Rezultatele 1 - 30 din 1000 (0.299 secunde)
Schimba cuvintele cautate
Filtreaza dupa data
Data inceput
Data sfarsit

Filtreaza dupa publicatie

Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu" din Nasaud, cu rezultate notabile la faza judeteana a olimpiadelor scolare

Sambata, 25 Martie 2017, ora 16:54

Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu" din Nasaud, cu rezultate notabile la faza judeteana a olimpiadelor scolareIn ultimele saptamani, prestigiul Scolii Gimnaziale "Mihai Eminescu" din Nasaud a fost lustruit o data-n plus de rezultatele meritorii ale elevilor obtinute la faza judeteana a olimpiadelor. Aceste "roade" dovedesc inca o data ca eforturile depuse la invatatura sunt rasplatite cum se cuvine, iar cadrele didactice au la randul lor satisfactia straduintei cu care si-au pregatit elevii. Palmaresul notabil din acest an s-a materializat in locurile I obtinute de Stefan Izvoran - la informatica, si Alexandru Luscan si Ioan Dobricean - la fizica, premiile II cu care au fost distinsi Alexandru Marian (fizica) , Bogdan Gonda (matematica) si Alexandru Luscan (informatica), precum si "bronzul" castigat de Stefan Izvoran la matematica. Mentiuni au reusit sa obtina Emilia Barsan (fizica) si Ioan Dobricean (matematica). Merita mentionati si profesorii indrumatori care s-au ocupat de acesti copii, respectiv: Maria Greabu, Vasile Solovastru, Cerasela Roman si Floarea Timoce.

Actualitate / stiri Actualitate9 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Poetese in devenire

Sambata, 25 Martie 2017, ora 16:54

Poetese in devenireRecent, Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" Cluj a organizat un concurs national de poezie online. Premierea, desfasurata chiar de Ziua Mondiala a Poeziei, a adunat la Cluj-Napoca castigatorii, juriul, format din scriitorii Victor Constantin Marutoiu si Laura Pamfiloiu, bibliotecarii implicati, in special Cristina Pop, Ana Maria Dudescu si Aura Campan, si apropiatii laureatilor.

Dintre cele peste 40 de participari, din judetele: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Dolj, Gorj, Harghita, Iasi, Timis, juriul a premiat 9 copii talentati, intre care si 4 eleve creative din judetul nostru. La ciclul primar, primul loc a fost obtinut de Alexandra Moldovan, de la Liceul Tehnologic Lechinta, si de Ioana Nectaria Balan, de la Palatul Copiilor Bistrita, elevele fiind coordonate de cadrele didactice Mariana Petrican si Ionela-Silvia Nusfelean.

La sectiunea gimnaziu si liceu, a mai fost mentionat Palatul prin Iulia Rebrean, clasa a VI-a, care a obtinut locul al II-lea, si prin Seren Altintop, clasa a IX-a, care a ocupat locul al III-lea. Seren ne-a si impartasit parerea ei legata de premiere: "Calatoria noastra la Cluj s-a desfasurat intr-o maniera foarte placuta si vesela, iar premierea mi-a oferit sansa de a avea mai multa incredere in mine la o viitoare participare in cadrul unui concurs. Am ramas impreuna cu echipa de la Palat si la Cenaclul Traian Brad, coordonat de poetul Victor Marutoiu, unde au fost facute interesante si utile observatii. Imi doresc ca aceasta experienta sa se repete ..

Life Show / stiri Life Show3 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ocolul Silvic Romuli a inceput in forta campania de impaduriri

Vineri, 24 Martie 2017, ora 23:59

Ocolul Silvic Romuli a inceput in forta campania de impaduririCu forte proprii dar si cu sprijinul elevilor de la Scoala Gimnaziala Romuli si Colegiul Silvic "Transilvania" Nasaud, Ocolul Silvic Romuli a inceput de astazi campania de impaduriri din sezonul de primavara. Dupa cum ne-a declarat seful de ocol, inginerul Gabriel Stanciu, unitatea pe care o conduce are de realizat lucrari de impaduriri integrale pe aproape 20 hectare de fond forestier.

"In perioada 15 martie - 15 aprilie, cunoscuta in mod traditional drept Luna Padurii, in total vor fi plantati circa 65.000 de puieti forestieri din speciile molid, larice si paltin de munte. Intreaga cantitate de puieti este produsa in pepiniera proprie de la Repedea, puieti perfect aclimatizati zonei noastre montane. O alta actiune importanta pe care o desfasuram in aceasta perioada, si care este premergatoare viitoarelor campanii de impaduriri, o constituie scoaterea din solarii a puietilor de molid si repicarea acestora in pepiniera Repedea", a facut cunoscut inginerul Gabriel Stanciu

Prezent in teren, primarul Ioan Monita, ca parteneriatul ocol silvic - scoli este realizat pentru al doilea an consecutiv, dorita a fi perpetuata pentru binele comunitatii locale si in anii urmatori.

"Este o activitate care are o importanta foarte mare pentru mediul inconjurator. De aceea, dorim ca aceasta sa fie promovata in fiecare primavara, cu participarea copiilor si dascalilor lor, in colaborare cu Ocolul Silvic Romuli. Totul, in completarea actiunilor specifice curateniei de primavara din satele ...

Actualitate / stiri Actualitate13 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ionut Simionca, deputat PMP: "Siguranta pietonilor bistriteni trebuie sa fie prioritatea zero a primarului"

Vineri, 24 Martie 2017, ora 16:57

Ionut Simionca, deputat PMP: "Siguranta pietonilor bistriteni trebuie sa fie prioritatea zero a primarului"Deputatul PMP de Bistrita-Nasaud, Ionut Simionca, a facut vineri un apel catre primarul Teodor Cretu sa gaseasca urgent solutii pentru semaforizarea tuturor trecerilor de pietoni din municipiul resedinta de judet. Apelul deputatului vine la numai o zi dupa un nou accident petrecut pe o trecere de pietoni din apropierea unei scoli din Bistrita, cand o eleva a fost lovita de un autoturism, al carui sofer nu a acordat prioritatea cuvenita celor care traversau strada.

"Domnule primar Ovidiu Teodor Cretu, va rog sa va concentrati atentia asupra lucrurilor importante pentru orasul nostru si sa gasiti solutii cat mai repede pentru semaforizarea tuturor trecerilor de pietoni din apropierea institutiilor scolare, din toate intersectiile aglomerate ale bulevardelor municipiului Bistrita! Siguranta copiilor nostri trebuie sa devina prioritatea zero a primarului si a tuturor celor implicati in administrarea orasului nostu. Nu mai putem sa stam cu mainile in san, prea multe accidente stupide! Nu mai cheltuiti bani inutil, pe tot felul de studii si proiecte care nu fac altceva decat sa imbogateasca clientela politica a PSD. Cheltuiti banii nostri intr-un mod util!", este apelul deputatului bistritean.

Ionut Simionca a reamintit ca, in campania pentru alegerile locale, toti candidatii la primarie si la consiliul local au garantat ca vor face consultari sau dezbateri publice, dar toate acestea au ramas pana acum doar la nivel declarativ.

"Amintesc consilierilor locali si domnului primar ...

Actualitate / stiri Actualitate24 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Slabiciunile mele pentru calea ferata

Vineri, 24 Martie 2017, ora 11:57

Slabiciunile mele pentru calea ferataMai zilele trecute a mai deraiat un tren. Un tren sarit de pe sine este o nenorocire. In Romania, nu. In tot trenul de 7-8 vagoane se aflau numai 15 calatori. Nici unul nu a suferit rani grave. Un accident de tren personal sau rapid, dar fara victime, este o raritate europeana. Poate chiar performanta mondiala. La noi, nu. Nu prea mai are cine muri. Trenurile de calatori seamana mult cu niste fantome. Convoaiele altadata nesfarsite devin din ce in ce mai scurte si mai dogite. Adormi asteptand sa le vezi cum trec lenese pe la orizont. Trenurile care sa deranjeze privirea sau auzul sunt din ce in ce mai rare. Nu mai huruie marfarele lungi si grele, nu mai boncaluiesc cisternele de pacura si motorina, nu mai trec serpuitoarele si greoaiele trenuri cu cereale. Parca viata si economia ar fi intrat la apa dupa o regula noua si neasteptata. Prin anii '60-'70, orasele industriale adunau zilnic zeci de trenuri din toate directiile. Parca erau convoaie magnetice care adunau taranii si motii de pe munti si de pe vai si ii depuneau intr-o industrie intrata intr-o frenezie nebuna. Acum se multumesc cu cateva microbuze sau cu un motor jigarit, pe jumatate gol. Unde carau trei-patru-cinci trenuri a cate 30-40 de vagoane garnitura, acum mai cara un motor pricajit si un vagon agatat dupa, ca un geamantan gol. Hunedoara "inghitea" in fiecare dimineata 6-7-8 trenuri cu aproape 40.000 de oameni. Astazi, orasul nu mai are nici gara si nici cale ferata. A fost scoasa, taiata si vanduta. Cele ...

Actualitate / stiri Actualitate30 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Editia a doua a "Scolii de vara de la Telciu", in august

Vineri, 24 Martie 2017, ora 11:57

Editia a doua a "Scolii de vara de la Telciu", in augustUniversitarul Valer Simion Cosma da insutit inapoi ceea ce comuna natala, Telciu, i-a oferit, in cadrul unui proiect cultural unic la nivelul judetului nostru. Pornit la drum in 2010, evenimentul cosmopolit, intitulat "Conferintele de la Telciu", a evoluat an de an, astfel ca din 2016 s-a ajuns la prima scoala de vara din zona noastra, dar si la prima scoala de vara decoloniala din Europa de Est. Pentru acest an, Valer Simion Cosma a anuntat ca editia doua a "Scolii de vara de la Telciu" se va desfasura in perioada 13 - 20 august, cu o bogatie minunata de manifestari.

"Vor fi 12 cursuri si workshopuri, cinci seri cu proiectii de filme documentare si discutii, trei spectacole de teatru politic, urmate de discutii, trei ateliere (teatru forum, arte plastice si foto/video) pentru tinerii din sat, si nu numai, si un spectacol de teatru cu elevi ai Liceul Tehnologic Telciu, produs in urma unui atelier de teatru forum derulat pe parcursul unei luni. Nu vor lipsi dezbaterile, discutiile si excursiile", anunta Valer Simion Cosma.

Life Show / stiri Life Show3 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ionut Simionca, deputat PMP: "Siguranta pietonilor bistriteni trebuie sa fie prioritatea zero a primarului"

Vineri, 24 Martie 2017, ora 10:20

Ionut Simionca, deputat PMP: "Siguranta pietonilor bistriteni trebuie sa fie prioritatea zero a primarului"Deputatul PMP de Bistrita-Nasaud, Ionut Simionca, a facut vineri un apel catre primarul Teodor Cretu sa gaseasca urgent solutii pentru semaforizarea tuturor trecerilor de pietoni din municipiul resedinta de judet. Apelul deputatului vine la numai o zi dupa un nou accident petrecut pe o trecere de pietoni din apropierea unei scoli din Bistrita, cand o eleva a fost lovita de un autoturism, al carui sofer nu a acordat prioritatea cuvenita celor care traversau strada.

"Domnule primar Ovidiu Teodor Cretu, va rog sa va concentrati atentia asupra lucrurilor importante pentru orasul nostru si sa gasiti solutii cat mai repede pentru semaforizarea tuturor trecerilor de pietoni din apropierea institutiilor scolare, din toate intersectiile aglomerate ale bulevardelor municipiului Bistrita! Siguranta copiilor nostri trebuie sa devina prioritatea zero a primarului si a tuturor celor implicati in administrarea orasului nostu. Nu mai putem sa stam cu mainile in san, prea multe accidente stupide! Nu mai cheltuiti bani inutil, pe tot felul de studii si proiecte care nu fac altceva decat sa imbogateasca clientela politica a PSD. Cheltuiti banii nostri intr-un mod util!", este apelul deputatului bistritean.

Ionut Simionca a reamintit ca, in campania pentru alegerile locale, toti candidatii la primarie si la consiliul local au garantat ca vor face consultari sau dezbateri publice, dar toate acestea au ramas pana acum doar la nivel declarativ.

"Amintesc consilierilor locali si domnului primar ...

Actualitate / stiri Actualitate9 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Proiect: Chirii mai mici in locuintele ANL

Joi, 23 Martie 2017, ora 23:59

Proiect: Chirii mai mici in locuintele ANLMinisterul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene intentioneaza sa modifice modul de calculare a chiriilor in locuintelor ANL, in vederea reducerii acestora.

Scopul este sprijinea chiriasilor cu venituri mici, noul mod de calcul fiind prevazut intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, aflat in stadiul de consultare publica.

Prin diminuarea chiriilor in locuintele ANL s-ar incerca rezolvarea unui oarecare paradox: chiriasii considera ca platesc prea mult, in conditiile in care aceste locuinte sunt destinate tocmai tinerilor cu venituri reduse.

Proiectul legislativ prevede ca nivelul maxim al chiriei sa nu depaseasca:

a) 10 la suta din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat in functie de veniturile realizate in ultimele 12 luni, in cazul in care venitul brut pe membru este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe tara garantat in plata;

b) 20 la suta din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, in cazul in care acesta este mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata, dar nu il depaseste cu 100 la suta;

c) 30 la suta din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, daca acesta este mai mare decat 100 la suta din salariul minim brut pe tara garantat in plata, dar nu mai mult de 5.000 lei.

Actualitate / stiri Actualitate23 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Consiliul local a aprobat "Biserica secreta" de pe Aleea Ineu

Joi, 23 Martie 2017, ora 16:54

Consiliul local a aprobat "Biserica secreta" de pe Aleea IneuIn cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Bistrita de joi, a fost votat, prin vot secret, proiectul de Hotarare privind aprobarea concesionarii, prin licitatie publica deschisa, a imobilului, constructiei si terenului aferente unui fost punct termic de pe Aleea Ineu, in vederea reabilitarii si amenajarii unui "punct liturgic". Se pare ca sunt cunoscute dorintele Bisericii Ortodoxe si neoprotestantilor de a inchiria si amenaja imobilul, pentru folosire cultica. De vreme ce destinatia este prevazuta ca "punct liturgic", se poate presupune ca acolo se va tine de-adevaratelea liturghie. Ce fel de liturghie, inca nu se cunoaste, dar o biserica, chiar "Biserica secreta" fiind, deschide fereastra spre vesnicie, in vreme ce intrebuintarea lumeasca poarta privirea numai prin vecinatati apropiate.

Actualitate / stiri Actualitate23 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Consiliul local a aprobat "Biserica secreta" de pe Aleea Ineu

Joi, 23 Martie 2017, ora 16:20

Consiliul local a aprobat "Biserica secreta" de pe Aleea IneuIn cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Bistrita de joi, a fost votat, prin vot secret, proiectul de Hotarare privind aprobarea concesionarii, prin licitatie publica deschisa, a imobilului, constructiei si terenului aferente unui fost punct termic de pe Aleea Ineu, in vederea reabilitarii si amenajarii unui "punct liturgic". Se pare ca sunt cunoscute dorintele Bisericii Ortodoxe si neoprotestantilor de a inchiria si amenaja imobilul, pentru folosire cultica. De vreme ce destinatia este prevazuta ca "punct liturgic", se poate presupune ca acolo se va tine de-adevaratelea liturghie. Ce fel de liturghie, inca nu se cunoaste, dar o biserica, chiar "Biserica secreta" fiind, deschide fereastra spre vesnicie, in vreme ce intrebuintarea lumeasca poarta privirea numai prin vecinatati apropiate.

Sport / stiri Sport1 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Cui ii este frica de Balena Albastra?

Joi, 23 Martie 2017, ora 11:54

Cui ii este frica de Balena Albastra?Exista o competitie intre parinti. Al cui copil-minune isi deschide singur telefonul sau tableta, la o varsta cat mai apropiata de doi anisori. La trei ani, copilasii sunt experti in a deschide cincizeci si sapte de videoclipuri YouTube in sapte minute. La patru ani, accesul juniorilor pe orice site este un lucru obisnuit. Intra direct pe filmuletul de desene animate sau pe orice prostie neclasificata si necenzurata.

Comoditatea parintilor este implinita de acele cateva ore in care progenitura sta cuminte in fata tabletei, cautandu-si singur sursa de interes si divertisment. Fara niciun program, fara limite, fara supraveghere.

Dincolo de influentele de dezvoltare socio-emotionale, dincolo de problemele fizice (pozitia nefireasca a corpului, indoit inainte, coloana vertebrala deformata), vizionarea filmelor de animatie este absolut fireasca si necesara. Dar cu anumite limite calitative si cantitative. Si neaparat pe ecranul mare al unui televizor, cu continut selectat de catre parinti. Multi vor spune ca trebuie sa fii un geniu informatic pentru a copia pe stick filme cu Tom si Jerry, dar nici macar nu este cazul. Exista dispozitive de proiectare a ecranului tabletei pe televizor, disponibile la un pret acceptabil. Important este ca telefonul sau tableta sa fie in mana parintelui, nu a copilului.

Retelele de socializare recomanda crearea conturilor peste o anumita varsta. In conditiile in care parintii cedeaza solicitarii de a cadorisi copilul cu un telefon inteligent inca ...

Actualitate / stiri Actualitate22 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Versuri si folk la Nasaud, de "Ziua Internationala a Poeziei"

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 23:59

Versuri si folk la Nasaud, de "Ziua Internationala a Poeziei"De acestea s-au bucurat, marti seara, cei prezenti la prima activitate a recent infiintatului cenaclu literar-artistic nasaudean "Pod peste timp", organizata cu ocazia "Zilei Internationale a Poeziei".

"Dumnezeu a sadit poezia in sufletul fiecaruia si poezia poate exista si fara poeti, iar cu aceasta ocazie dorim sa restabilim dialogul intre poezie si celelalte arte, printre care muzica, pictura, teatru, evidentiind astfel dictonul lui Delacroix *Nu exista nicio alta arta fara poezie*", a spus, din capul locului, poeta Ioana Lapusneanu, presedinta cenaclului.

Moderat de profesorul si scriitorul Nicolae Bosbiciu, evenimentul s-a bucurat de recitari expresive din Rainer Maria Rilke, Fernando Pessoa si Rabindranath Tagore. Din repertoriul liric nu au lipsit nici versurile poetilor Adrian Paunescu si Marin Sorescu. Apoi, sufletele au fost desfatate cu acordurile de chitara ale grupului folk "Zori de zi", condus cu daruire de maestrul Sorin Gazdac. Talentati intr-ale folkului s-au aratat si profesorii Lucian Bichigean si Dorina Buia. Bucuria manifestarii a fost intregita de recitalul de poezie sustinut de Gabriela Elena Herta, Rodica Rus, Valer Muresan si Maria Sangeorzan.

Life Show / stiri Life Show4 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Marsul pentru Viata": Sangeorzenii se mobilizeaza din nou

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 23:59

"Marsul pentru Viata": Sangeorzenii se mobilizeaza din nouSambata, de Buna Vestire, pentru al doilea an consecutiv, la Sangeorz-Bai va avea loc un "Mars pentru Viata". Evenimentul este organizat de Cercul Misionar-Pastoral, Centrul Misionar de Tineret "Ioan Bunea", Casa de Cultura si scolile din localitate, in parteneriat cu parohiile ortodoxe de pe Valea Ilvelor. Potrivit organizatorilor, marsul va incepe la ora 12.30, cu pornire din fata bisericii "Sf. Arh. Mihail si Gavriil", cunoscuta ca biserica de peste Somes, si va continua pe urmatorul traseu: Biserica "Sf. Nicolae" (biserica din centru), Biserica "Schimbarea la Fata" (biserica din statiune), Centrul Misionar de Tineret "Ioan Bunea", unde va avea loc o rugaciune.

Actualitate / stiri Actualitate19 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Dar pentru ambasadorul american Hans Klemm din partea Clubului Monarhistilor Bistriteni

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 19:20

Dar pentru ambasadorul american Hans Klemm din partea Clubului Monarhistilor BistriteniCu ocazia inaugurarii "Raftului American" la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc", eveniment petrecut marti dupa-amiaza, in prezenta ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, vicepresedintele Clubului Monarhistilor Bistriteni, Tiberiu Podani, i-a facut inaltului oficial un cadou special.

Este vorba despre o cruce regala si un calendar pe 2017 pe care se gasesc insemnele Casei Regale si date semnificative ale istoriei monarhiei romane.

Clubul Monarhistilor Bistriteni a tinut ca diplomatului american sa-i fie amintita Casa Regala Romana si faptul ca Regele Mihai este iubit si apreciat in Romania, a carei istorie a luat o turnura republicana prin abaterea de la parcursul firesc de catre ocupantul sovietic.

Precizam ca Tiberiu Podani face parte din conducerea Clubului Monarhistilor la nivel national.

Sport / stiri Sport4 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Tibi Useriu, premiat cu 29.762 de lei de Consiliul Judetean

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 16:54

Tibi Useriu, premiat cu 29.762 de lei de Consiliul JudeteanConsilierii judeteni au decis, miercuri, in cadrul unei sedinte extraordinare, premierea super alergatorului Tibi Useriu pentru extraordinara performanta reusita in urma cu cateva zile, cand a castigat, pentru a doua oara consecutiv, cel mai greu maraton din lume, 6633 Arctic Ultra.

Cursa care i-a adus faima mondiala s-a desfasurat la Cercul Polar, Tibi Useriu strabatand primul cei 566 de kilometri prin ger si vant, cu degeraturi la picioare si pe propria raspundere de la un moment dat. Ultramaratonul este atat de dificil, incat doar 17 persoane au mai concurat alaturi de Tibi la editia de anul acesta.

Niciun alt sportiv pana la Tibi Useriu nu a mai reusit sa castige 6633 Arctic Ultra de doua ori, decizia consilierilor judeteni de a-i acorda Premiul de Excelenta al judetului Bistrita-Nasaud venind firesc.

Presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan, a anuntat proiectul de Hotarare care urma sa fie supus votului, iar consilierul judetean Maria Uilecan a facut propunerea ca marele campion sa fie premiat cu 29.762 de lei. La obiectia ca suma este prea mica Radu Moldovan a raspuns ca acestea sunt posibilitatile de acum ale CJ.

Unii spun ca suma este prea mare, altii ca este prea mica, a spus Emil Radu Moldovan, reiterand: "Acestea sunt posibilitatile de acum, recunoastem cu totii ca Tibi Useriu este mai mult decat un campion, este o personalitate speciala, care inspira multora incredere!".

Actualitate / stiri Actualitate16 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Raftul American", in autori si titluri

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 16:54

"Raftul American", in autori si titluriCele 250 de volume pe care le-a adus ambasadorul Statelor Unite ale Americi in Romania, Excelenta Sa Hans Klemm, pentru "Raftul American" inaugurat marti la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc", sunt, in primul rand, carti de literatura pentru tineret: "Moby Dick", de Herman Melville, "The best shirt stories", de O. Henry, "Breakfast at Tiffany's", de Truman Capote, "To kill a Mockingbird", de Harper Lee, "On the Road", de Jack Kerouac, "Sister Carrie", de Theodore Dreiser, "Washington Square", de Henry James, "As I lay dying", de William Faulkner. Fireste ca nu puteau lipsi "Aventurile lui Hucklberry Finn" si "Aventurile lui Tom Sawyer" si, inainte de toate, celebrul roman "Gone with the wind" (Pe aripile vantului), de Margaret Mitchell.

Si pana la 250 de titluri mai sunt carti de analiza politica, sociologie, despre educatie si altele.

Life Show / stiri Life Show2 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Marsul pentru Viata": Sangeorzenii se mobilizeaza din nou

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 16:20

"Marsul pentru Viata": Sangeorzenii se mobilizeaza din nouSambata, de Buna Vestire, pentru al doilea an consecutiv, la Sangeorz-Bai va avea loc un "Mars pentru Viata". Evenimentul este organizat de Cercul Misionar-Pastoral, Centrul Misionar de Tineret "Ioan Bunea", Casa de Cultura si scolile din localitate, in parteneriat cu parohiile ortodoxe de pe Valea Ilvelor. Potrivit organizatorilor, marsul va incepe la ora 12.30, cu pornire din fata bisericii "Sf. Arh. Mihail si Gavriil", cunoscuta ca biserica de peste Somes, si va continua pe urmatorul traseu: Biserica "Sf. Nicolae" (biserica din centru), Biserica "Schimbarea la Fata" (biserica din statiune), Centrul Misionar de Tineret "Ioan Bunea", unde va avea loc o rugaciune.

Sport / stiri Sport1 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Dar pentru ambasadorul american Hans Klemm din partea Clubului Monarhistilor Bistriteni

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 11:55

Dar pentru ambasadorul american Hans Klemm din partea Clubului Monarhistilor BistriteniCu ocazia inaugurarii "Raftului American" la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc", eveniment petrecut marti dupa-amiaza, in prezenta ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, vicepresedintele Clubului Monarhistilor Bistriteni, Tiberiu Podani, i-a facut inaltului oficial un cadou special.

Este vorba despre o cruce regala si un calendar pe 2017 pe care se gasesc insemnele Casei Regale si date semnificative ale istoriei monarhiei romane.

Clubul Monarhistilor Bistriteni a tinut ca diplomatului american sa-i fie amintita Casa Regala Romana si faptul ca Regele Mihai este iubit si apreciat in Romania, a carei istorie a luat o turnura republicana prin abaterea de la parcursul firesc de catre ocupantul sovietic.

Precizam ca Tiberiu Podani face parte din conducerea Clubului Monarhistilor la nivel national.

Actualitate / stiri Actualitate31 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Luna si bec pe malurile Somesului, in dreptul comunei Nimigea

Marti, 21 Martie 2017, ora 23:59

Luna si bec pe malurile Somesului, in dreptul comunei NimigeaDin aceasta saptamana, administratia locala din Nimigea a dat startul unei ample actiuni de ecologizare a comunei. Aproape 70 de beneficiari ai venitului minim garantat, impreuna cu autoritatile locale, lucreaza de zor la curatarea malurilor si a spatiilor verzi. In cursul zilei de marti, "batalionul" Legii 416, coordonat de primar si viceprimar, s-a concentrat cu precadere asupra raului Somes.

"Am mobilizat tot efectivul de la ajutorul social, i-am impartit pe echipe acolo unde adunam gunoaie si salubrizam intreaga zona a satelor Nimigea de Jos si Nimigea de Sus. Pe noi nu trebuie sa ne impinga nimeni de la spate in a ne primeni comuna, intrucat ne mobilizam periodic pentru o localitate frumoasa si curata", s-a aratat multumit primarul Mircea Runcan.

Cuvintele edilului au acoperire totala, in conditiile in care malurile Somesului arata exemplar, an de an, in dreptul comunei Nimigea.

Actualitate / stiri Actualitate23 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Daniel Buda, europarlamentar (PNL, PPE): "Se spune, pe buna dreptate, ca uneori branza se mai face si din lapte, mezelurile pot contine si carne, iar vinul se produce ocazional si din struguri!"

Marti, 21 Martie 2017, ora 16:57

Daniel Buda, europarlamentar (PNL, PPE): "Se spune, pe buna dreptate, ca uneori branza se mai face si din lapte, mezelurile pot contine si carne, iar vinul se produce ocazional si din struguri!"In prezenta comisarului european pentru Sanatate si siguranta alimentara, domnul Vytenis Andiukaitis, a avut loc recent, in plenul Parlamentului European, dezbaterea pe marginea recomandarii care vizeaza legislatia privind alimentele si furajele, normele privind sanatatea si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si produsele de protectie a plantelor.

"Am intervenit in cadrul dezbaterii subliniind faptul ca, in momentul de fata, in statele din estul Europei exista preocupari semnificative in ceea ce priveste standardele duble de calitate a produselor care se comercializeaza, comparativ cu statele din vestul Europei", a spus europarlamentarul Daniel Buda, membru al Grupului PPE in Parlamentul European.

In opinia deputatului european, este inadmisibil ca pentru acelasi produs, aceeasi marca si acelasi ambalaj sa existe o calitate diferita si inferioara a produsului. El mai considera ca, dincolo de tot ceea ce inseamna etichetare obligatorie a produselor, trebuie gasite mecanisme eficiente pentru a se interzice in mod expres folosirea denumirii de branzeturi ori mezeluri, daca aceste produse nu contin o proportie semnificativa de materie prima de origina animala.

"In acest context, se spune, pe buna dreptate, ca uneori branza se mai face si din lapte, mezelurile pot contine si carne, iar vinul se produce ocazional si din struguri (...) Altfel, asa cum spunea si profesorul Avram Fitiu, in loc sa spunem pofta buna, atunci cand ne asezam la masa, este posibil sa spunem noroc ..

Actualitate / stiri Actualitate25 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Vernisaj "Kancsura Istvan - 111 desene"

Marti, 21 Martie 2017, ora 16:57

Vernisaj "Kancsura Istvan - 111 desene"La Galeria "Arcade-24" va fi inaugurata miercuri, incepand cu ora 18.00, expozitia personala "Kancsura Istvan - 111 desene". Desenele sunt "telegrame spirituale" pentru "trezire si vaz interior", marturisiri despre viata, taina nasterii, a mortii-nasterii, metafore ale "Vasului Plin" si ale "Vasului Spart". "Prezenta cuvintelor amplifica mesajul imaginilor", scrie in prezentarea expozitiei, al carei curator si prezentator este criticul de arta Oliv Mircea.

Evenimentul se bucura de sprijinul Consiliului Judetean, al Primariei si al Consiliului Local Bistrita, al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si al Centrului Cultural Municipal "George Cosbuc".

Life Show / stiri Life Show2 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Showbiz cu tamaie si coliva

Marti, 21 Martie 2017, ora 13:20

Showbiz cu tamaie si colivaTrivializarea mortii este doar un aspect al presei de senzatie si face parte din fenomenul tabloidizarii mass-media. Dar ce anume explica apetenta publicului pentru acest gen de jurnalism, de unde si audientele mari la televiziune?

Site-ul Paginademedia.ro semnala acum cateva zile un derapaj in lant care a adus audiente nesperate canalelor de televiziune care au transmis live inmormantarea solistei de muzica populara Ileana Ciuculete. Monitorizarea audientelor de sambata, 18 martie 2017, arata ca Etno TV, care a transmis continuu imagini de la cimitir intre orele 11.00 si 17.00, a obtinut o audienta nationala record, 3,7, respectiv 12,6 share, ceea ce inseamna in medie peste 650.000 de telespectatori pe minut (900.000 in varf de audienta). A urmat Romania TV cu aproximativ 600.000 de telespectatori pe minut si o cota de piata de 11,4. Antena 3, Antena 1 siAntena Stars nu s-au lasat nici ele, ajungand la audiente bune in transmisiile funerare de pe parcursul zilei. Petrisor Obae a urmarit ce au vazut telespectatorii in aceste transmisii, asezonate cu burtiere si crawl-uri menite sa potenteze drama: "Prim-planuri cu mama indurerata, imagini cu sicriul coborat in groapa, imagine cu defuncta in sicriu, la Antena 3 (cateva secunde doar), fundaluri sonore de jale, din care nu a lipsit cantecul lautaresc "Deschide, gropare, mormantu'", reporteri catarati pe morminte, multe cadre foarte apropiate cu familia indurerata etc". Constienti de potentialul spectacular al inmormantarii, cu ...

Life Show / stiri Life Show4 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Nevazatorii bistriteni vor lucra lejer la calculator

Marti, 21 Martie 2017, ora 11:54

Nevazatorii bistriteni vor lucra lejer la calculatorLions Club Bistrita va dona 50 de calculatoare nevazatorilor bistriteni, in cadrul unui proiect intitulat ,,Bat Pro". Calculatoarele au instalata o aplicatie care le va permite nevazatorilor sa le foloseasca utilizand doar cateva taste.

Actiunea de donare va avea loc miercuri, de la ora 17.30, la hotelul "Diana", in cadrul Adunarii Generale a Nevazatorilor din Romania - filiala Bistrita-Nasaud. Va participa inclusiv presedintele Asociatiilor pentru Nevazatori din Romania, Tudorel Tupilus, iar scriitorul Radu Sergiu Ruba isi va lansa un recent volum, dedicat scriitorilor nevazatori.

In cadrul evenimentului se va face si o demonstratie de folosire a calculatorului, care nu poate fi mai dificila pentru un nevazator decat, spre exemplu, a juca sah.

Actualitate / stiri Actualitate16 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Trecem la ora de vara, la sfarsitul saptamanii

Luni, 20 Martie 2017, ora 23:59

Trecem la ora de vara, la sfarsitul saptamaniiRomania se pregateste sa dea ceasul cu o ora inainte. Trecerea la ora de vara se va produce in ultima duminica a lunii martie, mai precis in zorii zilei de 26 martie. Atunci, ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Romania a aderat la ora de vara in anul 1932, insa intre anii 1943 si 1979 practica trecerii la ora de vara a fost suspendata. In anul 1997 Romania a intrat in randul celorlalte tari europene care aderau la ora de vara in ultima duminica din luna martie, iar acest lucru este valabil si in prezent. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioada cat mai lunga din zi. In acest mod, activitatile se desfasoara cat mai mult posibil pe lumina naturala, iar acest lucru este benefic din cel putin doua puncte de vedere: lumina naturala, spre deosebire de cea artificiala, este un stimulator al tonusului fizic si psihic, iar in al doilea rand, prin trecerea la ora de vara se economiseste energia electrica necesara iluminatului artificial.

Actualitate / stiri Actualitate28 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

195 de "stele" pe epoletul Politiei Romane

Luni, 20 Martie 2017, ora 19:20

195 de "stele" pe epoletul Politiei RomaneInspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud a pregatit o serie de activitati pentru marcarea a 195 de ani de existenta a Politiei Romane, care se implinesc in data de 25 martie, actiuni prezentate luni, in cadrul unei conferinte de presa, de reprezentanti ai institutiei.

Astfel, pentru a face mai bine cunoscute profilul activitatii si dotarile, precum si pentru a stimula tinerii sa se indrepte spre o cariera in cadrul Politiei, IPJ a pregatit actiuni de prezentare in orasele judetului, dupa cum urmeaza: marti, incepand cu ora 10.00, la Scoala Generala "Mihai Eminescu" din Nasaud; miercuri, de la ora 10.00, la Liceul "Solomon Halita" din Sangeorz-Bai; joi, incepand cu ora 10.00, la Colegiul National "Petru Rares" din Beclean.

In Bistrita, IPJ organizeaza vineri, incepand cu ora 9.00, "Ziua Portilor Deschise", ocazie cu care cei interesati vor putea vizita institutia si asista la diverse exercitii de lupta. Paleta activitatilor organizate in aceasta perioada cuprinde si o serie de concursuri sportive.

Sport / stiri Sport1 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Cum erau "jupuiti" nasaudenii de pielarii bistriteni, la inceputul secolului al XIX-lea

Luni, 20 Martie 2017, ora 16:58

Cum erau "jupuiti" nasaudenii de pielarii bistriteni, la inceputul secolului al XIX-leaImaginea centrului Nasaudului la intrepatrunderea secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea era una dominata de satrele comerciantilor, tarabe care erau amplasate pe amplasamentul actualului parc. Din cercetarile arhivelor nationale, aflam ca respectivele satre au fost construite in 1797, cu scopul de a se suplimenta veniturile bisericii. Actele vicariale arata ca in acele satre isi vindeau marfurile, in zile de targ, negustori si meseriasi sasi din Bistrita, in special curelari, pielari si opincari.

Smecheriile exista de cand lumea

Perioada dintre 1815 si 1817 a fost una grea pentru intregul tinut, cu foamete si multe vite bolnave, astfel ca a fost interzisa vinderea pieilor neprelucrate. De acest "embargou" au profitat comerciantii bistriteni, care si-au impus dominatia spre a vinde nasaudenilor, la preturi excesive, incaltamintele confectionate in taina si vandute cu pretextul ca ar fi comandate din mari departari. Vazand granicerii nasaudeni ca si dupa anii nenorociti negustorii nu coboara preturile, in mai multe randuri s-au adresat cu rugaminti catre comanda regimentului si catre magistratul orasului Bistrita pentru a li se admite si copiilor de graniceri sa invete lucrarea pieilor. Asa cum era de asteptat, n-au izbutit, intrucat "laturenii" ce veneau din burgul sasesc se temeau sa nu-si piarda suprematia pe piata si, implicit, veniturile consistente.

Banul, ochiul dracului si... al pielarului

Ca un facut, o raza de speranta in rezolvarea neajunsului a aparut odata cu ...

Actualitate / stiri Actualitate38 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Strigatul" poeziei la propria-i celebrare, in Biblioteca Judeteana

Luni, 20 Martie 2017, ora 16:58

"Strigatul" poeziei la propria-i celebrare, in Biblioteca JudeteanaLa Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" a avut loc luni, de la ora 10.00, un dublu eveniment: intalnirea lunara a bibliotecarelor scolare din judet si marcarea in avans a "Zilei Internationale a Poeziei", care se sarbatoreste la 21 martie.

Intalnirea a fost organizata de bibliotecara Casei Corpului Didactic, Margareta Pop, si Biblioteca Judeteana ,,George Cosbuc", reprezentata de directorul Ioan Pintea.

Alaturi de bibliotecare au fost prezenti elevi ai Cercului de literatura si teatru de la Palatul Copiilor Bistrita si scriitorii: Victoria Fatu-Nalatiu, Olimpiu Nusfelean, Alexandru Cristian Milos, David Dorian, Gheorghe Mizgan, Florin Sasarman si Menut Maximinian.

Margareta Pop a multumit mai vechilor colaboratori ai editiilor anterioare, intre care profesoara Ionela Silvia Nusfelean, care a initiat un joc al creativitatii si calendarului, fiecare participant rostind ceva poetic. Scritorii au citit din creatiile proprii, elevii au recitat, s-a vorbit despre carti si lectura, subliniindu-se rolul formator al cititului. Directorul ,,Miscarii Literare", Olimpiu Nusfelean, a prezentat pe scurt recenta aparitie a revistei, indemnandu-i pe cei prezenti sa colaboreze, apoi a fost prezentata cartea de poezii "Strigatul", de David Dorian, aparuta in acest an la Editura ,,Charmides". Intre opiniile exprimate despre carte, s-a spus ca: "Este una dintre cele mai bune ale ultimilor ani, aparuta in tara, iar autorul se gaseste in plutonul fruntas al generatiei sale si al scriitorilor ...

Life Show / stiri Life Show11 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

195 de "stele" pe epoletul Politiei Romane

Luni, 20 Martie 2017, ora 16:20

195 de "stele" pe epoletul Politiei RomaneInspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud a pregatit o serie de activitati pentru marcarea a 195 de ani de existenta a Politiei Romane, care se implinesc in data de 25 martie, actiuni prezentate luni, in cadrul unei conferinte de presa, de reprezentanti ai institutiei.

Astfel, pentru a face mai bine cunoscute profilul activitatii si dotarile, precum si pentru a stimula tinerii sa se indrepte spre o cariera in cadrul Politiei, IPJ a pregatit actiuni de prezentare in orasele judetului, dupa cum urmeaza: marti, incepand cu ora 10.00, la Scoala Generala "Mihai Eminescu" din Nasaud; miercuri, de la ora 10.00, la Liceul "Solomon Halita" din Sangeorz-Bai; joi, incepand cu ora 10.00, la Colegiul National "Petru Rares" din Beclean.

In Bistrita, IPJ organizeaza vineri, incepand cu ora 9.00, "Ziua Portilor Deschise", ocazie cu care cei interesati vor putea vizita institutia si asista la diverse exercitii de lupta. Paleta activitatilor organizate in aceasta perioada cuprinde si o serie de concursuri sportive.

Actualitate / stiri Actualitate14 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Atmosfera americana la Sinagoga

Luni, 20 Martie 2017, ora 11:57

Atmosfera americana la SinagogaCentrul Judetean pentru Cultura a oferit duminica, de la ora 19.00, la Sinagoga, concertul "Satchmo Revival", sustinut de grupul iesean "Liviu Marculescu Jazz Unit", format din: Elena Gatcin - voce, pian, Eugen Tobos - chitara, Eugen Amarandei - saxofonist si contrabasist, Theo Popescu - percutii, Liviu Marculescu - trombon. Acesta din urma a urmat Conservatorul din Iasi, in aceeasi generatie cu directorul Centrului Judetean pentru Cultura, Gavril Tarmure, ambii fiind in studentie solisti la trombon in aceeasi formatie, dupa cum au evocat cu nostalgie amandoi.

In fata unui public cunoscator, pasionat de jazz, Gavril Tarmure a facut o comprimata, dar relevanta prezentare a evolutiei jazzului in SUA si in restul lumii, apoi trupa a cantat piese de pe unicul album imprimat, atat piese standard-clasice, care fac parte din "portofoliul" de 100-200 de piese pe care le stie orice formatie care se respecta, cat si compozitii ale lui Liviu Marculescu, foarte bine primite de public, care a apreciat atat vocea si pianul Elenei Gatcin, cat si virtuozitatea celorlalti instrumentisti. Impreuna, acestia au dat marca si masura unui nedezmintit profesionalism, care a transpus auditoriul intr-o imaginara America a muzicii negrilor.

Life Show / stiri Life Show3 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Liga a IV-a, etapa a15-a (REZULTATE, MARCATORI, CLASAMENT, PROGRAM): Pas fals facut de Lesu la Monor, in rest favoritele s-au impus conform asteptarilor

Duminica, 19 Martie 2017, ora 16:56

Liga a IV-a, etapa a15-a (REZULTATE, MARCATORI, CLASAMENT, PROGRAM): Pas fals facut de Lesu la Monor, in rest favoritele s-au impus conform asteptarilorReprogramata pentru astazi, ultima etapa a turului Ligii a IV-a a adus rezultate scontate, cu o singura exceptie. Este vorba de infrangerea suferita de Heniu Lesu la Atletico Monor in cel mai echilibrat meci al rundei. Chiar daca au deschis scorul, lesenii nu au pierdut cu 2-1 si, astfel, pierd contactul cu formatiile din frunte. Liderul ACS Dumitra si-a respectat blazonul impunandu-se fara sa forteze pe terenul celor din Telciu, cu 2-0, in urma golurilor marcate din doua faze fixe de Catalin Bucur si Andrei Hazbei. Tot in deplasare, Vointa Cetate si Minerul Rodna au castigat cu acelasi scor de 5-1, la Sieu, respectiv Taure. In schimb, una dintre fruntase, Vointa Livezile, s-a chinuit serios pe terenul ultimei clasate, Viitorul Lechinta, pentru a se impune cu doar cu 1-0, arin reusita lui Alex Hipi din minutul 73. In fine, la limita, scor 2-1, a castigat Progresul Nasaud in fata Maierului, cu golul victoriei marcat de Ghita Burduhos la ultima faza a meciului. Pana atunci, nasaudenii au ratat cat pentru trei meciuri, cu bara si doua penalty-uri ratate de Halasz (min. 21 - vezi foto) si Ghita Burduhos (70).

PROGRESUL TAURE - MINERUL RODNA 1-5 (0-2)

Lazar Boldis (32, 38, 52, 61), Alex Boldis (89)

ECIRO FOREST TELCIU - ACS DUMITRA 0-2 (0-2)

Catalin Bucur (30), Hazbei (38)

VIITORUL LECHINEsA - VOINEsA LIVEZILE 0-1 (0-0)

Alex Hipi (70)

LUCEAFARUL SIEU - VOINEsA CETATE 1-5 (0-2)

Victor Simionca (90) / Ganea (5, 20, 47), Majer (56), Adi Cioanca (58)

ATLETICO MONOR - HENIU ...

Actualitate / stiri Actualitate24 vizite[ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]


Prima   1   2   3   4   5   6   >>   Ultima
Cele mai citite stiri
MESAJ DE CONDOLEANEsE
Este zi de doliu pentru PSD Bistrita-Nasaud, datorita trecerii la cele vesnice a unuia dintre ...
Consiliul Local Bistrita va repartiza 164 locuinte ANL. Sapte persoane nu si-au reconfirmat actele, o persoana a renuntat
Consiliul Local va dezbate astazi proiectul de hotarare privind repartizarea unui numar de 164 ...
Dar pentru ambasadorul american Hans Klemm din partea Clubului Monarhistilor Bistriteni
Cu ocazia inaugurarii "Raftului American" la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc", eveniment ...

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor