Rezultatele 1 - 30 din 1000 (0.799 secunde)
Schimba cuvintele cautate
Filtreaza dupa data
Data inceput
Data sfarsit

Filtreaza dupa publicatie

Ochii pe ape! Instabilitatea atmosferica tine cel putin pana vineri

Luni, 28 Iulie 2014, ora 16:08

Ochii pe ape! Instabilitatea atmosferica tine cel putin pana vineri Vara turbata in care ne aflam inca nu permite autoritatilor sa lase garda jos. Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa (ABAST) anunta ca monitorizeaza evolutia parametrilor hidrometeorologici inclusiv in judetul Bistrita-Nasaud, unde in ultimele zile norii s-au golit intr-atat, incat practic nici n-ar trebui sa mai existe.

ABAST se afla in garda din cauza prognozei deloc linistitoare pentru mare parte din aceasta saptamana. Astfel, pana vineri, instabilitatea atmosferica se poate manifesta prin precipitatii ce pot depasi 20-25 l/mp.

"Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta au fost atentionate sa acorde o atentie deosebita masurilor prevazute in planurile de aparare impotriva inundatiilor. Se impune urmarirea si interventia rapida, in caz de necesitate, in special la nivelul sectiunilor de scurgere din zona podurilor. Totodata, prin intermediul Sistemelor de Gospodarire a Apelor, atentionam detinatorii de iazuri de decantare sa urmareasca evolutia starii acestora si sa transmita imediat eventualele evenimente care pot afecta stabilitatea acestor obiective", potrivit unui comunicat al ABAST.

Actualitate / stiri Actualitate 2 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

"Ziua Imnului National"

Luni, 28 Iulie 2014, ora 13:09

"Ziua Imnului National" Marti, 29 iulie, se sarbatoreste "Ziua Imnului National", autoritatile locale invitandu-i pe bistriteni la activitatile pregatite cu aceasta ocazie.

Manifestarile vor incepe cu o scurta intalnire a reprezentantilor Prefecturii, Consiliului Judetean, Primariei Bistrita si ai Garnizoanei, in vederea participarii la actiunea principala organizata de "Ziua Imnului National", care se va desfasura in Piata Centrala, incepand cu ora 12.00: se va da onorul militar, va avea loc un ceremonial religios, apoi se vor executa salutul Drapelului de Lupta, primirea si inaltarea Drapelului National, urmate de defilarea Garzii de Onoare.

Actualitate / stiri Actualitate 10 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Cele mai blamate strazi din orasul Nasaud incep a fi modernizate

Luni, 28 Iulie 2014, ora 11:07

Cele mai blamate strazi din orasul Nasaud incep a fi modernizate Emil Rebreanu, Grivita, Avram Iancu sunt cele mai "puscate" strazi din orasul Nasaud.

Toate in panta, insumand sute de gospodarii de-a lungul lor. Administratia locala a decis ca a venit si randul locuitorilor ce salasuiesc in aceste perimetre sa se poata bucura de asphalt, trotuare noi si santuri pluviale.

Astfel, ca in ciuda unor vremuri economice de restriste au decis sa puna bugetul local la treaba. Prima pe lista este strada Emil Rebreanu (mai cunoscuta sub vechea denumire de strada Coastei 2), ordinul de incepere al lucrarilor de reabilitare si modernizare fiind valabil chiar de astazi. "Este vorba de o investitie de 237.000 de lei, fara TVA, a carui licitatie de executie a fost castigata de firma Dimex Company 2000 Rebra. Speram ca lucrarile sa fie terminate pana la sfarsitul lunii octombrie a.c.", ne-a declarat primarul Mircea Romocea. Potrivit edilului, administratia locala are luata in calcul etapizarea celorlate lucrari similare, inclusiv a strazilor laterale din cartierul Liviu Rebreanu, incepand din prima parte a anului viitor.

Business / stiri Business 1 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Bilete de tratament

Luni, 28 Iulie 2014, ora 10:12

Bilete de tratament Casa de Pensii Bistrita-Nasaud a primit spre distribuire 160 de bilete de tratament pentru seria a 12-a din acest an, care dau dreptul beneficiarilor la cure in statiunile: 1 Mai, Bizusa, Caciulata, Covasna, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Govora, Herculane, Mangalia, Neptun, Ocna Sugatag, Olanesti, Sangeorz-Bai, Saturn, Sovata, Techirghiol, Turda, Tusnad si Vatra Dornei. Intrarea in statiuni se face din 9, 10, 11, 12 si 13 august. Bistritenii care nu si-au ridicat deja biletele de tratament, le mai pot revendica pana vineri. De saptamana viitoare, cele ramase se vor vinde la liber.

Actualitate / stiri Actualitate 14 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Mii de oameni au petrecut la sarbatoarea fabricii Intex din Nasaud

Luni, 28 Iulie 2014, ora 00:08

Mii de oameni au petrecut la sarbatoarea fabricii Intex din Nasaud Vineri, pentru al saptelea an consecutiv, cel mai important agent economic din Nasaud - Intex, fabrica care produce in domeniul textil, mai ales pentru piata externa - si-a sarbatorit salariatii si, implicit, orasul.

Vremea frumoasa si calitatea artistica a spectacolului maraton ce s-a intins de-a lungul a sapte ore de distractie si buna dispozitie au facut din eveniment unul de referinta pentru organizatori, in frunte cu managerul general Dorel Grigore Sima. Reuniti pe stadionul orasenesc, cei peste 2.000 de participanti la marea petrecere prilejuita de Ziua Familiei Intex au savurat din plin sarbatoarea daruita angajatilor si familiilor lor. Deschiderea a prilejuit managerului general Dorel Grigore Sima sa-si indrepte gandurile frumoase catre cei sarbatoriti. "Dupa un an de munca, meritati aceasta zi de distractie din plin!", a punctat Sima. La randul sau, primarul Mircea Romocea a tinut sa aduca multumiri in numele Primariei si Consiliului Local pentru eforturile Intexului de a contribui la dezvoltarea orasului Nasaud, in calitate de cel mai mare contribuabil la bugetul local. "Va dorim tuturor o zi cat mai agreabila. Succes in continuare!", a urat edilul. Felicitari au primit intexistii si de la senatorul Ioan Denes: "Cine munceste, merita sa se si distreze, mai ales dumneavoastra, care formati o mare familie pentru binele Nasaudului. Felicitari tuturor si la mai mare!". Apoi, discursurile oficialitatilor au lasat locul asteptatei tombole, in cursa pentru cele 20 de ...

Business / stiri Business 34 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Rapsodia triscasilor din Lesu, frumusetea pastrarii traditiei populare

Luni, 28 Iulie 2014, ora 00:08

Rapsodia triscasilor din Lesu, frumusetea pastrarii traditiei populare Pentru al 45-lea an consecutiv festivalul folcloric "Rapsodia triscasilor din Lesu" si-a continua astazi povestea de succes in pastrarea datinilor si obiceiurilor comunei de sub poalele Heniului. Cea mai veche manifestare artistica a judetului, prin continuitate, a reunit in amfiteatrul natural de Pe Coasta sute de localnici si invitati veniti sa se bucure de frumusetea cantecului, jocului si portului de pretutindeni. Spunem de pretutindeni, pentru ca acum Rapsodia are si veleitati internationale prin participarea la spectacol a unor formatii din Polonia si Rusia. Dupa ce au participat la Sfanta Liturghie, lesenii si invitatii lor au purces la orele amiezii spre zona de spectacol, acolo unde, in debut, primarul Ionel Pop, vicepresedintele CJ - Alexandru Pugna, si senatorul Ioan Denes, au tinut sa evidentieze prin scurte alocutiuni nevoia de regasire si pastrare a traditiilor populare. Numeroasa asistenta a fost mai ales incantata de triscasii mici si mari din Lesu, artisti condusi de Ioan Sangeorzan si profesorul Nicolae Lupsan, ansamblurile folclorice "Rapsodia Lesului" din Lesu, "Paunita" din Sangeorz-Bai, "Dor de pe Campie" din Silivasu de Campie, "Invartita Dorului din Vaideeni - Valcea, "Arcanul" din Casvana - Suceava. Invitatii speciali ai manifestarii au fost grupurile folclorice din Polonia si Rusia. Printre solistii care au sustinut recitaluri s-au numara fiicele si fii satului: Marioara Precup, Marioara Dragota, Sabina Leonte Alb, Anton Todica, Ionela Dragota, Anuta ..

Life Show / cultura 6 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Puhoi de inspectori la Colibita!

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 01:05

Puhoi de inspectori la Colibita! Subprefectul Ovidiu Frent a demarat joi un control de anvergura, impreuna cu o comisie constituita prin ordinul prefectului, vizand respectarea legislatiei in vigoare de catre proprietarii de case si terenuri, precum si de catre agentii economici din zona lacului Colibita.

La control au participat reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean, Primariei Bistrita-Bargaului, ISU, SGA, APM, Garzii de Mediu, Oficiului de Cadastru, Politiei, Jandarmeriei, Directiei de Sanatate Publica, Directiei pentru Agricultura, Inspectiei Silvice, Protectiei Consumatorului si ai Administratiei Finantelor Publice.

Subprefectul Ovidiu Frent ne-a declarat: "S-a constituit o comisie mixta formata din institutii importante pentru evaluarea situatiei existente in jurul lacului Colibita, scopul final fiind declararea zonei drept obiectiv turistic de interes local. Se verifica legalitatea atat a actelor de proprietate, a delimitarilor terenurilor, a respectarilor conditiilor de mediu, dar si a activitatilor economice care se desfasoara in zona lacului, de la activitati de alimentatie publica, pana la cele turistice si de agrement. Este o actiune foarte complexa, pentru ca ceea ce inseamna lacul si zona adiacenta sunt in proprietatea statului roman, dar sunt in administrarea Apelor Romane. Lacul Colibita este furnizor de apa si de energie hidro. Am trimis o adresa directorului Bazinului Somes-Tisa pentru a afla si noi cand se va face in sfarsit lucrarea de cadastru a lacului si a ..

Actualitate / stiri Actualitate 54 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Somesul Mare, sufocat de gunoaie si balastiere. Un mare focar de infectie!

Joi, 24 Iulie 2014, ora 13:08

Somesul Mare, sufocat de gunoaie si balastiere. Un mare focar de infectie! Parafrazandu-l pe Creanga cu Ozana cea frumoasa si limpede, imi face placere sa imi aduc aminte de Somesul Mare care serpuieste involburat pintre munti si dealuri, de partidele fantastice de pescuit. A fost odata cu multi ani in urma cand lipanul era rege in zona Maieru-Sangeorz Bai si cleanul in aval de Feldru. Dar ma gandesc la faptul ca Somesul era raul de aur al dacilor, iar literatura de specialitate atesta gasirea granulelor de aur de 21 de carate. Somesul este al cincilea rau ca marime si debit din Romania. Are o lungime de peste 465 km, dintre care 376 km sunt pe teritoriul Romaniei. Bazinul hidrografic se formeaza prin unirea pe teritoriul comunei Mica, la circa 4 km in amonte de municipiul Dej, a raului Somesul Mare cu Somesul Mic. Somesul Mic (format prin confluenta Somesului Rece cu Somesul Cald) are izvorul in Muntii Apuseni, iar Somesul Mare izvoraste din Muntii Rodnei. Se varsa in Tisa, pe teritoriul Ungariei. Raul Somes dreneaza un bazin hidrografic de 15.740 km2, cuprinzand 362 cursuri de apa cu suprafete mai mari de 10 km2 si o lungime totala de 5.263 km. Din pacate, azi situatia este mai mult decat dramatica. Zilele acestea am facut un tur pe Somesul Mare, de la Ilva Mica si pana la Salva si am constatat cu stupoare ca in aval de Feldru nu mai exista viata in apa. In schimb, imaginile sunt de-a dreptul debusolante, cand pe fiecare metru patrat vezi gunoaie, incepand de la PET-uri, saci plini cu resturi menajere, saci cu materiale de constructii, oi moarte ...

Actualitate / stiri Actualitate 13 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

DJ 172E este gata!

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 16:09

DJ 172E este gata! Mare bucurie pentru lechinteni, ca de altfel pentru toti locuitorii din zona de campie a judetului. A fost reabilitat DJ 172E, drum care face legatura intre Lechinta si DJ 151 (Bistrita - Targu Mures).

Acum, toti cei care doresc sa ajunga la/de la Bistrita de la/la Targu Mures, precum si in zona de campie prin Lechinta, pot circula fara probleme pe DJ 172E, drum care in momentul de fata este nou-nout.

Daca pana acum conducatorii auto faceau slalom printre gropi pe portiunea dintre Lechinta si intersectia de la Herina cu DJ 151, acum se circula fara probleme pe un drum ca-n palma. Mai mult, aceasta artera rutiera este si marcata si sunt montate si semnele de circulatie aferente. Mai sunt cateva retusuri de facut, minore, la acostamente.

Primarul comunei Lechinta, Romeo Florian, ne-a declarat: "Saptamana viitoare vor fi finalizate in totalitate lucrarile. Este o portiune de drum foarte importanta pentru noi, cei din Lechinta, pentru ca drumul Targu Mures - Bistrita este in stare de finalizare si ne face accesul foarte bun si rapid spre Bistrita. Si nu numai pentru cei din Lechinta, ci practic pentru toti locuitorii si investitorii zonei de campie. Suntem foarte bucurosi ca cei de la Consiliul Judetean si Emil Radu Moldovan, presedintele Consiliului Judetean, au fost alaturi de noi si au realizat aceasta lucrare".

Business / stiri Business 5 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

NASAUD: Fetita de 7 ani in stare grava dupa ce a fost lovita de o masina

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 00:08

NASAUD: Fetita de 7 ani in stare grava dupa ce a fost lovita de o masina Seara cu necaz pentru o familie de tigani din cartierul nasaudean de la Valea Spinului. Fetita lor in varsta de 7 ani a cazut victima unui accident rutier petrecut pe strada George Cosbuc a orasului (DN 17 C), dupa ce a incercat sa traverseze inopinant soseaua. Totul s-a petrecut in jurul orei 18.30, atunci cand fetita a iesit dintr-un magazin, s-a urcat pe bicicleta si a dat sa treaca strada prin spatele unei masini ce stationa. In acel moment, ea a fost surprinsa si trantita pe carosabil de o autoutilitara condusa de bistriteanul Ioan Stefan R. (28 ani). Desi pe moment si-a pierdut cunostiinta, copila si-a revenit in circa cinci minute. Acuzand dureri la cap si la piciorul drept, victima a fost preluata de echipajul SMURD si transportata mai intai la spitalul din Nasaud, ulterior ea fiind directionata spre Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, unitate unde a ramas internata. Cu acooltestul negativ, soferul este cercetat de politistii nasaudeni.

Actualitate / stiri Actualitate 19 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Profesor prins cu fituica la titularizare

Marti, 22 Iulie 2014, ora 18:08

Profesor prins cu fituica la titularizare La examenul de titularizare, desfasurat luni, au participat 780 de candidati in Bistrita-Nasaud, repartizati in trei centre de evaluare: Colegiul Tehnic "Infoel", Scoala Gimnaziala Nr.4 si Scoala Gimnaziala "Stefan cel Mare".

Din cei 780 de candidati, unul a incercat sa-si croiasca drum spre catedra cu fituica, acesta fiind, prin urmare, eliminat din examen pentru tentativa de frauda. Potrivit inspectorului Dorel Cosic, incidentul s-a petrecut la examenul de fizica de la Scoala Generala "Stefan cel Mare".

Calendarul titularizarii prevede afisarea rezultatelor in 25 iulie; in perioada 25-26 iulie va avea loc inregistrarea contestatiilor la inspectoratele scolare si transmiterea acestora la centrele de evaluare; in 28-29 iulie vor fi rezolvate contestatiile; in 30 iulie se vor afisa rezultatele finale.

Este stiut faptul ca pentru titularizare, angajare pe perioada nedeterminata, este necesara la examen nota minima 7, iar pentru suplinire, angajare pe perioada determinata, minim nota 5.

Repartizarea posturilor titularizabile se va face in data de 31 iulie, iar cele pentru suplinitori, in 4-5 august.

Actualitate / stiri Actualitate 36 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Fermierii din comuna Sant fac treaba buna! Sute de localnici au iesit la curatarea pasunilor montane

Marti, 22 Iulie 2014, ora 16:07

Fermierii din comuna Sant fac treaba buna! Sute de localnici au iesit la curatarea pasunilor montane Pentru a da dovada de transparenta deplina si eficienta maxima in folosul obstei, una in care preocuparea cresterii animalelor este primul loc, Primaria si Consiliul Local Sant a scos in aceasta primavara la licitatie fondul pasoral montan al comunei.

Valabila pe durata a cinci ani, licitatia de concesiune a pasunilor alpine a fost castigata de catre Asociatia mixta de ovine, caprine si bovine, organism care si-a luat rolul in serios chiar daca se afla la inceput de drum. Constienti ca trebuie sa faca treaba serioasa pentru a obtine mult doritele subventii europene, oamenii au fost mobilizati de catre comitetul director al asociatiei si, din acest inceput de saptamana, au purces la curatarea suprafetelor care riscau sa se impadureasca cu specii lemnoase care nu au fost niciodata indepartate, dar si la montarea unor adapatori noi care sa satisfaca efectivele numeroase de animale. La activitatea de luni au participat si consilierii locali Augustin Iugan, Victor Filipoi si Anton Moisil. Dupa cum ne-au explicat chiar la fata locului vicepresedintele Augustin Florin Filipoi si responsabilul Silviu Cotu, data fiind situatia actuala a pajistilor comunei noastre, a trebuit sa se inceapa din nou cu...inceputul, si anume: inlaturarea vegetatiei lemnoase invazive. "De comun acord cu membrii asociatiei, am demarat actiunea cu arealul Fagetel, dupa care va trebui sa ne ocupam de buna gospodarire a pasunilor de la Suhard, Persuta, Stanisoara, Pietricica si Ineut, in aceasta perioada, ...

Business / afaceri 12 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Cod Galben de furtuna

Marti, 22 Iulie 2014, ora 13:08

Cod Galben de furtuna De marti dupa-amiaza se intorc in Bistrita-Nasaud ploile, care, de fapt, nu prea au plecat, ci doar au luat o scurta pauza. Astfel, de la ora 18.00, pana miercuri seara, la ora 22.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata in Transilvania, Oltenia, nordul Moldovei si vestul Munteniei, precum si in zona de munte, potrivit atentionarii Cod Galben transmise marti dimineata de Administratia Nationala de Meteorologie. Altfel spus, vor fi furtuni, cantitatile de apa putand depasi local 25-30 l/mp, iar izolat 50-60 l/mp.

Actualitate / stiri Actualitate 20 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Fermierii din comuna Sant fac treaba buna! Sute de localnici au iesit la curatarea pasunilor montane

Marti, 22 Iulie 2014, ora 11:06

Fermierii din comuna Sant fac treaba buna! Sute de localnici au iesit la curatarea pasunilor montane Pentru a da dovada de transparenta deplina si eficienta maxima in folosul obstei, una in care preocuparea cresterii animalelor este primul loc, Primaria si Consiliul Local Sant a scos in aceasta primavara la licitatie fondul pasoral montan al comunei. Valabila pe durata a cinci ani, licitatia de concesiune a pasunilor alpine a fost castigata de catre Asociatia mixta de ovine, caprine si bovine, organism care si-a luat rolul in serios chiar daca se afla la inceput de drum. Constienti ca trebuie sa faca treaba serioasa pentru a obtine mult doritele subventii europene, oamenii au fost mobilizati de catre comitetul director al asociatiei si, din acest inceput de saptamana, au purces la curatarea suprafetelor care riscau sa se impadureasca cu specii lemnoase care nu au fost niciodata indepartate, dar si la montarea unor adapatori noi care sa satisfaca efectivele numeroase de animale. La activitatea de luni au participat si consilierii locali Augustin Iugan, Victor Filipoi si Anton Moisil. Dupa cum ne-au explicat chiar la fata locului vicepresedintele Augustin Florin Filipoi si responsabilul Silviu Cotu, data fiind situatia actuala a pajistilor comunei noastre, a trebuit sa se inceapa din nou cu...inceputul, si anume: inlaturarea vegetatiei lemnoase invazive. "De comun acord cu membrii asociatiei, am demarat actiunea cu arealul Fagetel, dupa care va trebui sa ne ocupam de buna gospodarire a pasunilor de la Suhard, Persuta, Stanisoara, Pietricica si Ineut, in aceasta perioada, cand ...

Actualitate / stiri Actualitate 17 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Fanfara Transilvania a electrizat centrul istoric al orasului

Luni, 21 Iulie 2014, ora 13:08

Fanfara Transilvania a electrizat centrul istoric al orasului Cu siguranta una dintre atractiile celei de-a treia zile a "Basm Festival" a fost show-ul sustinut de cei de la Fanfara Transilvania. Ritmurile "gipsy" i-au facut pe bistriteni sa se opreasca pur si simplu din drum si sa le savureze din plin. Senzatie au facut si cei de la Grimus, dar si trupa de jazz care a cantat in Parcul Municipal.

Duminica, ultima zi a "Basm Festival", a fost parca mai spectaculoasa decat tot ce au putut sa vada bistritenii de vineri incoace. In Parcul Municipal iarba a devenit loc de odihna pentru cei prezenti, asta in timp ce cei de la Jazzybit s-au jucat cu beaturile, dar si cu diferite influente. In tot acest timp, cei mai mici au avut parte de ateliere de pictura si lego. Proiectiile de filme au continuat si ele, Casa Armatei gazduind "Un film fain", care are in centru asociatia cu sediul in Piatra Fantanele "Tasuleasa Social", dar si "Afacerea Tanase" sau "The Doge's Palace", un documentar la care a contribuit bistriteanul Cristian Moldovan, ce urmareste povestea unui grup de muncitori CFR care de 25 de ani impart acelasi vagon de dormit, pe care l-au transformat intr-o "casa departe de casa".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud a gazduit o expozitie cu totul speciala, numita "Fascinatia Mestesugului". Proiectul urmareste povestea mai multor mestesugari care, pe langa faptul ca fac cu pasiune ce fac, reusesc sa se intretina cu ajutorul obiectelor realizate. Expozitia a cuprins mai multe instantanee din atelierele celor cinci mestesugari luati in ..

Life Show / cultura 5 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Ilva Mica se ridica

Luni, 21 Iulie 2014, ora 11:06

Ilva Mica se ridica Chiar in conditiile de criza economica, principalele obiective de investitii derulate in aceasta perioada de administratia comunei Ilva Mica sunt de referinta pentru ultimii cinci ani. Potrivit celor declarate de primarul Aurel Horea si de viceprimarul Ilie Musina, acestea se refera la infrastructura forestiera, apararea impotriva inundatiilor, centrul de informare turistica, reabilitarea spatiilor verzi, precum si la apa si canalizare.

Secretul care sta la baza finantarii acestor proiecte importante se regaseste in abilitatea de atragere a fondurilor europene.

"Incepute in aceasta primavara, lucrarile privind modernizarea drumurilor forestiere sunt realizate la ora actuala in proportie de 20 de procente. Executia cade in sarcina specialistilor de la MIS Grup Anies, cu termen de finalizare in primavara anului viitor. Sunt vizati spre reabilitare, consolidare si asfaltare 6,8 kilometri de drum pe Stramba Rea, alaturi de pietruirea a 2 kilometri pe Sarampau. Fondurile necesare pentru realizarea acestor tronsoane de drum, in valoare totala de 1,5 milioane de euro, vin prin Masura 125 *Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii*, din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Tot cu 1,5 milioane de euro, derulati similar prin PNDR, vom incepe de la inceputul acestei toamne consolidarea albiilor de pe vaile comunale. Este vorba de 5 cursuri de apa: Remetea, Paraul Lupului, Secaturi, Stefanesti si ...

Business / stiri Business 16 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Fanfara Transilvania a electrizat centrul istoric al orasului

Luni, 21 Iulie 2014, ora 10:08

Fanfara Transilvania a electrizat centrul istoric al orasului Cu siguranta una dintre atractiile celei de-a treia zile a "Basm Festival" a fost show-ul sustinut de cei de la Fanfara Transilvania. Ritmurile "gipsy" i-au facut pe bistriteni sa se opreasca pur si simplu din drum si sa le savureze din plin. Senzatie au facut si cei de la Grimus, dar si trupa de jazz care a cantat in Parcul Municipal.

Duminica, ultima zi a "Basm Festival", a fost parca mai spectaculoasa decat tot ce au putut sa vada bistritenii de vineri incoace. In Parcul Municipal iarba a devenit loc de odihna pentru cei prezenti, asta in timp ce cei de la Jazzybit s-au jucat cu beaturile, dar si cu diferite influente. In tot acest timp, cei mai mici au avut parte de ateliere de pictura si lego. Proiectiile de filme au continuat si ele, Casa Armatei gazduind "Un film fain", care are in centru asociatia cu sediul in Piatra Fantanele "Tasuleasa Social", dar si "Afacerea Tanase" sau "The Doge's Palace", un documentar la care a contribuit bistriteanul Cristian Moldovan, ce urmareste povestea unui grup de muncitori CFR care de 25 de ani impart acelasi vagon de dormit, pe care l-au transformat intr-o "casa departe de casa".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud a gazduit o expozitie cu totul speciala, numita "Fascinatia Mestesugului". Proiectul urmareste povestea mai multor mestesugari care, pe langa faptul ca fac cu pasiune ce fac, reusesc sa se intretina cu ajutorul obiectelor realizate. Expozitia a cuprins mai multe instantanee din atelierele celor cinci mestesugari luati in ..

Life Show / stiri Life Show 8 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Bistrita-Nasaud are un singur profesor de 10

Luni, 21 Iulie 2014, ora 01:06

Bistrita-Nasaud are un singur profesor de 10 Un singur profesor din Bistrita-Nasaud a reusit sa obtina 10 pe linie la examenul de definitivare in invatamant. 65,7% dintre cei care au sustinut examenul au reusit sa obtina nota de promovare.

Nota maxima a fost obtinuta la examenul de definitivat de un singur profesor din Bistrita-Nasaud. Este vorba despre un profesor de educatie fizica si sport de la Scoala Gimnaziala din Dumitra. 135 (adica 65,7%) din cei 173 de candidati care au fost prezenti, luni, la examenul de definitivat au reusit sa obtina nota 8, nota minima de promovare. Rezultatele finale vor fi aflate abia in data de 24 iulie, dupa ce vor fi rezolvate si contestatiile.

La nivel national s-au inregistrat peste 50 de note de 10, cei mai multi dintre cei care au sustinut examenul de definitivat obtinand note cuprinse intre 8 si 9.

Bianca Sara

Actualitate / stiri Actualitate 55 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Aproape 800 de candidati la titularizare

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 13:09

Aproape 800 de candidati la titularizare La examenul de titularizare - care se va desfasura luni, la trei unitati de invatamant din municipiu - s-au inscris 780 de candidati, anunta Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bistrita-Nasaud.

Cei mai multi dintre acestia vor sustine examenul la Scoala Gimnaziala Nr. 4 - 269, aproape tot atatia la Scoala Gimnaziala Stefan cel Mare - 264, iar restul, 247, la Colegiul Tehnic Infoel.

"Disciplinele cu cei mai multi candidati sunt: educatoare - 182, invatatoare - 149, educatie fizica si sport - 70. Rezultatele se vor afisa in 25 iulie", se precizeaza in comunicatul ISJ.

Actualitate / stiri Actualitate 31 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Democrat-liberalul Vasile Deac este noul viceprimar al comunei Maieru

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 13:09

Democrat-liberalul Vasile Deac este noul viceprimar al comunei Maieru De cateva zile, comuna Maieru are un nou viceprimar in persoana lui Vasile Deac, reprezentantul Partidului Democrat-Liberal. In varsta de 42 de ani, Vasile Deac a fost desemnat viceprimar cu majoritate de voturi: scor 9 la 6, in urma scrutinului secret al membrilor Consiliului Local. Avand experienta de a fi consilier local inca din anul 2004, Deac si-a propus in noua postura sa "lase in urma sa fapte, nu vorbe".

"Functiile sunt de conjuctura si trecatoare iar problemele comunitatii locale se rezolva doar implicandu-te zi de zi cu seriozitate si onestitate. Am convingerea ferma ca, impreuna cu primarul Vasile Dumitru, suntem o echipa care va duce la continua modernizare a celor doua localitati componente, Maieru si Anies, spre bunastarea locuitorilor", ne-a declarat noul viceprimar.

Vasile Deac il inlocuieste in functie pe Vasile Bors, care, reamintim, si-a pierdut postul de viceprimar datorita faptului ca acestuia i-a fost retras sprijinul politic al PDL (partidul pe a carui liste electorale a fost ales de consateni la alegerile locale din iunie 2012), in urma trecerii la inceputul lunii martie 2014 la Partidul Miscarea Populara.

Cu un total de 15 membri, structura actualului mandat al Consiliului Local Maieru este dominata de reprezentantii PDL, cu 7 consilieri locali, acestora alaturandu-se cate 2 consilieri de la PSD, PNL si PRM, un reprezentant al PP-DD si un consilier independent.

Actualitate / stiri Actualitate 40 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Primaria Bistrita vrea mijloace de transport in comun nepoluante si cere parerea cetatenilor

Joi, 17 Iulie 2014, ora 13:08

Primaria Bistrita vrea mijloace de transport in comun nepoluante si cere parerea cetatenilor Primaria Bistrita ii invita pe cetateni sa completeze, on-line, un chestionar prin care sa-si exprime pozitia fata de infiintarea unei linii de transport in comun "verzi", pe care sa circule vehicule nepoluante.

Raspunsurile date vor conta la intocmirea unui proiect prin care se vor solicita fonduri europene pentru o "Linie verde de transport public utilizand mijloace de transport cu motor electric, hibrid sau nepoluante". Chestionarul poate fi completat pana la sfarsitul saptamanii viitoare, facand parte din studiul de oportunitate pentru realizarea investitiei anterior mentionate, studiu realizat de Univestitatea Tehnica Cluj-Napoca.

Cei care accepta sa-si exprime parerea, trebuie sa dea detalii privind localitatea de domiciliu si cea de desfasurare a activitatii, sa bifeze daca au masina sau masini (si cate), cu ce merg la serviciu, la cumparaturi, daca folosesc mijloacele de transport in comun si daca da, cat de des. De asemenea, bistritenii sunt intrebati daca ar prefera autobuzul electric/cu combustibil eco, tramvaiul sau troleibuzul si pe unde considera ca ar trebui sa treaca "linia verde" de transport public pe directia Est - Vest (Viisoara - Livezile): prin mijlocul zonei centrale, la nord de zona centrala sau la sud de aceasta?

Chestionarul poate fi completat pana in data de 25 iulie, accesand linkul:

https://docs.google.com/forms/d/18xD_FUa3XX3Y1k6WW5-inC4t0X3RrifNacrhHgZ...

Actualitate / stiri Actualitate 19 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Saracii Bistritei care traiesc din gunoaie raman fara "job" din toamna

Joi, 17 Iulie 2014, ora 11:08

Saracii Bistritei care traiesc din gunoaie raman fara "job" din toamna Din toamna, zeci de saraci care traiesc din selectarea deseurilor din tomberoane vor ramane fara un mijloc de subzistenta. Asta, pentru ca nu vor mai putea ajunge la deseuri, din cauza noilor tomberoane semi-ingropate ce urmeaza sa fie montate in municipiu.

Locul clasicelor tomberoane va fi luat din toamna de containere semi-ingropate. Accesul la gunoi il va avea doar firma care se va ocupa de colectarea deseurilor. Saracii Bistritei care traiesc din selectarea partiala a gunoaielor nu vor mai avea acces la tomberoane.

Pe langa faptul ca vor ajuta la mentinerea curateniei in spatiile destinate deseurilor, noile tomberoane vor aduce si o ieftinire a tarifului practicat pentru colectarea deseurilor. Daca pana acum o familie care locuia la bloc platea 7 lei, iar una care locuia la casa 9 lei, din toamna toti locuitorii municipiului vor plati doar 3,5 lei. Tot din toamna se va schimba si modalitatea prin care se va colecta aceasta taxa pentru gunoi. Astfel, daca pana acum de acest demers se ocupau asociatiile de proprietari, cel mai probabil din toamna sarcina va fi preluata de municipalitate.

Bianca Sara

Actualitate / stiri Actualitate 46 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Copil de 4 ani ranit intr-un accident rutier, chiar de ziua lui

Joi, 17 Iulie 2014, ora 09:11

Copil de 4 ani ranit intr-un accident rutier, chiar de ziua lui Copilul va ramane, probabil, cu o amintire urata legata de aniversarea zilei in care a implinit patru ani. Miercuri, in jurul orei 16.00, acesta se afla in masina cu mama sa, pe locul din dreapta fata, si nu purta centura de siguranta.

Femeia, in varsta de 29 de ani, conducea un autoturism Audi pe directia Ciceu-Giurgesti - Reteag. La un moment dat, mama copilului a pierdut controlul volanului, iar dupa ce a intrat pe contrasens s-a izbit de un cap de podet. Martorii spun ca femeia nu circula cu viteza.

In urma impactului, copilul de 4 ani s-a lovit cu capul de parbriz. Mama acestuia nu a mai asteptat sosirea ambulantei, un cumnat transportandu-i la spitalul din Dej cu masina personala. Oamenii legii au deschis o ancheta, pentru a stabili cu exactitate circumstantele in care s-a produs accidentul.

Raimond Petrut

Actualitate / accident 48 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Cale libera si moderna pentru turismul montan din zona Cormaia

Joi, 17 Iulie 2014, ora 00:09

Cale libera si moderna pentru turismul montan din zona Cormaia Veste buna atat pentru localnici cat si pentru iubitorii de drumetii in zona satului sangeorzan Cormaia. Una din portile de intrare in arealul mirific al muntilor Rodnei, are de astazi in mod oficial cai de acces complet modernizate, gratie unui proiect finantat din fonduri europene prin Masura 125 B a Programului National de Dezvoltare Rurala.

Derulate de Primaria orasului Sangeorz-Bai si executate exemplar de catre specialistii concernului de firme "Frasinul" SRL din Anies, lucrarile au vizat refacerea si amenajarea corespunzatoare a 17 kilometri de drumuri din bazinul forestier al Cormaii. Investitia s-a ridicat la circa 1,5 milioane de euro si, potrivit celor declarate de patronul societatii "Frasinul" - Traian Larionesi, executia a fost executata intr-un timp record, de doar 5 luni, comparativ cu partea de avizare a proiectului, care a durat 7 luni. Acesta, alaturi de presedintele Consiliului Judetean - Emil Radu Moldovan, prefectul Ioan Tintean, vicepresedintele CJ - Dorin Popescu, primarul Roland Venig, viceprimarul Daniel Leontin Naros, au dat unda verde dezvoltarii turismului montan intr-un cadru geografic fermecator, prin taierea simbolicei panglici inaugurale. Importanta evenimentului a fost relevata si in discursurile oficialitatilor:

Primarul Roland Venig: "Asistam la una dintre cele mai frumoase si importante investitii a orasului Sangeorz-Bai, la care cei implicati au colaborat exemplar. Orasul Sangeorz-Bai are un constructor foarte bun si un Consiliu ...

Business / stiri Business 18 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Basm Festival bate la usa

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 18:08

Basm Festival bate la usa In cadrul conferintei de presa sustinute miercuri, la Muzeul Judetean, de Florin Chereji si Florin Chereji-fiul, din partea asociatiei "Bistrita Civica", au fost aduse precizari privitoare la "Basm Festival", initiat pentru promovarea orasului si diversificarea vietii culturale locale.

Editia din acest an are loc intre 18 si 20 iulie, in saptamana in care Bistrita aniverseaza 750 de ani de la atestarea documentara sub acest nume, si s-a dorit a se aseza alaturi elemente ale culturii romanesti, maghiare si germane. Decizia festivalului a fost luata de Florin Chereji in urma discutiilor cu baietii sai, rezidenti in Cluj-Napoca, si a constatarii ca ar trebui oferit tineretului bistritean un segment de oferta culturala care lipseste.

Astfel, s-a procedat la echilibrarea componentelor programului: concerte cu apreciate trupe de rock alternativ, electro si jazz, din Romania si Ungaria ("Suie Paparude", "Neo", "Robin&The Backstabbers", "Korai Orom", "Fanfara Transilvania", "Aria Urbana", "Lights Out", "JazzyBIT", "Mushroom Story"), cu proiectia de filme, de la Casa Armatei: "Mistaken for Strangers" si "Bucuresti, Unde Esti?", care prezinta firul protestelor din Bucuresti pe parcursul unui an de zile, filmul fiind regizat de bistriteanul Vlad Petri, care va fi prezent la proiectie.

Bugetul festivalului este de 30.000 de euro si nu include finantare de la Primaria Bistrita.

Florin Chereji spera sa se alature organizatorilor pentru editiile viitoare si alti bistriteni, ...

Business / stiri Business 10 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Autoritatile judetene vor echipa de handbal in prima liga. Sezonul 2014-2015, sustinut cu 440.000 de lei

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 00:08

Autoritatile judetene vor echipa de handbal in prima liga. Sezonul 2014-2015, sustinut cu 440.000 de lei Marti, consilierii judeteni au decis sa sprijine activitatea echipei de handbal feminin a CSM Bistrita. Astfel, echipa va fi sustinuta in sezonul competitional 2014-2015 cu 440.000 de lei.

Cu o echipa de fotbal care este cu un picior in groapa, Consiliul Judetean isi indreapta atentia asupra echipei de handbal feminin, pe care vrea sa o sprijine sa ajunga in prima liga. Echipa de handbal a CSM va fi sustinuta financiar in sezonul competitional 2014-2015 cu 440.000 de lei, prima transa de 100.000 de lei urmand sa fie virata in curand. Alti 120.000 de lei vor ajunge in vistieria echipei pana la finalul acestui an, urmand ca diferenta sa ajunga la club in 2015. De asemenea, presedintele Consiliului Judetean, Radu Moldovan, a propus nasterea unei noi entitati care sa ia forma unei asociatii si care sa permita sponsorilor sa se implice si sa devina actionari. "Vrem sa incercam sa promovam in prima liga echipa de senioare, iar urmatorul pas este sa facem handbal de performanta la nivelul judetului Bistrita-Nasaud. Am spus ca merita sa facem acest efort si sa gasim solutii care sa poata asigura un buget care sa permita celor de la CSM sa poata promova in prima liga", a declarat Radu Moldovan, in cadrul sedintei de Consiliu Judetean de marti.

Bianca Sara

Sport / stiri Sport 17 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Topul liceelor din Bistrita-Nasaud dupa ultimele medii de admitere

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 00:08

Topul liceelor din Bistrita-Nasaud dupa ultimele medii de admitere Primul loc in topul liceelor preferate de elevii bistriteni este ocupat si in acest an de Colegiul National "Liviu Rebreanu", pentru care au optat 5 dintre cei mai buni 10 elevi din Bistrita-Nasaud. Preferate au fost si colegiile "Petru Rares" din Beclean, "George Cosbuc" din Nasaud si "Andrei Muresanu" din Bistrita.

Oana Mihaela Oltean, singura eleva care a luat 10 pe linie la examenele de Evaluare Nationala, a optat pentru Colegiul National "Liviu Rebreanu", scoala unde a invatat si pana atunci. Media de amitere a fost 9.99, media de la Evaluarea Nationala - 10, iar cea de absolvire - 9.98.

Marc Anastasia Daria, urmatoarea pe lista la media de admitere, a optat tot pentru scoala de unde provine, respectiv Colegiul National "Petru Rares" din Beclean.

A treia clasata, o eleva din Salva, a optat pentru Colegiul National "George Cosbuc" din Nasaud. De altfel, 5 dintre cei mai buni 10 elevi din judet au optat pentru Colegiul National "Liviu Rebreanu", doi pentru Colegiul National "Petru Rares" din Beclean, doi pentru Colegiul National "George Cosbuc" din Nasaud si doar unul pentru Colegiul National "Andrei Muresanu" din Bistrita. Printre profilele preferate de cei mai buni elevi se numara stiintele naturii, matematica-informatica, stiinte sociale sau filologie. Din primii 10 cei mai buni elevi, 6 au optat pentru matematica-informatica. Mihaela Oltean, cea mai buna eleva din judet, a optat pentru profilul stiinte ale naturii. La polul opus, liceele care au primit elevii ...

Actualitate / stiri Actualitate 44 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Urmenisul s-a purtat romaneste. Sute de localnici s-au bucurat de festivalul national de folclor, dar si de intalnirea cu fiii satului

Marti, 15 Iulie 2014, ora 11:06

Urmenisul s-a purtat romaneste. Sute de localnici s-au bucurat de festivalul national de folclor, dar si de intalnirea cu fiii satului Una dintre cele mai indepartate comune ale judetului Bistrita-Nasaud, Urmenis, si-a sarbatorit pentru a zecea oara intalnirea cu fiii satului.

Pe scena amenajata in curtea din interiorul primariei, locatie amenajata sub forma unui vechi sat din zona de campie a judetului, au evoluat urmatoarele ansambluri folclorice: "Cununa de pe Campie" - Urmenis, "Flori de malin" - Sintereag, "Paunita" - Sangeorz-Bai, "Flori Bargauane" - Josenii Bargaului, Formatia de dansuri tiganesti "Chel Sucar" - Josenii Bargaului, dar si formatiile de dansuri populare din Silivasu de Campie, Faragau (Mures), invitatul de onoare fiind ansamblul profesionist "Dor romanesc" al Centrului Judetean pentru Cultura.

La eveniment au fost invitati, si au onorat cu prezenta, presedintele CJ, Radu Moldovan, prefectul Ioan Tintean, senatorul Ioan Denes, deputatul Stelian Dolha, secretarul executiv al PSD BN, primarul Romeo Florian, secretarul coordonator al PNL BN, Gheorghe Scuturici.

Dincolo de iarmarocul organizat cu aceasta ocazie, evolutia artistilor populari a fost una peste masura. De asemenea, vorbitorii au transmis sutelor de sateni prezenti la festival sprijinul de care comuna administrata de Dumitru Tomsa se bucura.

"In prezent, reabilitam imobilul care adaposteste dispensarul comunal. De asemenea, lucram la viitoarea capela mortuara a comunei noastre, constructia acesteia fiind finantata din bugetul local, speranta noastra fiind ca in luna august o vom da in folosinta", spune primarul ...

Life Show / stiri Life Show 17 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Mare sarbatoare la Spermezeu

Marti, 15 Iulie 2014, ora 11:06

Mare sarbatoare la Spermezeu Un mare eveniment s-a desfasurat, recent, la Spermezeu, acolo unde primaria si Consiliul local au organizat cea de-a VI-a editie a zilelor acestei comune.

La eveniment au luat parte vicepresedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud Alexandru Pugna, administratorul judetului, Florin Moldovan, dar si urmatorii politicieni: Ioan Oltean, Daniel Suciu, Cristian Florean, consilierii judeteni Gabriela Montoiu si Florin Urate. De asemenea, i-am observat si pe edilii din Caianu Mic, Paul Stir, si Tarlisua, Vladut Purja, pe viceprimarii din Spermezeu, Marian Timoftei, si Feldru, Iacob Sangeorzan.

Pe scena amenajata in centrul comunei au evoluat Ionut Fulea si Mariana Deac, care au fost aplaudati la scena deschisa, dar si Olimpia Denes, Anuta Motofelea, Nelu Cucura si Nituca Iusco. Cireasa de pe tort a fost reprezentata de recitalul unui grup de tenori din Cluj-Napoca.

Actualitate / stiri Actualitate 22 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]

Chitaristul bistritean Alexandru Grecu, premiat la Sinaia

Marti, 15 Iulie 2014, ora 09:11

Chitaristul bistritean Alexandru Grecu, premiat la Sinaia In perioada 7-13 iulie a avut loc, la Sinaia, cea de-a XVIII-a editie a Festivalului international de chitara clasica, infiintat in urma cu 31 de ani de maestrul Ilarion Ionescu Galati.

Concursul festivalului a avut o sectiune pentru concurenti peste 18 ani si o alta pana la 17 ani, ultima incluzand categoriile de varsta: A (7-10 ani), B (10-13 ani) si C (14-17 ani).

Din Bistrita a participat la doua categorii de varsta elevul Alexandru Grecu de la Liceul de Muzica "Tudor Jarda", care a obtinut locul I la categoria B si premiul special la categoria C.

La festival s-au inscris si concurenti din Chile, Italia, Belarus, Bulgaria, Franta, Anglia si Germania, carora li s-au oferit si cursuri de maiestrie, de perfectionare, coordonate de artisti de calibru international.

Alexandru Grecu invata sub indrumarea profesorului Valentin Pop.

Recenta editie a fost organizata de profesorul Liviu Georgescu, unul dintre cei zece dascali din "Liga profesorilor exceptionali".

Life Show / stiri Life Show 13 vizite [ Mesagerul de Bistrita-Nasaud ]


Prima   1   2   3   4   5   6   >>   Ultima