ecumenica la trei ani de la ,,Declaratia de la Bistrita"

Vineri, 26 August 2016, ora 13:21

Rugaciune ecumenica la trei ani de la ,,Declaratia de la Bistrita"La Biserica Evanghelica CA a avut loc joi, de la ora 17.00, o rugaciune ecumenica la care au participat protopopii Alexandru Vidican (Biserica Ortodoxa), Ioan Vasile Frisan (Biserica Greco-Catolica), Johann Dieter Krauss (paroh Biserica Evanghelica CA Bistrita), Andras Peter (paroh Biserica Reformata Bistrita), Toth Zoltan (pastorul evanghelic Bistrita). Au fost prezenti, primarul Bstritei, Ovidiu Cretu, viceprimarul Adrian Gelu Muthi si administratorul municipiului George Avram, alaturi de care credinciosi de mai multe confesiuni.

A fost amintit momentul semnarii "Declaratiei de la Bistrita" din 25 august 2013, de catre mitropolitul Andrei arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, , episcopul Bisericii Evanghelice C A, Reinhart Guib, episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Kato Bela, reprezentat atunci de consilierul episcopal Kovacs Istvan, arhiepiscop romano-catolic Gyorgy Jakubinyi, reprezentat de monsienorul Gered Peter, paroh romano-catolic la Bistrita, episcopul Bisericii Evanghelice-Lutherane, Adorjani Dezso, reprezentat prin decanul Koncze Arpad. Esenta ,,Declaratiei" a fost evitarea atacurilor, relatii principiale bazate pe bua credinta.

A fost rostita ,,Rugaciunea Domneasca"-,,Tatal Nostru" in limbile romana, maghiara si germana, preotii si laicii find prinsi de maini in semn de solidaritate, de fratie intru Hristos.

Despre atmosfera ...

Life Show / stiri Life Show9 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

FC Bistrita a fost repartizata in seria a V-a din esalonul al treilea al fotbalului romanesc, cu start pe pe 2 septembrie. Vezi programul turului

Vineri, 26 August 2016, ora 11:53

FC Bistrita a fost repartizata in seria a V-a din esalonul al treilea al fotbalului romanesc, cu start pe pe 2 septembrie. Vezi programul turuluiPromovata in aceasta vara in Liga a III-a, dupa barajul cu sucevenii de la Falticeni, FC Bistrita si-a aflat joi adversarii si traseul din editia de campionat 2016-2017, in urma tragerii la sorti gazduita de Casa Fotbalului FRF. Bistritenii au fost repartizati in seria a V-a, formata din 15 echipe. Ca si in sezonul precedent, competitia se va desfasura in sistem fiecare cu fiecare, tur si retur, prima etapa fiind programata pe 2 si 3 septembrie 2016, de la ora 17.00. Pana la mijlocul saptamanii viitoare, FRF asteapta in continuare cereri din partea cluburilor care doresc sa-si desfasoare meciurile pe teren propriu vineri, nu sambata, atunci cand e data oficiala a meciurilor din Liga 3. Cererile trebuie sa fie bine motivate (pe acel teren urmeaza sa joace in acelasi timp si alte echipe, formatia secunda, de juniori sau Elita) sau sa fie sustinute de avizul AJF din judetul respectiv. Deocamdata, in primul meci, pe 2 septembrie, FC Bistrita va primi vizita clujenilor de la Unirea Jucu. Iata componenta si programul turului pentru seria a V-a din Liga a III-a:

ACS Comunal Recolta Dorolt

Viitorul Ulmeni

AFC Hermannstadt

FC Bistrita

Avantul Reghin

Metalurgistul Cugir

Unirea Jucu

Sanatatea Cluj

ACS Comuna Recea

CS Iernut

CS Osorhei

Unirea Dej

FC Zalau

Gaz Metan Medias II

ASA Targu Mures II

ETAPA 1

CS Iernut - ASA Targu Mures II

Avantul Reghin - Metalurgistul Cugir

Viitorul Ulmeni - CS Osorhei

FC Bistrita - Unirea Jucu

Recolta Dorolt - ACS Comuna Recea

Gaz Metan ...

Actualitate / stiri Actualitate35 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

,,New Divine", la Targul Bistritei

Vineri, 26 August 2016, ora 11:53

,,New Divine", la Targul BistriteiTrupa ,,New Divine" din Portland, Statele Unite, a sustinut joi, de la 18.00, un concert pe scena de pe Pietonalul din centrul municipiului. A fost anuntat un concert de muzica crestina si la inceput publicul a fost restrans, dar muzica prezentata a fost una moderna, la toate ,,incheieturile". Despre modul de a-L slavi pe Dumnezeu se poate discuta si, cu certitudine, despartirea noastra de ei este, ca slujire, certa.

Precizam ca au aratat entuziasm pentru muzica maturi, actuali si fosti rockeri.

Life Show / stiri Life Show5 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Maraton de concerte rock in Schullerwald, la Gala Bistrita Rock

Joi, 25 August 2016, ora 23:59

Maraton de concerte rock in Schullerwald, la Gala Bistrita RockPadurea Schullerwald gazduieste joi seara un maraton de concerte rock. Seria de concerte face parte din Gala Bistrita Rock, integrata anul acesta in Targul Mare al Bistritei. Nu mai putin de sase trupe urca pe scena din Schullerwald, care promit sa intretina atmosfera pana la miezul noptii.

Rockul a rasunat joi seara in Padurea Schullerwald, care a gazduit Gala Bistrita Rock, eveniment care se desfasoara deja de cati ani in mijlocul naturii.

Anul acesta Gala Bistrita Rock a fost integrata in Targul Mare al Bistritei si a debutat cu o parada moto, cei prezenti la concerte putand admira adevarate bijuterii pe doua roti chiar in padurea parc.

Nu mai putin de 6 trupe urca joi pe scena din Schullerwald, iar distractia inceputa la ora 18:00 nu pare sa se termine mai devreme de miezul noptii. Responsabili de asta sunt trupele EMP, AC DC Tribute, Bronx, Vespera, Dirty Shirt si Kempes.

Doar cateva sute de amatori ai genului au luat pare la seria de concerte rock din Schullerwald, asta poate pentru ca in oras se mai desfasoara si alte evenimente culturale si muzicale in cadrul Targului Mare al Bistritei.

Bianca Sara

Actualitate / stiri Actualitate32 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ce puteti cumpara de la targul de langa Biserica Evanghelica

Joi, 25 August 2016, ora 16:54

Ce puteti cumpara de la targul de langa Biserica EvanghelicaZeci de comercianti, majoritatea din judetul nostru, ii asteapta pe bistriteni sa isi cumpere cele necesare din produsele expuse spre vanzare, la casutele din lemn aflate langa Biserica Evanghelica.

Targul din centrul istoric si-a deschis portile inca de miercuri, iar bistritenii sunt asteptati sa vina si sa achizitioneze produse pana duminica, cand se incheie "Targul Mare al Bistritei".

Aici, producatorii, majoritatea din judetul nostru, ii imbie pe bistriteni cu diverse delicatese: cornulete si prajituri, miere, dulceturi si siropuri preparate dupa retete una si una.

Pentru domni, comerciantii au pregatit "Esuica cu margele de Salva" sau vin de Lechinta, doua produse la mare cautare. Nu lipsesc nici hainele traditionale romanesti realizate de Virginia Linul si nici bijuteriile lucrate manual de artisti iscusiti.

Totodata, producatorii au expus spre vanzare si diverse obiecte din ceramica, pictate manual, haine si papuci crosetati, precum si goblenuri.

Asadar, daca doriti sa cumparati unul dintre aceste produse, sunteti asteptati la targ!

Iulia Bartha

Actualitate / stiri Actualitate24 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

La Bistrita a fost inaugurat cel mai mare Centru Expozitional Documentar din tara

Joi, 25 August 2016, ora 16:54

La Bistrita a fost inaugurat cel mai mare Centru Expozitional Documentar din taraIn imobilul de pe strada ,,Liviu Rebreanu" nr. 23 a fost inaugurat joi, incepand cu ora 10.00, Centrul Expozitional Documentar cu participarea primarului Municipiului Bistrita, Ovidiu Teodor Cretu, si viceprimarului Adrian Gelu Muthi. Coordonarea evenimentului a apartinut directorului Centrului Cultural Municipal ,,George Cosbuc", prof. dr. Dorel Cosma, cel care a implinit astfel un proiect mai vechi de asezare intr-un spatiu adecvat a uriasului fond documentar sportiv si cultural, adunat pe parcursul mai multor decenii de profesorul Vasile Jimborean. A doua componenta a Centrului este fondul de filatelie de care se ocupa Mircea Calu, ,,parintele filateliei la Bistrita", cum a fost numit in cadrul evenimentului.

Directorul Cosma, in subordonarea caruia se afla Centrul Expozitional de Documentare, parte a Centrului Cultural Municipal ,,George Cosbuc", i-a condus pe cei prezenti prin cele trei saloane, aflate la primul etaj: unul de trofee culturale, altul de trofee sportive si un salon de filatelie. In prezentarea sa, directorul Cosma a aratat ca fondul documentare isi are punctul de inceput in anul 1950, si de atunci profesorul Jimborean a colectionat cu rara pasiune si fisat evenimente si personalitati, astfel ca, in decursul timpului s-a constituit fondul unic in tara ca dimensiune, urmat, dupa unele opinii de cel din Craiova. Bistritenii si vizitatorii din alte parti vor putea vedea saloanele cu trofee, dar si expozitia cu personalitati culturale si sportive aranjate pe ...

Life Show / stiri Life Show5 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

,,Turcul plateste"

Joi, 25 August 2016, ora 13:21

,,Turcul plateste"Dintr-un unghi de vedere, relatiile dintre NATO si Rusia ajunsesera la o veritabila incordare si varful de lance, cum se spune, ,,paratraznetul" acelor tensiuni a fost Turcia. Doborarea avionului rusesc care ,,presta" in Orientul Mijlociu, via Siria, a fost maximul crizei, urmat de racirea relatiilor intre Rusia si Turcia.

Presiunea rusa trebuie pusa in relatie directa cu gospodarirea influentei in Marea Neagra la care NATO emitea pretentii prin Romania si Bulgaria, ultima, inclinand steagul si neavand chef sa le fie bombardate campurile cu materia prima pentru muraturi. A venit atat de discutata lovitura de stat din Turcia si situatia s-a schimbat radical; a intervenit, parca o reasezare a ,,energiilor" in zona. In fond impacarea dintre Putin si Erdogan, se vede, nu se traduce grabit printr-o extragere a puternicei Turcii din pactul NATO si deocamdata are rolul unui lubrifiant intre cele doua tabere militare car, avand intelegerile lor ca intre superputeri, isi amintesc ca da bine, din vreme in vreme, exhibarea unei fete belicoase a relatiilor dintre cele doua state.

De fapt, relativul calm, care poate fi de durata, acum cand lumea parca asteapta reasezarea Turciei, s-a realizat ca si cum s-ar fi diminuat rezerva de ,,praf de pusca" de la linia de ,,contact" dintre domeniile pe care le stapanesc Erdogan si Putin; nu mai prea exista indoieli ca ambele state au aparente unor guvernari totalitare. Este destul de vizibila neutralizarea Turciei prin contactul cu Rusia, SUA ...

Life Show / stiri Life Show5 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

La Bistrita a fost inaugurat cel mai mare Centru Expozitional Documentar din tara

Joi, 25 August 2016, ora 13:20

La Bistrita a fost inaugurat cel mai mare Centru Expozitional Documentar din taraIn imobilul de pe strada ,,Liviu Rebreanu" nr. 23 a fost inaugurat joi, incepand cu ora 10.00, Centrul Expozitional Documentar cu participarea primarului Municipiului Bistrita, Ovidiu Teodor Cretu, si viceprimarului Adrian Gelu Muthi. Coordonarea evenimentului a apartinut directorului Centrului Cultural Municipal ,,George Cosbuc", prof. dr. Dorel Cosma, cel care a implinit astfel un proiect mai vechi de asezare intr-un spatiu adecvat a uriasului fond documentar sportiv si cultural, adunat pe parcursul mai multor decenii de profesorul Vasile Jimborean. A doua componenta a Centrului este fondul de filatelie de care se ocupa Mircea Calu, ,,parintele filateliei la Bistrita", cum a fost numit in cadrul evenimentului.

Directorul Cosma, in subordonarea caruia se afla Centrul Expozitional de Documentare, parte a Centrului Cultural Municipal ,,George Cosbuc", i-a condus pe cei prezenti prin cele trei saloane, aflate la primul etaj: unul de trofee culturale, altul de trofee sportive si un salon de filatelie. In prezentarea sa, directorul Cosma a aratat ca fondul documentare isi are punctul de inceput in anul 1950, si de atunci profesorul Jimborean a colectionat cu rara pasiune si fisat evenimente si personalitati, astfel ca, in decursul timpului s-a constituit fondul unic in tara ca dimensiune, urmat, dupa unele opinii de cel din Craiova. Bistritenii si vizitatorii din alte parti vor putea vedea saloanele cu trofee, dar si expozitia cu personalitati culturale si sportive aranjate pe ...

Life Show / stiri Life Show6 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Muzica si voie buna in Heidenfeld

Joi, 25 August 2016, ora 13:20

Muzica si voie buna in HeidenfeldBistritenii s-au adunat in numar mare, miercuri seara, si in Heidenfeld, unde au avut loc spectacole sustinute de ansambluri si interpreti de muzica populara. Oamenii s-au racorit cu o bere rece si au gustat din bunatatile pregatite pe gratare.

Timp de cinci zile, de miercuri si pana duminica, bistritenii sarbatoresc Zilele orasului, ce se desfasoara anul acesta sub numele de "Targul Mare al Bistritei".

Daca pe Pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc miercuri seara deschiderea evenimentului, la Viisoara, oamenii au asistat la spectacole de muzica populara si au gustat din bunatatile pregatite pe gratare de comercianti.

In Heidenfeld au venit, ca in fiecare an, zeci de comercianti, care si-au expus marfa spre vanzare. Cei interesati pot cumpara de aici de la diverse bunatati dulci si pana la oale si obiecte din ceramica. Nu lipsesc nici masinutele si linghispirele pentru cei mici si nu numai.

Joi, pe scena vor urca numeroase ansambluri folclorice, dar si solistii vocali Petre Petruse, Marioara Sigheartau, Ionela Lechintan, Elena Rusu, David Viorel, Ionut Zegrean, Anamaria Marti, Teodora Simionca, Cristina Livia Scurtu, Cornelia Hoha, Alexandra Turcu, Malina Pop si Larisa Bozbici.

Iulia Bartha

Life Show / stiri Life Show10 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Muzica si voie buna in Heidenfeld

Joi, 25 August 2016, ora 13:20

Muzica si voie buna in HeidenfeldBistritenii s-au adunat in numar mare, miercuri seara, si in Heidenfeld, unde au avut loc spectacole sustinute de ansambluri si interpreti de muzica populara. Oamenii s-au racorit cu o bere rece si au gustat din bunatatile pregatite pe gratare.

Timp de cinci zile, de miercuri si pana duminica, bistritenii sarbatoresc Zilele orasului, ce se desfasoara anul acesta sub numele de "Targul Mare al Bistritei".

Daca pe Pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc miercuri seara deschiderea evenimentului, la Viisoara, oamenii au asistat la spectacole de muzica populara si au gustat din bunatatile pregatite pe gratare de comercianti.

In Heidenfeld au venit, ca in fiecare an, zeci de comercianti, care si-au expus marfa spre vanzare. Cei interesati pot cumpara de aici de la diverse bunatati dulci si pana la oale si obiecte din ceramica. Nu lipsesc nici masinutele si linghispirele pentru cei mici si nu numai.

Joi, pe scena vor urca numeroase ansambluri folclorice, dar si solistii vocali Petre Petruse, Marioara Sigheartau, Ionela Lechintan, Elena Rusu, David Viorel, Ionut Zegrean, Anamaria Marti, Teodora Simionca, Cristina Livia Scurtu, Cornelia Hoha, Alexandra Turcu, Malina Pop si Larisa Bozbici.

Iulia Bartha

Sport / stiri Sport3 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Muzica si voie buna in Heidenfeld

Joi, 25 August 2016, ora 11:53

Muzica si voie buna in HeidenfeldBistritenii s-au adunat in numar mare, miercuri seara, si in Heidenfeld, unde au avut loc spectacole sustinute de ansambluri si interpreti de muzica populara. Oamenii s-au racorit cu o bere rece si au gustat din bunatatile pregatite pe gratare.

Timp de cinci zile, de miercuri si pana duminica, bistritenii sarbatoresc Zilele orasului, ce se desfasoara anul acesta sub numele de "Targul Mare al Bistritei".

Daca pe Pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc miercuri seara deschiderea evenimentului, la Viisoara, oamenii au asistat la spectacole de muzica populara si au gustat din bunatatile pregatite pe gratare de comercianti.

In Heidenfeld au venit, ca in fiecare an, zeci de comercianti, care si-au expus marfa spre vanzare. Cei interesati pot cumpara de aici de la diverse bunatati dulci si pana la oale si obiecte din ceramica. Nu lipsesc nici masinutele si linghispirele pentru cei mici si nu numai.

Joi, pe scena vor urca numeroase ansambluri folclorice, dar si solistii vocali Petre Petruse, Marioara Sigheartau, Ionela Lechintan, Elena Rusu, David Viorel, Ionut Zegrean, Anamaria Marti, Teodora Simionca, Cristina Livia Scurtu, Cornelia Hoha, Alexandra Turcu, Malina Pop si Larisa Bozbici.

Iulia Bartha

Actualitate / stiri Actualitate18 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]


Prima   1   2   3   4   5   6   >>   Ultima
Cele mai citite stiri
Perchezitii la Leoni! Se cauta dovezi in legatura cu o frauda de zeci de milioane de euro
Dupa tunul de circa 40 de milioane de euro pe care conducerea Leoni l-ar fi descoperit pe 12 august, ...
Perchezitii de amploare la LEONI! Se cauta dovezi in legatura cu o frauda financiara de zeci de milioane de euro - SURSE
Mai multi ofiteri de politie au descins vineri dimineata la sediul din Bistrita al companiei LEONI ...
Retras din viata politica si administrativa, Ioan Botis a dat lovitura in afaceri cu ajutorul Leoni
Nelu Ioan Botis a fost unul dintre cei mai promitatori oameni politici din Bistrita-Nasaud. De ...

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor