Rezultatele 1 - 30 din 1000 (0.316 secunde)
Schimba cuvintele cautate
Filtreaza dupa data
Data inceput
Data sfarsit

Filtreaza dupa publicatie

Dorel Cosma, reales presedinte al IGF

Luni, 31 August 2015, ora 16:53

Dorel Cosma, reales presedinte al IGFIn zilele de 28 si 29 august, la Nimes, in Franta, s-au desfasurat lucrarile Adunarii Generale a Uniunii Internationale de Folclor (IGF), cu participarea a 400 de delegati din tarile membre. Prof.dr. Dorel Cosma, la finele mandatului de patru ani, a prezentat raportul de activitate al Uniunii Internationale de Folclor, care a fost discutat in plenul adunarii generale. In sectiunea lucrarilor de alegere a unui nou presedinte, prof.dr. Dorel Cosma a fost confirmat pentru inca un mandat de patru ani.

La "cald", presedintele reales ne-a declarat, din Hexagon: ,,Este o mare bucurie ca inca patru ani sa avem conducerea la nivel mondial a acestei importante institutii culturale. Propunerile noastre de modificare a statutului de functionare au fost acceptate de Adunarea Generala, cel vechi era de la inceputurile IGF. De asemenea, numele organizatiei a fost schimbat din Uniunea Europena de Folclor in Uniunea Mondiala de Folclor IGF, urmare a inscrierii intre membre si a unor tari de pe alte continente decat Europa. Este foarte important ca Romania sa detina inca patru ani conducerea Uniunii Mondiale de Folclor IGF, pentru promovarea valorilor noastre si punerea in valoare a culturii populare din tarile membre".

Actualitate / stiri Actualitate6 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Cod Galben de canicula in Bistrita-Nasaud si inca asta-i veste buna...

Luni, 31 August 2015, ora 11:56

Cod Galben de canicula in Bistrita-Nasaud si inca asta-i veste buna...Canicula va fi in toata tara luni si marti. Vestea buna, pentru Bistrita-Nasaud, este ca va fi canicula doar de Cod Galben, insemnand ca "temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 - 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati indeosebi in zonele de campie si de podis", dupa cum anunta Administratia Nationala de Meteorologie. Se poate mai rau, si chiar va fi mai rau in judetele din vest si in cateva din nord-est, valvataia de Cod Portocaliu fortand intrarea si in interiorul tarii, pana pe la jumatatea judetului Bacau. Acolo, maximele vor fi si mai ridicate, iar disconfortul termic, deosebit de accentuat.

Actualitate / stiri Actualitate5 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Tineretul ortodox nasaudean se pregateste pentru Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa

Duminica, 30 August 2015, ora 16:55

Tineretul ortodox nasaudean se pregateste pentru Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din EuropaJoi, incepand de la ora 10.00, la sediul Protopopiatului Ortodox Roman Nasaud a avut loc o intalnire a tinerilor din cuprinsul acestui protopopiat care participa la Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa din 4-7 septembrie de la Cluj-Napoca.

Intalnirea a inceput cu un cuvant de bun venit adresat tinerilor de catre PC Pr. Protopop Ioan Dambu, care le-a vorbit despre frumusetea tineretii si despre virtutile ce ar trebui sa il caracterizeze pe un tanar crestin pentru a fi un bun marturisitor al lui Hristos in societatea contemporana.

In cadrul acestei intalniri, cei trei preoti insotitori ai grupului Pr. Potra Stefanita de la Parohia Ilva Mica, Pr. Tofan Ovidiu de la Parohia Telcisor si Pr. Creta Ioan de la Parohia Floresti, le-au prezentat tinerilor programul intalnirii si regulamentul ce trebuie respectat, iar spre finalul intalnirii au cantat toti cateva pricesne spre slava lui Dumnezeu.

La aceasta intalnire au mai fost prezenti si Pr. Dan Cismas de la Parohia Maieru, Pr. Vasile Ureche de la Parohia Valea Mare, Pr. Iuliu Morariu de la Parohia Cosbuc si Pr. Iuliu Brici de la Parohia Ilva Mica Somes.

Amintim faptul ca intrucat in anul 2015, municipiul Cluj-Napoca este Capitala Europeana a Tineretului, Asociatia Tinerilor Crestini Ortodocsi Cluj si Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului organizeaza la Cluj-Napoca, in perioada 4-7 septembrie 2015, Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa. La aceasta intalnire sunt invitati, pe langa tineri ortodocsi din ...

Actualitate / stiri Actualitate10 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Weekend-ul va incepe de joi?

Duminica, 30 August 2015, ora 11:56

Weekend-ul va incepe de joi?Tot mai multa lume din viitor nu-si va mai gasi de lucru. E limpede: muncesc robotii. Ei nu fac mofturi, nu cer pauza de fumat, nu fac greva, nu sunt ipohondri etc. Patronii prefera tehnologie ridicata si cat mai putin personal.

Multi dintre cei care azi mai sunt activi se roaga sa nu "progresam". Minerii poate ar fi preferat inca tarnacopul (pentru a fi nevoie de personal), cei de la autostrazi vor sa se revina la tasarea cu lopetile a bitumului, la palmasi etc. Dar nu, extractiile miniere si autostrazile (sunt doar doua exemple!) prefera masini de inalta tehnologie. Cei de la ghisee stau crispati pentru ca tot mai mult isi platesc taxele online. Multe activitati, cum s-ar zice, trec pe "pilot automat".

Intr-o revista prestigioasa am citit aceasta perspectiva economica: cei care mai au inca de lucru pe aceasta planeta (plus ca unii lucreaza si peste norma) ar face bine sa imparta munca lor si cu cei care sunt someri. Sa dea din portia lor si celor care fac "os mort". Concluzia era, in acel articol, ca treburile saptamanii s-ar savarsi mai repede, iar weekend-ul ar putea incepe de joi. Curata dovada de solidaritate ocupationala (trebuie sa mentionez, totusi, ca foarte multa lume munceste pentru timpul nostru liber, in turism)!

Actualitate / stiri Actualitate16 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Fara viitor

Duminica, 30 August 2015, ora 10:21

Fara viitorIn vreme ce toata lumea politica si financiara se cearta pe tema structurii "noului" Cod Fiscal, preturile la consumator au crescut sensibil. Insa nimeni nu discuta aceste aspecte. Exista atat de multi comentatori pe posturi de televiziune si pe posturi de radio - si fiecare megafoneaza pe vocea sa - incat este foarte clar: clasa politica romaneasca este una, la noi nu mai functioneaza doctrine politice, iar daca exista formatiuni politice (sa zicem PSD, PNL) acestea exista pe hartie. In actele parlamentului si ale guvernului nici nu mai conteaza. Toti gargaragiii o tin cu "consensul politic"!

Va rog sa observati, pentru institutiile pomenite mai sus, ca nu mai folosesc majuscule. In Romania, parlamentul si guvernul sunt institutii care functioneaza pe "baza de Facebook", iar presedintia la fel.

In Romania, "ezista" si alte formatiuni politice, dar aceastea nu sunt decat niste polipi ai formatiunilor pomenite mai sus. Nu am chef sa le insirui aici, conservatori, unionisti, veseli si tristi, populari si asa mai departe. Formatiunea cu polipii politici cei mai mari este UDMR. UDMR are polipi pentru orice forma de guvernare, dincolo de faptul ca are si o grupare de mitoci.

In aceste conditii, intreaga politica romaneasca se desfasoara pe ecranele de televiziune. Avem moderatori de toate felurile. Avem parlamentari ori sefi de institutii (ca Isarescu, de exemplu), care sunt abonati sa ia parte la "dezbateri". Unii mai rar, altii mai des. Aici, la televiziuni, in astfel de ...

Actualitate / stiri Actualitate8 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Bistritenii-Puterea si Opozitia-vor musai CSM Bistrita in Divizia A

Vineri, 28 August 2015, ora 23:59

Bistritenii-Puterea si Opozitia-vor musai CSM Bistrita in Divizia AIn sala de sedinte a Consiliului Judetean a avut loc vineri o conferinta de presa, in care, alaturi de presedintele CJ Emil Radu Moldovan, de vicepresedintele CJ Dorin Popescu si consilierul judetean PNL Monica Sasarman a fost chiar presedintele Federatiei Romane de Handbal, fostul mare jucator Alexandru Dedu, de asemenea, antrenorii echipei feminine de handbal CSM Bistrita, Horatiu Pasca, Radu Moldovan si directorul sportiv Razvan Berbecaru.

Presedintele CJ Emil Radu Moldovan a aratat entuziasm pentru frumosul proiect al sustinerii echipei feminine de handbal CSM Bistrita si a spus in alocutiunea sa: ,,Este o mare bucurie ca azi sa fie la Bistrita, alaturi de noi, la inceputul unui nou proiect, unul dintre marii sportivi ai Romaniei, Alexandru Dedu, presedintele Federatiei Romane de Handbal. Am gasit o solutie prin care CJ sa sprijine in mod substantial echipa de handbal fete, cu obiectivul declarat de a ajunge la anul in prima liga." In continuare, presedintele CJ a informat ca lotul este intarit si exista toate premisele pentru ca echipa bistriteana sa isi propuna si sa ajunga in divizia A. Se spera ca la finalul anului competitional care incepe in 19 septembrie, sa fie sarbatorita promovarea in prima liga; este proiectul la care s-a raliat si opozitia si in sensul unei bune colaborari cu primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches, se spera intr-o sustinere prin care sa directioneza spre Bistrita anumite jucatoare, a incheiat presedintele CJ.

In continuare, ...

Actualitate / stiri Actualitate18 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ursii, lupii si mistretii ataca animalele, culturile si... buzunarul gospodarilor

Vineri, 28 August 2015, ora 16:53

Ursii, lupii si mistretii ataca animalele, culturile si... buzunarul gospodarilorPe raza judetului Bistrita-Nasaud exista 39 de fonduri cinegetice si, cu exceptia a doua, pe toate numarul de mistreti depaseste efectivul optim. Exceptiile sunt Colibita si Albesti, unde sunt exact atatia mistreti cati trebuie, efectivul optim insemnand, potrivit Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, numarul de exemplare care asigura conservarea speciilor, produce minimum de pagube si nu prezinta risc pentru oameni.

Per total, pe fondurile cinegetice bistritene exista un efectiv, evaluat la nivelul acestui an, de 1.327 de mistreti, pe cand efectivul optim este de doar 697 de animale. Restul, ar fi de "recoltat" de catre gestionarii fondurilor de vanatoare, la fel ca si in cazul celorlalte specii de animale care vietuiesc pe teritoriul judetului nostru si produc pagube culturilor sau septelului gospodarilor, cum sunt ursul si lupul.

In decursul anului 2014 si pana in luna august a acestui an, in Bistrita-Nasaud s-a solicitat constituirea comisiilor de evaluare pentru 15 pagube produse de ursi si lupi animalelor domestice, respectiv pentru 36 de pagube cauzate de mistreti si ursi culturilor agricole si pomilor fructiferi. Insa din cele 51 de pagube declarate, doar in 8 cazuri au fost indeplinite conditiile de despagubire, fiind transmise in acest sens dosare autoritatii de resort.

Este vorba despre: 14 cazuri de animale domestice atacate de ursi, 6 dosare fiind inaintate autoritatii pentru protectia mediului pentru acordarea de despagubiri, ...

Actualitate / stiri Actualitate10 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ursii, lupii si mistretii ataca animalele, culturile si... buzunarul gospodarilor

Vineri, 28 August 2015, ora 13:21

Ursii, lupii si mistretii ataca animalele, culturile si... buzunarul gospodarilorPe raza judetului Bistrita-Nasaud exista 39 de fonduri cinegetice si, cu exceptia a doua, pe toate numarul de mistreti depaseste efectivul optim. Exceptiile sunt Colibita si Albesti, unde sunt exact atatia mistreti cati trebuie, efectivul optim insemnand, potrivit Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, numarul de exemplare care asigura conservarea speciilor, produce minimum de pagube si nu prezinta risc pentru oameni.

Per total, pe fondurile cinegetice bistritene exista un efectiv, evaluat la nivelul acestui an, de 1.327 de mistreti, pe cand efectivul optim este de doar 697 de animale. Restul, ar fi de "recoltat" de catre gestionarii fondurilor de vanatoare, la fel ca si in cazul celorlalte specii de animale care vietuiesc pe teritoriul judetului nostru si produc pagube culturilor sau septelului gospodarilor, cum sunt ursul si lupul.

In decursul anului 2014 si pana in luna august a acestui an, in Bistrita-Nasaud s-a solicitat constituirea comisiilor de evaluare pentru 15 pagube produse de ursi si lupi animalelor domestice, respectiv pentru 36 de pagube cauzate de mistreti si ursi culturilor agricole si pomilor fructiferi. Insa din cele 51 de pagube declarate, doar in 8 cazuri au fost indeplinite conditiile de despagubire, fiind transmise in acest sens dosare autoritatii de resort.

Este vorba despre: 14 cazuri de animale domestice atacate de ursi, 6 dosare fiind inaintate autoritatii pentru protectia mediului pentru acordarea de despagubiri, ...

Actualitate / stiri Actualitate7 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ursii, lupii si mistretii ataca animalele, culturile si... buzunarul gospodarilor

Vineri, 28 August 2015, ora 13:21

Ursii, lupii si mistretii ataca animalele, culturile si... buzunarul gospodarilorPe raza judetului Bistrita-Nasaud exista 39 de fonduri cinegetice si, cu exceptia a doua, pe toate numarul de mistreti depaseste efectivul optim. Exceptiile sunt Colibita si Albesti, unde sunt exact atatia mistreti cati trebuie, efectivul optim insemnand, potrivit Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, numarul de exemplare care asigura conservarea speciilor, produce minimum de pagube si nu prezinta risc pentru oameni.

Per total, pe fondurile cinegetice bistritene exista un efectiv, evaluat la nivelul acestui an, de 1.327 de mistreti, pe cand efectivul optim este de doar 697 de animale. Restul, ar fi de "recoltat" de catre gestionarii fondurilor de vanatoare, la fel ca si in cazul celorlalte specii de animale care vietuiesc pe teritoriul judetului nostru si produc pagube culturilor sau septelului gospodarilor, cum sunt ursul si lupul.

In decursul anului 2014 si pana in luna august a acestui an, in Bistrita-Nasaud s-a solicitat constituirea comisiilor de evaluare pentru 15 pagube produse de ursi si lupi animalelor domestice, respectiv pentru 36 de pagube cauzate de mistreti si ursi culturilor agricole si pomilor fructiferi. Insa din cele 51 de pagube declarate, doar in 8 cazuri au fost indeplinite conditiile de despagubire, fiind transmise in acest sens dosare autoritatii de resort.

Este vorba despre: 14 cazuri de animale domestice atacate de ursi, 6 dosare fiind inaintate autoritatii pentru protectia mediului pentru acordarea de despagubiri, ...

Actualitate / stiri Actualitate8 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Vrei sa fii cel mai puternic barbat din Esinutul Contelui Dracula? Intra in concursul organizat la Festivalul Usturoiului!

Vineri, 28 August 2015, ora 13:21

Vrei sa fii cel mai puternic barbat din Esinutul Contelui Dracula? Intra in concursul organizat la Festivalul Usturoiului!Nu oricine poate sa se laude ca e barbat puternic cu... acte in regula! Ci doar cel care va castiga titlul de "Cel mai puternic barbat din Esinutul contelui Dracula" la Festivalul Usturoiului! Asta, dupa ce trece probele de foc de la concursul de barbatie organizat sambata viitoare, in 5 septembrie, la evenimentul care va avea loc la Valea Strajii.

Se cauta cel mai puternic barbat din Esinutul Contelui Dracula! Reprezentantii sexului puternic de pe Valea Bargaului, de pe Somes, Ilve sau Salauta au ocazia sa-si demonstreze puterea si vrednicia trecand probele la care vor fi supusi de organizatori, la care trebuie sa se prezinte cum se cuvine: fara sa fi consumat alcool (o pot face dupa concurs), sa aiba obligatoriu peste 18 ani si sa fie imbracati ca pe la noi, adica in camasa traditionala de la costumul popular din zona din care provin. Inscrierile se fac pe loc, in ziua concursului, in punctul special amenajat in zona al Asociatiei Turist in Bistrita-Nasaud. Care sunt cele sapte probe? Iata-le:

- implantatul tapinei

- ridicarea tapinelor cu ambele brate deasupra capului

- zvarlitul busteanului de 5 ori peste cap

- "luatu punte"

- taiat lemnul cu fierastraul

- caratul butoiului de bere

- jocul femeii alese de organizatori

Castigatorul concursului "Cel mai puternic barbat din Esinutul contelui Dracula" nu se va alege doar cu un titlu onorific din partea organizatorilor! Premiile puse la bataie nu sunt deloc de neglijat si vin de la Simprocom Bistrita, sponsorul ...

Actualitate / stiri Actualitate11 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ursii, lupii si mistretii ataca animalele, culturile si... buzunarul gospodarilor

Vineri, 28 August 2015, ora 13:21

Ursii, lupii si mistretii ataca animalele, culturile si... buzunarul gospodarilorPe raza judetului Bistrita-Nasaud exista 39 de fonduri cinegetice si, cu exceptia a doua, pe toate numarul de mistreti depaseste efectivul optim. Exceptiile sunt Colibita si Albesti, unde sunt exact atatia mistreti cati trebuie, efectivul optim insemnand, potrivit Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, numarul de exemplare care asigura conservarea speciilor, produce minimum de pagube si nu prezinta risc pentru oameni.

Per total, pe fondurile cinegetice bistritene exista un efectiv, evaluat la nivelul acestui an, de 1.327 de mistreti, pe cand efectivul optim este de doar 697 de animale. Restul, ar fi de "recoltat" de catre gestionarii fondurilor de vanatoare, la fel ca si in cazul celorlalte specii de animale care vietuiesc pe teritoriul judetului nostru si produc pagube culturilor sau septelului gospodarilor, cum sunt ursul si lupul.

In decursul anului 2014 si pana in luna august a acestui an, in Bistrita-Nasaud s-a solicitat constituirea comisiilor de evaluare pentru 15 pagube produse de ursi si lupi animalelor domestice, respectiv pentru 36 de pagube cauzate de mistreti si ursi culturilor agricole si pomilor fructiferi. Insa din cele 51 de pagube declarate, doar in 8 cazuri au fost indeplinite conditiile de despagubire, fiind transmise in acest sens dosare autoritatii de resort.

Este vorba despre: 14 cazuri de animale domestice atacate de ursi, 6 dosare fiind inaintate autoritatii pentru protectia mediului pentru acordarea de despagubiri, ...

Actualitate / stiri Actualitate6 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

425 de elemente de munitie distruse de pirotehnisti in poligonul Dorolea

Vineri, 28 August 2015, ora 11:52

425 de elemente de munitie distruse de pirotehnisti in poligonul DoroleaVineri, 28 august a.c., incepand cu ora 10.00, in poligonul Dorolea, echipa pirotehnica din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" a executat o misiune de distrugere a munitiei ridicate in ultima perioada in judetul Bistrita-Nasaud.

Elementele de munitie distruse au fost ridicate de catre membrii echipajului din diferite zone ale judetului Bistrita-Nasaud, din zone unde se fac lucrari de reabilitare a imobilelor, proprietati private sau spatii deschise.

Astfel, pentru distrugerea celor 425 de elemente de munitie s-au folosit 4,2 kg material exploziv. Au fost distruse: trei proiectile calibru 100 mm explozive, doua grenade de mana defensive, o bomba aruncator cal. 82 mm, un proiectil cal. 76 mm exploziv si alte elemente de munitie (cartuse si tuburi cartus).

Majoritatea elementelor au fost identificate in urma informarilor primite prin numarul unic de urgenta 112, de la diferite persoane care, odata ce au constientizat pericolul la care s-ar fi expus prin manevrarea necorespunzatoare a acestora, au solicitat interventia echipajelor specializate.

Cercetarea, identificarea, ridicarea si transportul munitiei ramase neexplodate, cat si distrugere acesteia sunt operatiuni complexe si extrem de riscante, de aceea recomandam tuturor sa apeleze in continuare numarul unic de urgenta 112 pentru a solicita alocarea personalului calificat in astfel de misiuni.

Compartimentul Informare si Relatii Publice al I.S.U. "Bistrita"

Actualitate / stiri Actualitate9 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Cu utilajul de ridicari "pe tusa", Politia Locala continua blocarea rotilor, care aduce la buget doar putin peste 2.500 de lei saptamanal

Joi, 27 August 2015, ora 23:59

Cu utilajul de ridicari "pe tusa", Politia Locala continua blocarea rotilor, care aduce la buget doar putin peste 2.500 de lei saptamanalCu un utilaj de aproape 100.000 de euro tinut in garaj, Primaria Bistrita continua sa faca bani de pe urma soferilor indisciplinati, care parcheaza aiurea. Prin blocarea rotilor autoturismelor, Primaria Bistrita aduce la buget putin peste 2.500 de lei saptamanal.

De la inceputul anului, Primaria Bistrita tine un utilaj in valoare de 100.000 de euro in garaj. Daca in prima faza utilajul nu a fost folosit pentru ca Primaria Bistrita nu avea sofer calificat pentru a o conduce, ulterior masina a fost blocata de o decizie a Inaltei Curti, care spune ca autoritatile locale nu pot sa mai ridice autoturismele parcate ilegal.

Cu toate acestea, Primaria Bistrita face bani de pe urma soferilor indisciplinati care parcheaza aiurea, prin blocarea rotilor. Sumele aduse la buget sunt totusi modeste, comparativ cu ridicarea autoturismului.

Potrivit raportului Politiei Locale, saptamana trecuta au fost blocate 35 de autoturisme, amenzile aplicate ajungand la 910 lei. La aceasta suma se adauga si taxele de deblocare a autovehiculelor, in valoare totala e 1.750 de lei.

Bianca Sara

Actualitate / stiri Actualitate11 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Cardul de sanatate, de la 1 septembrie, va fi obligatoriu, cu voia Domnului. Altfel, nu...

Joi, 27 August 2015, ora 16:54

Cardul de sanatate, de la 1 septembrie, va fi obligatoriu, cu voia Domnului. Altfel, nu...Presedintele-director general al Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Bistrita-Nasaud, Camelia Ilisuan, a sustinut joi, de la ora 11.00, o conferinta de presa, in care a comunicat rolul semnificativ care este acordat cardului national de sanatate in sistemul public, incepand cu 1 septembrie, cand devine unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani care au intrat in posesia lui.

Asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardului, pot verifica daca li s-a emis acest document prin accesarea adresei de internet www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa CJAS. Dupa caz, cei care nu poseda card national de sanatate pot beneficia de servicii medicale in conditiile legal prevazute, in aceasta categorie fiind cuprinsi cei carora inca nu li s-a emis actul, dar si asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul de sanatate. Acestia din urma vor depune o cerere la CJAS, vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, in valoare de 15,5 lei. Pana la primirea noului card, vor putea folosi o adeverinta, ce li se va inmana in momentul in care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Cetatenii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate, vor depune o cerere in scris la Casa de asigurari si vor primi o adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate, cu termen de valabilitate de 3 luni.

Tinerii care ...

Actualitate / stiri Actualitate14 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Stelian Dolha considera ca epoca "tatucilor" a trecut

Joi, 27 August 2015, ora 13:21

Stelian Dolha considera ca epoca "tatucilor" a trecutCopresedintele filialei bistritene a Partidului National Liberal, deputatul Stelian Dolha, si-a deschis pledoaria din conferinta de presa de joi printr-un expozeu despre actiunea de "debaronizare" din tara noastra. In cele mai multe judete, liderii PSD au inteles ca epoca tatucilor, gen Nicusor Constantinescu, a trecut, timp in care la Bistrita lucrurile stau altfel. Dolha a subliniat faptul ca presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan, este prins de un fel de isterie publicitara, aparand in media de trei ori pe zi, fapt care aminteste de vremea de dinainte de 1989, cand fostul presedinte Nicolae Ceausescu le dadea indicatii specialistilor. Dolha crede ca acea perioada l-a fascinat pe presedintele CJ, insa acum lumea vrea mai multa discretie; copresedintele PNL i-a sugerat liderului PSD BN sa-si faca un birou de sticla, luminat noaptea, in care sa poata fi vazut lucrand.

Schimband unghiul de "observatie", deputatul Dolha si-a amintit ca saptamana trecuta a participat la deschiderea marelui targ al Bistritei, numele sarbatorii nefiind schimbat democratic, prin Consiliul Local, ci dictatorial, prin vointa primarului Ovidiu Cretu. "In Marele Cort, daca-i dadeam afara pe delegatii straini si sefii deconcentratelor, nu mai ramanea aproape nimeni", a spus Stelian Dolha, titrand ca bistritenii nu-l iubesc pe primarul Bistritei. Referindu-se la Partidul Social Democrat, deputatul PNL a exprimat opinia ca partidul "experimenteaza un episod complicat: depontizarea, ...

Actualitate / stiri Actualitate1 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Primarul Dumitru Bendean ii asteapta pe fiii satului la sarbatoarea comunei Micestii de Campie

Joi, 27 August 2015, ora 11:52

Primarul Dumitru Bendean ii asteapta pe fiii satului la sarbatoarea comunei Micestii de CampiePrimaria comunei Micestii de Campie ii invita acasa pe toti fiii satului duminica 30 august pentru a participa la sarbatoarea "Intalnirea cu fiii satului".

Primarul Dumitru Bendean, impreuna cu Consiliul Local ii asteapta pe toti cei care-si iubesc locurile natale de la Micestii de Campie sa se intalneasca in locul numit "La Groapa Lupului", unde vor asista la un program cultural artisic oferit in cinstea tuturor celor din comuna.

"Ii asteptam pe toti fiii satului cu inimile deschise sa ne intalnim la sarbatoarea comunei, unde vor putea asista la un program de cantec, joc si voie buna. Totodata vom putea discuta despre comuna, despre innoirile care au avut loc, precum si despre viitoarele proiecte de modernizare a comunei. Ii asteptam pe toti cu mare drag si bucurie", ne-a declarat primarul comunei Micestii de Campie, Dumitru Bendean.

Actualitate / stiri Actualitate22 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Sustinatori ai "Marului de Aur" bistritean vor "descinde" in Serbia

Joi, 27 August 2015, ora 11:52

Sustinatori ai "Marului de Aur" bistritean vor "descinde" in SerbiaLongevivul director al Festivalului National de Satira si Umor "Marul de Aur", Alexandru Catcauan, scriitorul Cornel Udrea si actorul Dorel Visan, trei dintre cei mai tenace sustinatori ai manifestarii bistritene, vor participa in zilele de 29 si 30 august la sarbatoarea "Zilele Culturii Toracene" din localitatea Torac (Serbia). Invitatii amintiti vor lua parte duminica, 30 august, de la ora 16.00, la festivalul de literatura dialectala in grai banatean, care va fi urmat de masa rotunda "Cu seriozitate despre umor", urmand a fi prezenti critici literari, scriitori si interpreti de satira si umor. De retinut ca Asociatia pentru Arta si Cultura Romaneasca "Vichentie Petrovici Bocalut", condusa de Todor Ursu, impreuna cu presedintele Uniunii Scriitorilor in grai banatean, Ionel Stoit, alaturi de care se gasesc alte asociatii culturale ale romanilor, organizeaza evenimentul pentru a 15-a oara.

Life Show / stiri Life Show5 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Stelian Dolha considera ca epoca "tatucilor" a trecut

Joi, 27 August 2015, ora 10:21

Stelian Dolha considera ca epoca "tatucilor" a trecutCopresedintele filialei bistritene a Partidului National Liberal, deputatul Stelian Dolha, si-a deschis pledoaria din conferinta de presa de joi printr-un expozeu despre actiunea de "debaronizare" din tara noastra. In cele mai multe judete, liderii PSD au inteles ca epoca tatucilor, gen Nicusor Constantinescu, a trecut, timp in care la Bistrita lucrurile stau altfel. Dolha a subliniat faptul ca presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan, este prins de un fel de isterie publicitara, aparand in media de trei ori pe zi, fapt care aminteste de vremea de dinainte de 1989, cand fostul presedinte Nicolae Ceausescu le dadea indicatii specialistilor. Dolha crede ca acea perioada l-a fascinat pe presedintele CJ, insa acum lumea vrea mai multa discretie; copresedintele PNL i-a sugerat liderului PSD BN sa-si faca un birou de sticla, luminat noaptea, in care sa poata fi vazut lucrand.

Schimband unghiul de "observatie", deputatul Dolha si-a amintit ca saptamana trecuta a participat la deschiderea marelui targ al Bistritei, numele sarbatorii nefiind schimbat democratic, prin Consiliul Local, ci dictatorial, prin vointa primarului Ovidiu Cretu. "In Marele Cort, daca-i dadeam afara pe delegatii straini si sefii deconcentratelor, nu mai ramanea aproape nimeni", a spus Stelian Dolha, titrand ca bistritenii nu-l iubesc pe primarul Bistritei. Referindu-se la Partidul Social Democrat, deputatul PNL a exprimat opinia ca partidul "experimenteaza un episod complicat: depontizarea, ...

Actualitate / stiri Actualitate11 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Guvernul a aprobat majorarea cu 25% a salariilor din sistemul sanitar

Miercuri, 26 August 2015, ora 23:59

Guvernul a aprobat majorarea cu 25% a salariilor din sistemul sanitarGuvernul a adoptat, miercuri, in sedinta, ordonanta de urgenta care instituie majorarea cu 25% a salariului brut si a soldei lunare brute, dupa caz, pentru personalul din sistemul public sanitar, informeaza un comunicat al Executivului remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, masura a fost luata in scopul cresterii motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate.

"Totodata, prin actul normativ se majoreaza cu acelasi procent - 25% - cuantumul sporurilor pentru conditii de munca, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul brut lunar, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", precizeaza sursa citata.

Cresterile salariale vizeaza personalul din unitatile sanitare publice cu si fara paturi, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifunctionale, unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice, inclusiv unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unitatilor penitenciare, personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si alte unitati sanitare si medico-sociale ...

Actualitate / stiri Actualitate10 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Elevii de 10 la Bac si Evaluarea Nationala, rasplatiti cu cate 3.000, respectiv 1.000 de lei

Miercuri, 26 August 2015, ora 16:53

Elevii de 10 la Bac si Evaluarea Nationala, rasplatiti cu cate 3.000, respectiv 1.000 de leiPotrivit unui comunicat de presa al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, miercuri, in cadrul Colegiului Prefectural, care a avut loc la Romuli, au fost premiati elevii care au obtinut media 10 la examenele nationale din anul scolar 2014-2015.

Elevii nominalizati in judetul nostru pentru categoria Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, au fost Alexandra Liliana Bindiu, de la Liceul Tehnologic "Liviu Rebreanu" Maieru, si Bogdan Szasz, de la Scoala Gimnaziala "Grigore Silasi" Beclean.

Elevii care au sustinut examenul de Bacalaureat si au obtinut nota 10 au fost Ioan Scurtu (foto), de la Colegiul Tehnic INFOEL Bistrita, si Horea Toniuc, de la Colegiul National "Liviu Rebreanu".

Stimulentele financiare, acordate in baza Hotararii Guvernului nr. 568/2015, au fost in cuantum de 3.000 de lei pentru absolventii invatamantului liceal si de 1.000 de lei pentru absolventii invatamantului gimnazial.

Actualitate / stiri Actualitate13 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Schimbarea numelui liceului din Prundu Bargaului din "Radu Petrescu" in "Constantin Pavel", dezaprobata de scriitori

Miercuri, 26 August 2015, ora 16:52

Schimbarea numelui liceului din Prundu Bargaului din "Radu Petrescu" in "Constantin Pavel", dezaprobata de scriitoriSocietatea Scriitorilor din Bistrita-Nasaud, in reuniunea sa din 24 august 2015, a luat la cunostinta, cu ingrijorare, de intentia autoritatilor locale din comuna Prundu Bargaului de a retrage numele de "Radu Petrescu" liceului din localitate si de a-l inlocui cu acela al tenorului Constantin Pavel (1884-1945), nascut la Bistrita Bargaului, ctitorul Operei Romane din Cluj. Fireste, pana la un punct, nu ar fi de resortul nostru sa impiedicam ca autoritatile locale sa-si denumeasca institutiile din comuna asa cum doresc, daca asta nu s-ar face prin intinarea memoriei unui mare scriitor roman.

Amintim publicului mai putin avizat ca Radu Petrescu (1927-1982) a fost si este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori romani de dupa razboi. In "Istoria literaturii romane. 5 secole de literatura" (Editura Paralela 45, 2008), criticul Nicolae Manolescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, ii rezerva aproape cinci pagini (p.1168-1172) pe doua coloane si afirma, printre altele: "Calitatea lui literara este, inainte de orice, remarcabila. Autorul e un om fin si cultivat care are, pe langa instinctul artei, discernamantul ei...". De curand, Adela Petrescu, sotia scriitorului, a ingrijit o editie integrala a "Jurnalului" lui Radu Petrescu (Editura Paralela 45, 2014), cu peste o mie de pagini, in format mare, "carte aparuta cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (presedinte Emil Radu Moldovan) prin Biblioteca Judeteana George Cosbuc ...

Life Show / stiri Life Show4 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Asociatiile de mediu vin cu idei pentru Vitalia: colectarea selectiva in locuinta si transformarea gunoiului in ingrasamant chiar acasa

Miercuri, 26 August 2015, ora 11:57

Asociatiile de mediu vin cu idei pentru Vitalia: colectarea selectiva in locuinta si transformarea gunoiului in ingrasamant chiar acasaMai multe asociatii de mediu din Bistrita-Nasaud si Cluj solicita autoritatilor locale, judetene si operatorului de salubritate sa adopte masuri legislative si logistice care sa imbunatateasca sistemul actual de gestionare a deseurilor. Printre propuneri se numara compostarea si colectarea selectiva in locuinta.

"In colaborare cu experti internationali, va prezentam solutii viabile, implementate cu succes in alte orase europene, si nu numai, cu impact pozitiv atat pe termen scurt, cat si pe termen lung asupra sanatatii cetatenilor, economiei locale si a mediului inconjurator, pentru optimizarea Sistemului Integrat de Management al Deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud", se arata in documentul redactat si semnat de noua asociatii de mediu din judetul nostru, dar si din Cluj.

Practic, asociatiile propun compostarea deseurilor organice, adica descompunerea resturilor si transformarea lor intr-un aditiv pentru sol. Desi aceasta metoda este folosita in mai multe tari europene, in Romania este aproape inexistenta.

De asemenea, asociatiile propun colectarea separata a deseurilor in propria locuinta si compostarea lor chiar acasa.

"Propunem recompensarea asociatiilor de proprietari de la blocurile de locuinte care produc compost in comun si in mod organizat (utilizand compostul in spatiile verzi dintre blocuri si reducand necesitatea de transport si tratare)", completeaza asociatiile de mediu.

Printre asociatiile care au venit cu aceste idei se numara GAL Ruralis, Coalitia Zero ...

Actualitate / stiri Actualitate14 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Schimbarea numelui liceului din Prundu Bargaului din "Radu Petrescu" in "Constantin Pavel", dezaprobata de scriitori

Miercuri, 26 August 2015, ora 10:21

Schimbarea numelui liceului din Prundu Bargaului din "Radu Petrescu" in "Constantin Pavel", dezaprobata de scriitoriSocietatea Scriitorilor din Bistrita-Nasaud, in reuniunea sa din 24 august 2015, a luat la cunostinta, cu ingrijorare, de intentia autoritatilor locale din comuna Prundu Bargaului de a retrage numele de "Radu Petrescu" liceului din localitate si de a-l inlocui cu acela al tenorului Constantin Pavel (1884-1945), nascut la Bistrita Bargaului, ctitorul Operei Romane din Cluj. Fireste, pana la un punct, nu ar fi de resortul nostru sa impiedicam ca autoritatile locale sa-si denumeasca institutiile din comuna asa cum doresc, daca asta nu s-ar face prin intinarea memoriei unui mare scriitor roman.

Amintim publicului mai putin avizat ca Radu Petrescu (1927-1982) a fost si este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori romani de dupa razboi. In "Istoria literaturii romane. 5 secole de literatura" (Editura Paralela 45, 2008), criticul Nicolae Manolescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, ii rezerva aproape cinci pagini (p.1168-1172) pe doua coloane si afirma, printre altele: "Calitatea lui literara este, inainte de orice, remarcabila. Autorul e un om fin si cultivat care are, pe langa instinctul artei, discernamantul ei...". De curand, Adela Petrescu, sotia scriitorului, a ingrijit o editie integrala a "Jurnalului" lui Radu Petrescu (Editura Paralela 45, 2014), cu peste o mie de pagini, in format mare, "carte aparuta cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (presedinte Emil Radu Moldovan) prin Biblioteca Judeteana George Cosbuc ...

Actualitate / stiri Actualitate12 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Razboiul florilor incepe in 1 septembrie. Inscrierile in concursul "Bistrita Verde", pana luni

Miercuri, 26 August 2015, ora 10:21

Razboiul florilor incepe in 1 septembrie. Inscrierile in concursul "Bistrita Verde", pana luniConcursul "Bistrita Verde", editia 2015, a fost lansat la nivelul municipiului in data de 1 iunie si se adreseaza celor mai buni gradinari. Pana in 14 august s-au inscris in competitie 18 candidati.

Acest tip de intrecere intre iubitorii ordinii si ai frumusetii se desfasoara anual, in perioada iunie - septembrie, si se adreseaza persoanelor fizice si asociatiilor de proprietari care "adopta" spatiul verde din jurul blocurilor de locuinte, in vederea intretinerii si amenajarii acestuia.

Concursul se deruleaza pe sectiunile: "Cea mai frumoasa gradina cu flori aferenta casei de locuit", "Cel mai frumos balcon cu flori" si "Cea mai frumoasa gradina cu flori aferenta blocurilor de locuinte". Pentru fiecare sectiune sunt alocate trei premii, constand in sume de bani, a caror valoare totala este de 2.700 lei, suportata din bugetul local al municipiului Bistrita. Premiul I este in valoare de 500 de lei, premiul II, de 250 de lei, iar premiul III se ridica la 150 de lei.

Evaluarea concurentilor se va face prin analizarea de catre o comisie special constituita a portofoliilor inscrise in concurs, care va acorda un punctaj ce va reprezenta 75 la suta din punctajul final, restul de 25 la suta fiind acordat de cetateni. Acestia vor putea vota pe site-ul Primariei Bistrita (www.primariabistrita.ro), in perioada 1 - 11 septembrie, dupa ce vor consulta informatiile privind adresele aflate in concurs si postate pe pagina electronica a primariei, la sectiunea "Bistrita verde".

Pana in 14 ...

Actualitate / stiri Actualitate9 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Schimbarea numelui liceului din Prundu Bargaului din "Radu Petrescu" in "Constantin Pavel", dezaprobata de scriitori

Miercuri, 26 August 2015, ora 10:21

Schimbarea numelui liceului din Prundu Bargaului din "Radu Petrescu" in "Constantin Pavel", dezaprobata de scriitoriSocietatea Scriitorilor din Bistrita-Nasaud, in reuniunea sa din 24 august 2015, a luat la cunostinta, cu ingrijorare, de intentia autoritatilor locale din comuna Prundu Bargaului de a retrage numele de "Radu Petrescu" liceului din localitate si de a-l inlocui cu acela al tenorului Constantin Pavel (1884-1945), nascut la Bistrita Bargaului, ctitorul Operei Romane din Cluj. Fireste, pana la un punct, nu ar fi de resortul nostru sa impiedicam ca autoritatile locale sa-si denumeasca institutiile din comuna asa cum doresc, daca asta nu s-ar face prin intinarea memoriei unui mare scriitor roman.

Amintim publicului mai putin avizat ca Radu Petrescu (1927-1982) a fost si este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori romani de dupa razboi. In "Istoria literaturii romane. 5 secole de literatura" (Editura Paralela 45, 2008), criticul Nicolae Manolescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, ii rezerva aproape cinci pagini (p.1168-1172) pe doua coloane si afirma, printre altele: "Calitatea lui literara este, inainte de orice, remarcabila. Autorul e un om fin si cultivat care are, pe langa instinctul artei, discernamantul ei...". De curand, Adela Petrescu, sotia scriitorului, a ingrijit o editie integrala a "Jurnalului" lui Radu Petrescu (Editura Paralela 45, 2014), cu peste o mie de pagini, in format mare, "carte aparuta cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (presedinte Emil Radu Moldovan) prin Biblioteca Judeteana George Cosbuc ...

Actualitate / stiri Actualitate8 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Salarii ca-n Luxemburg, prestatie ca-n Balcani

Marti, 25 August 2015, ora 23:59

Salarii ca-n Luxemburg, prestatie ca-n BalcaniConducatorii nostri de la cel mai sus nivel doresc salarii mari, care sa nu-i faca sa se simta niste coate goale, sarantoci, in comparatie cu liderii nationali din Apus. Bunaoara, presedintele Werner Klaus Iohannis se simte stingher sa aiba o mie si ceva de euro, cam cat castiga un spalator de vase intr-un restaurant din Irlanda, si ar dori sa urce colea spre zece mii de lei pe luna, caci, vorba aceea, si dansul are "casi" grele de intretinut si cheltuieli cu care nu se mai descurca.

Si nu numai dansul, ci si mai multi ministri, ori ce-or fi ei pe la Curtea Domneasca, sa nu spunem "bostanarie", cum se obisnuieste in sudul tarii. Numai ca lucrurile par a nu se potrivi din alt punct de vedere: in mod normal, nu este logic sa pretinda un presedinte de stat din Balcani o indemnizatie comparabila cu ce baga in buzunar presedintele Obama sau altii din fruntea tarilor bogate, in care nimeni nu are voie sa coboare cu cea mai mica pensie sub multe sute de euro. Presedintele Iohannis isi poate aminti o fraza celebra, ramasa de la presedintele John Fitzgerald Kennedy, colegul domniei sale din secolul trecut si de la carma Statelor Unite, care spunea: "Nu intreba ce poate face tara ta pentru tine, ci intreaba ce poti face tu pentru tara ta".

In ideea exprimata, patria nu este o placinta din care se infrupta pe apucate, unii pe seama altora, spunand apoi ca fara ei se imprastie totul si ca ei sunt foarte importanti si, ca atare, merita totul.

Destui sunt de parere ca presedintele ...

Actualitate / stiri Actualitate22 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

La rascruce de prostii

Marti, 25 August 2015, ora 16:57

La rascruce de prostiiTraim momente de rascruce financiar-economice. Valuta chineza a cazut rau in aceste zile (Apropo, domn' prim-ministru, Victor Ponta! Acum doi ani ati promis - in urma unor vizite diplomatice la nivel inalt - ca Romania "va colcai" de autostrazi si cai ferate de mare viteza construite de chinezi! Domn' Victor Ponta, va rog sa observati ca termenele au cam expirat!).

Chiar asa a crezut lumea, faptul ca bancile americane au sa stea cu mainile in san si au sa se tot uite cum creste moneda yen. Sa fie chinezii sanatosi! Criza financiar-economica ce va urma - acum, in 2015, cand in Romania nu se petrece altceva decat pregatiri ale partidelor pentru viitoarele alegeri din 2016! - va fi un dezastru. Si, din pacate, trebuie sa precizez, criza economica ce va urma va aduce foarte multe beneficii Federatiei Ruse... Ha, ha!

Situatiile de stare de razboi din Siria, din Irak, din Libia, din Egipt sunt rezultatul amestecului Statelor Unite ale Americii in zona araba si al minaretelor. Invazia arabilor catre tari europene este fara precedent. Acolo si aici, in Europa, aceste popoare nu mai pot fi controlate. Fostii dictatori arabi din zona au fost eliminati de catre americani. Acum urmeaza expansiunea Rusiei - atentie! - asupra zonelor din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord. George Bush si cu Barack Obama au pus Europa Unita la pamant. Le transmitem urari de bine... Cu folos si cu lo-fos!

Nu-mi dau seama ce cauta Romania in "povestea" cu Ucraina - Rusia! Ce amestec are Romania in ...

Actualitate / stiri Actualitate17 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Remenyik Sandor, sarbatorit in judetul nostru

Marti, 25 August 2015, ora 16:56

Remenyik Sandor, sarbatorit in judetul nostruPoetul clujean de limba maghiara Remenyik Sandor (1890-1941) va fi sarbatorit in judetul nostru, la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul activitatilor organizate de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud si Societatea de Cultura Maghiara din Transilvania - Filiala Bistrita.

Numele manifestarii este "Remenyik Sandor: ultima casa - casa poeziei" si este dedicata implinirii a 125 de ani de la nasterea scriitorului, iar zilele de desfasurare a activitatilor propuse vor fi vineri, 28, si sambata, 29 august.

Vineri, de la ora 11.00, la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" va avea loc dezbaterea "Poezia maghiara, traditie si modernitate", cu urmatorii participanti: Egyed Emese, Szonda Szabolcs, Szeman Peter si Ioan Pintea, directorul institutiei. Tot vineri, de la ora 16.00, la Valea Vinului, se va desfasura simpozionul "Remenyik Sandor si poezia Transilvaniei", cu participarea invitatilor Kilyen Ilka, Ion Ritiu, Liviu Paius, Szeman Peter, Essig Jozsef, Essig Kacso Klara si Ioan Pintea. In cea de a doua zi, sambata, de la ora 9.00, la Valea Vinului, unul dintre cele mai dragi locuri pe care poetul le-a avut si unde mergea vara, vor fi depuse coroane de flori. In cadrul comemorarii va avea loc un moment poetic "Remenyik Sandor", la care vor participa, in calitate de invitate, Szocs Judit si Szeman Emese Rozsa.

Life Show / stiri Life Show3 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Salarii ca-n Luxemburg, prestatie ca-n Balcani

Marti, 25 August 2015, ora 13:21

Salarii ca-n Luxemburg, prestatie ca-n BalcaniConducatorii nostri de la cel mai sus nivel doresc salarii mari, care sa nu-i faca sa se simta niste coate goale, sarantoci, in comparatie cu liderii nationali din Apus. Bunaoara, presedintele Werner Klaus Iohannis se simte stingher sa aiba o mie si ceva de euro, cam cat castiga un spalator de vase intr-un restaurant din Irlanda, si ar dori sa urce colea spre zece mii de lei pe luna, caci, vorba aceea, si dansul are "casi" grele de intretinut si cheltuieli cu care nu se mai descurca.

Si nu numai dansul, ci si mai multi ministri, ori ce-or fi ei pe la Curtea Domneasca, sa nu spunem "bostanarie", cum se obisnuieste in sudul tarii. Numai ca lucrurile par a nu se potrivi din alt punct de vedere: in mod normal, nu este logic sa pretinda un presedinte de stat din Balcani o indemnizatie comparabila cu ce baga in buzunar presedintele Obama sau altii din fruntea tarilor bogate, in care nimeni nu are voie sa coboare cu cea mai mica pensie sub multe sute de euro. Presedintele Iohannis isi poate aminti o fraza celebra, ramasa de la presedintele John Fitzgerald Kennedy, colegul domniei sale din secolul trecut si de la carma Statelor Unite, care spunea: "Nu intreba ce poate face tara ta pentru tine, ci intreaba ce poti face tu pentru tara ta".

In ideea exprimata, patria nu este o placinta din care se infrupta pe apucate, unii pe seama altora, spunand apoi ca fara ei se imprastie totul si ca ei sunt foarte importanti si, ca atare, merita totul.

Destui sunt de parere ca presedintele ...

Actualitate / stiri Actualitate10 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

La rascruce de prostii

Marti, 25 August 2015, ora 13:21

La rascruce de prostiiTraim momente de rascruce financiar-economice. Valuta chineza a cazut rau in aceste zile (Apropo, domn' prim-ministru, Victor Ponta! Acum doi ani ati promis - in urma unor vizite diplomatice la nivel inalt - ca Romania "va colcai" de autostrazi si cai ferate de mare viteza construite de chinezi! Domn' Victor Ponta, va rog sa observati ca termenele au cam expirat!).

Chiar asa a crezut lumea, faptul ca bancile americane au sa stea cu mainile in san si au sa se tot uite cum creste moneda yen. Sa fie chinezii sanatosi! Criza financiar-economica ce va urma - acum, in 2015, cand in Romania nu se petrece altceva decat pregatiri ale partidelor pentru viitoarele alegeri din 2016! - va fi un dezastru. Si, din pacate, trebuie sa precizez, criza economica ce va urma va aduce foarte multe beneficii Federatiei Ruse... Ha, ha!

Situatiile de stare de razboi din Siria, din Irak, din Libia, din Egipt sunt rezultatul amestecului Statelor Unite ale Americii in zona araba si al minaretelor. Invazia arabilor catre tari europene este fara precedent. Acolo si aici, in Europa, aceste popoare nu mai pot fi controlate. Fostii dictatori arabi din zona au fost eliminati de catre americani. Acum urmeaza expansiunea Rusiei - atentie! - asupra zonelor din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord. George Bush si cu Barack Obama au pus Europa Unita la pamant. Le transmitem urari de bine... Cu folos si cu lo-fos!

Nu-mi dau seama ce cauta Romania in "povestea" cu Ucraina - Rusia! Ce amestec are Romania in ...

Actualitate / stiri Actualitate2 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]


Prima   1   2   3   4   5   6   >>   Ultima
Cele mai citite stiri
VIDEO - Ea este Miss Somes 2015 !
In aceasta seara a avut loc finala Miss Somes editia a V-a. Concursul de frumusete a scos in scena ...
VIDEO - VIISOARA : Un sofer beat si-a facut masina praf si a pus la pamant un stalp de iluminat!
Cu putin timp inainte sa rasara soarele, un apel pe linia de urgenta anunta ca o masina s-a ...
Festivalul USTUROIULUI, pe "taramul lui DRACULA". Cum se pregatesc mai multi ardeleni sa alunge spiritele rele
Pentru al treilea an consecutiv, Asociatia de Promovare a Turismului "Turist in Bistrita Nasaud" si ...

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook